Kan man bjuda på tacosill kan man ju också dricka vin till påskmaten!
När man precis lyckats hämta sig efter julmaten är det dags börja tänka på påskmaten. Vad skall finnas med i år? Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!
Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till påskmaten. Vill man inte dricka alkohol alls (men ändå vill prova någonting annat än påskmust) kommer en torr äppelcider att sitta som en smäck. När det kommer till alkoholhaltiga drycker är nubben en given kompanjon till sillen medan en mörk porter-öl med sin maltsötma paras fint med vår salta, svenska husmanskost. I Sverige är ölen och spriten historiskt sett mer bundna till våra traditioner än vinet men i sann modernistisk anda vill vi tänka nytt - kan man bjuda på tacosill kan man ju också dricka vin till påskmaten!
Ett vin eller flera till buffén?
I de flesta hem serveras påskmaten lite som en buffé - alla plockar det de vill och ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!
Vad dricker man till sillen?
Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk riesling eller en vit Alsace), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till.
Vad dricker man till fisken?
Även här är riesling ett utmärkt val - syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett utmärkt val.
Vad dricker man till lammet?
Här vill man gärna plocka fram någonting rött. Varför inte ett vin från Toscana i Italien, en fransk Beaujolais eller en mogen pinot noir? Dessa viner kommer också att passa fint till revbensspjällen, till köttbullarna och prinskorven.
Vad dricker man till osten?
Här spelar det in vilken typ av ost man har plockat fram, men generellt brukar jag tänka så här:
- Hårdost: Chardonnay, Chenin blanc eller ett fruktigt rött
- Vitmögelost: Mousserande vin eller friskt vitt vin
- Blåmögelost: Portvin eller Sauternes
Vad dricker man till det söta?
För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en Moscato d’Asti vara en utmärkt följeslagare till det söta - dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Lätt mousserande, fruktigt och blommigt.
Finns det någonting som passar till allt?
- Champagne: Den gamla klyschan att champagne passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner champagne Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på påskbordet innehåller sötma.
- Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av påskmatens fetma och sälta - men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
- Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på påskbordet eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir.
- Sherry: Om man ser på vår påskmat som en svensk variant av tapas förstår man varför en torr sherry av stilen Fino eller Manzanilla kommer att passa så bra till maten!
I Winefinders butik
I listan nedan har vi samlat våra favoriter i olika stilar som passar till påskens mat. Beställ senast 25 mars för att vara säker på att ha allting på plats när påskfirandet startar.