Vinjetten med Amalia Gonzalez Stöckel

Hon är en av Sveriges ledande och mest engagerade vinskribenter. Amalia Gonzalez Stöckel är en av de där som gör "vinsverige" lite coolare och roligare. Vinjetten tog ett snack med en av grundarna till Dos Gardenias.

Foto: Alison De Mars

¨Hållbarhet blir ännu viktigare, vinkonsumenter blir mer och mer informerade, kunniga och kräsna och vill inte bara dricka ett gott vin. De vill lägga sina pengar på producenter som gör bra prylar och respekterar såväl miljö som sociala förhållanden för sina anställda."

Hon är en av Sveriges härligaste och coolaste vinskribenter och driver podden och magasinet Dos Gardenias tillsammans med Carlos Norlén. Vinjetten tog ett snack med Amalia Gonzalez Stöckel om trender och att vara kvinna i en manlig vinvärld. 

Du driver det framgångsrika pod-magasinet Dos Gardenias tillsammans med Carlos Norlén. Vad gör er så unika?
- Dynamiken och kemin! Samt själva produktionen som håller hög klass. Vi får ofta höra att ”ert samspel är perfekt” och att vi är ”härliga och proffsiga att lyssna på”, vilket är superskoj eftersom vi verkligen har kul när vi spelar in men vi är också extremt krävande och har höga lägstanivåer. Efter att ha jobbat med media så länge som vi gjort är det nästintill omöjligt att göra saker man känner sig halvnöjd med. 

Idag är det Internationella Kvinnodagen, varför tror du att vinvärlden är så mansdominerad?
- Dels för att traditionella vinländer ofta varit konservativa och värnat om traditioner och ”de sätt de alltid arbetat på”, och dels för att vinproduktion är ett hårt fysiskt arbete. Lyckligtvis finns det idag många superproffsiga kvinnor i vinvärlden, från vinmakerskor jorden runt som gör fantastiska viner till världens främsta vinskribent, Jancis Robinson. 

Vem anser du är världens bästa kvinnliga vinprofil? (producent, sommelier, etc etc)
- Jag har enorm respekt för kunniga kvinnor och här i Sverige finns det massor av begåvade, inspirerande och superkunniga vinkvinnor vilket är fantastiskt; Mischa Billing, Madeleine Stenwreth, Ia Orre, Maria Collsiöö och många fler.
Min största idol är nog vinskribenten Jancis Robinson. Det kan inte ha varit lätt att ta sig dit hon är idag. Hon kör på och gör det fantastiskt bra. 

Vad ser du för vintrender för 2021?
- Jag tror trenden med småskaliga hantverksviner håller i sig men att vi blir mer och mer nyfikna på vin från länder som är traditionella vinländer som vi inte sett så mycket av; Centraleuropeiska länder, forna Sovjetstater, etc.
På grund av klimatförändringar odlas det vin i regioner där det tidigare inte odlats alls och det är också intressant.
Hållbarhet blir ännu viktigare, vinkonsumenter blir mer och mer informerade, kunniga och kräsna och vill inte bara dricka ett gott vin. De vill lägga sina pengar på producenter som gör bra prylar och respekterar såväl miljö som sociala förhållanden för sina anställda. 

Slutligen. Om du skulle beskriva dig själv med vintermer - hur skulle det låta?
- Hehehe….ett vin på chilenska druvor som lagrats på svensk ek i x antal år. Kan till en början ge ett exuberant intryck med dofttoner av läder, kaffe, och lite tobak. Har tydliga tanniner, viss eldighet samt lätt beska i eftersmaken.