Vinjetten med Gastrovin-Kent Bertheau Hammarsten

Det är snart midsommar och vi pratar dryck till midsommarmaten med sommelierprofilen Kent Bertheau Hammarsten, även känd som Gastrovin. Så hur är det - funkar vin och nubbe ihop till midsommarbuffén?

¨Midsommar för mig är som julafton för barnen. Det skall vara mängder med mat, lagom med folk, kylda drycker och gärna så nära vattnet som möjligt om det går att fira i vattnet så är det ännu bättre.¨

Vad dricker vi till den feta fisken, går det att kombinera vin och nubbe och vad har en sommelier i glaset på Midsommar? Vi pratar mat och dryck med sommelierprofilen Gastrovin Kent Bertheau Hammarsten. 


Vad dricker vi till den feta fisken?
- Den feta fisken denna gång får bli valet av lax från Färöarna, en smakrik fisk är bara förnamnet. Jag tänker mig lite somriga sällskap så som hyvlad vit och grön sparris, river en gurka på längden och slår ihop en majjo med smaker av sesamfrön, ingefära och soya. För att få den där perfekta texturen så strör vi över rostad panko.

- I min historiebok står det någonstans, att Asiens smaker och Alsaces viner alltid bör sammanstråla. De två är som skapta för varandra och de blir sällan fel. Därför väljer jag två viner till denna feta fisk. 2016 Meyer-Fonné Riesling ett strålande vin med klara besked av citrus, mineralet, petroleum och en liten flört av snart mogna röda gubbar. Och för er som går ett steg längre och vill lägga en större peng på vinet så har vi 2017 Domaine Zind-Humbrecht Riesling Herrenweg Turckheim. Tänk er första vinet fast med plusmeny på allt. Vinstockarnas ålder är över 50 år och ger en otroligt koncentrerad frukt och att sen den gedigne vinmakaren Olivier styr med järnhand, det märk i varje sipp.

Kan man kombinera nubbe och vin?
- Intressant fråga, men eftersom det inte finns några rätt eller fel inom dryckers värld, så varför inte? Det är bara en själv som sätter stop för vad man inte gillar och kan blanda. Men av många års erfarenhet av laglig ålder och några med icke korrekt ålder för att prova och kombinera de bästa dryckerna så tror jag mig veta att det funkar att blanda olika alkoholhaltiga drycker. Jag tänker mig att ”korrekt” tempererad kryddad snaps så som OP, Hallands, Östgöta, Stenborgare osv, fungerar bra med viner som har en viss sötma.

- Tänker jag efter, så satt jag förra midsommarafton och sippade på en granskotts snaps som min fru gjort och i andra glaset hade jag en mogen vit bourgogne som en viss Alaine gjort och det funkade jättebra. Så med resultatet i min strupe, klart det går att kombinera nubbe med vin.

Hur firar du midsommar och vad har du i glaset?
- Midsommar för mig är som julafton för barnen. Det skall vara mängder med mat, lagom med folk, kylda drycker och gärna så nära vattnet som möjligt. Om det går att fira i vattnet så är det ännu bättre. Till lunch så är det sill, strömming, rökt, kokt, grillade fiskar. Såklart alla de klassiska tillbehören. Drycken blir kall pilsner och några små snapsar av olika sorter.

- Middagen är så osvensk som det bara kan bli. De senaste 5 åren så är det kokkonst från Tunisien, och det är allt annat än färdigmarinerat kött och burksallad med små delar potatis. I glasen häller vi först iskall vodka för att få igång sången, sen brukar vi slå över till ”grill” viner. Om jag inte minns helt fel så blev det några pavor 2013 Renato Ratti Barolo Marcenasco och 2015 Catena Zapata Argentino Malbec.
Med dessa ord så önskar jag Er alla en fantastisk sommar och drick bara det godaste men inte det dyraste. Skål!

Kents härliga matstudio - Nian - hittar du här!