Vinjetten med Oregon-Kenneth Gustafsson

Idag är det Sveriges Nationaldag och vi tog ett snack med Oregon-Kenneth som bland annat är vd på Sveriges coolaste urbana vineri - Wine Mechanics - som gör svenskt-europeiskt vin i Göteborg.

¨Det har varit en boom de senaste 6-8 åren och det har aldrig varit bättre och roligare att dricka vin i Sverige än vad det är idag.¨

Det är Sveriges Nationaldag och vi passar på att prata svenska vintrender och om viljan att göra vin i Sverige med Wine Mechanics Kenneth Gustafsson.

Den svenska vinnäringen har exploderat de senate åren men det är inte alla som gör vin på druvor som växer i Sverige. Urbana vineriet Wine Mechanics i Gamlestaden i Göteborg har en egen liten twist på det hela. Med druvor från kvalitetsproducenter i bland annat Pfalz, Tokaj och Saint-Josph gör de några av Sveriges härligaste viner i sitt eget vineri. Vi har följt dem ett tag nu och vinerna blir bara bättre och bättre (dessutom har de några av de snyggaste etiketter som vi har sett). 

Så här på Nationaldagen passade vi på att ställa tre snabba frågor till Oregon-Kenneth Gustafsson - vd för Wine Mechanics och grundare av Fine Wines Sweden (som importerar toppviner från bland annat Oregon - därav smeknamnet).

Hur stor är er vinproduktion på Wine Mechanics?
- 2019 var den ca 37.000 flaskor men vi planerar att utöka den successivt. Men vi har möjlighet att göra mycket mer vin än så om vi ser att efterfrågan ökar. 

Varför vill man tillverka vin i Sverige?
- Varför inte är väl det enkla svaret. Visst, många druvor växer inte (särskilt) bra i kalla Sverige men vi gör ju öl och annat gott här trots att råvaran kommer utifrån, det funkar lika bra med vin. Vi menar på att det viktigaste är var druvan växer, inte var den jäser. Vi ville också ta produktionen närmare svensken och genom att finnas någorlunda centralt i en storstad har vi kunnat ta emot tiotusentals människor som aldrig varit på ett vineri tidigare och dela med oss av vår kunskap. På det här sättet har vi full kontroll över tillverkningen och kan göra vin som vi vill, ibland med en urban touch.

Vad utmärker svenskarnas vindrickande?
- Vi dricker bättre och mer varierat än aldrig förr tack vare framåtlutade importörer, sommelierer, instagrammare, nätvinhandlare och krogar. Det har varit en boom de senaste 6-8 åren och det har aldrig varit bättre och roligare att dricka vin i Sverige än vad det är idag. Visst, den stora massan dricker fortfarande mycket enkla industriviner i plastpåse men fler och fler får bättre koll vilket känns riktigt kul.

Wine Mechanics hittar du här!