Vinjetten med Pickywino - aka Joakim Gumpert

Han gillar Bourgogne och tycker att fixeringen vid svavelhalten är vinvärldens största klyscha. Vinjetten har träffat Pickywino - aka Joakim Gumpert.

¨En resa genom centralamerika för många år sedan ledde till att jag sa upp mig från mitt gamla jobb som kontorsråtta och fick chansen att vara med och dra igång och driva vinbaren Bar à Vins på Narvavägen med dåvarande ägarduon och min kompis Felix Fitoussy. Sen dess har jag blivit väldigt mer vinig.¨

Vinjetten möter upp med Joakim Gumpert - också känd som Pickywino - känd från just Pickywino och Stockholm Food men också som sommelier på Hantverket.

Hej Joakim, berätta vem du är och var ditt vinintresse kommer ifrån?
- Hej, jag är en mat- och vinälskare som jobbar på Stockholms restaurangscen. Just nu är jag bland annat assisterande sommelier på Restaurang Hantverket, har instagramkontot Pickywino (det kräsna fyllot) och skriver om vin och mat på sthlmfood.com. Därtill arbetar jag som privatkock och sommelier på företags- och privata fester.

- Mat- och vinintresset fick jag typ i vällingen som liten eftersom min familj är ett gäng ”foodisar”. Min mamma brukar läsa kokböcker i sängen innan hon går och lägger sig, min bror har jobbat i stjärnkök och min moster har ett BnB i Frankrike. Så jag tror det är något genetiskt. Steget att sedan börja ha det som sysselsättning är lite av en klyscha. En resa genom centralamerika för många år sedan ledde till att jag sa upp mig från mitt gamla jobb som kontorsråtta och fick chansen att vara med och dra igång och driva vinbaren Bar à Vins på Narvavägen med dåvarande ägarduon och min kompis Felix Fitoussy. Sen dess har jag blivit väldigt mer vinig.

Finns det några särskilda viner som är på din radar för tillfället?
- Jag är väldigt klassisk i min smak, vit bourgogne är min ”drug of choice” men jag försöker lära mig mer om moderna viner och naturviner. Försöker styra om min cyniska syn om naturviner som något musigt som säljs till mindre kunniga som kejsarens nya kläder, till något mer romantiskt om bra och rena viner som görs med respekt för naturen.

Kikar man hemma hos mig så är skåpen fulla med mycket Piemonte Nebbiolo av olika nivåer, mycket Bourgogne och en del Brunellos. Annars har jag dille just nu på tysk weissburgunder och spätburgunder av högre kvalité.

Det känns som att vinintresset har gått från ”gubbe till cool snubbe” - vad är det som bidrar till det generationsskiftet?
- Spontant skulle jag säga chef’s table och sociala medier. Matproduktioner framställer kockar, sommelierer och krogvärlden som rockstjärnor med polerade vinklar och bra soundtrack. Även fast jag älskar krogvärlden så är det mycket glaspolerande, diskande, slit och mindre catwalk. Särskilt i Michelinvärlden.

- Tack vare sociala medier kan fler också dela med sig av sin kunskap och hitta nya viner utan att det ska kännas mossigt och elitistiskt. Den äldre generationens vindrickare är betydligt mer öppna för att dela med sig av sitt intresse till oss yngre vinnördar men att fördomar går åt båda hållen. Många tror att jag badar i scalmacererat bara för att jag har skägg och tatueringar medan om jag fick som jag ville så skulle min tallriksmodell bestå lika delar Champagne, norra Rhône, kralligare Toscana och vit Bourgogne.

Vilken är den största klyschan om vin?
- Att det är svavlet som är boven i dramat. I bra viner finns det mindre svavel än vad det finns naturligt i torkad frukt. Att skippa bulket, dra ner på mängden och öka kvalitén leder till ökat välmående!

Nämn ett tillfälle då du väljer något annat än vin till maten?
- Än så länge är det fortfarande kaffe till frukosten men vi får se när jag blir lyxpensionär. Jag dricker mycket alkoholfri, blaskig ljus öl. Jag gillar skarpt kall ljus lager till det mesta men undviker gärna onödig alkohol, sparar mitt alkoholintag till vinet. Annars är kallt kranvatten så underskattat!

Text: Lisen Lundgren
Foto: Stockholm Food