Viner till julmaten

Vilka viner passar egentligen bäst till lax, sill och de andra klassiska rätterna på julbordet? Vi tipsar om våra favoritkombinationer!

Vilka viner passar egentligen att servera till julmaten? Julbord är speciellt. Hemlagade julbord går nästan att likna med släktträd. De bär definitivt på traditioner, men framför allt förändras hela tiden; vissa saker smyger sig ut, och nya hittar sin plats. Det gamla sillreceptet får kanske representera en bortgången släkting och en ny partner som har dykt upp i sällskapet sedan förra året har med sig en ny tradition. Naturligtvis omfattar även detta drycken. Någon vill ha snaps, en annan vill inte dricka alkohol överhuvudtaget. Och allt fler vill dricka vin till julmaten. Jag är en av de sistnämnda. Så, låt oss kolla på några frågor rörande vin och julbordets smaker och hur man får dem att passa ihop.

Går det att dricka vin till sill?

När någon argumenterar för varför vin inte hör hemma på julafton brukar sill-kortet alltid åka fram. Och absolut, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lägger du, liksom jag, sillen och laxen på samma tallrik slår jag ett slag för ta fram din bästa riesling, gärna Tyskland.

Varför tipsar alla om portvin i jultider?

Portvin är, tyvärr, inte någon vinsort som de flesta är storkonsumenter av. Därför är det inte särskilt konstigt att folk funderar på varför en portugisisk flaska med sött starkvin ska åka fram på julafton. Men testa att matcha de starka grönmögelostarna eller de söta chokladen och nötterna och din mun kommer inte längre att känna sig rådvill. Det är helt enkelt en sensorisk fullträff, och dessutom en ovanligt mysig sådan.

Vilka viner passar om jag vill dricka något till juldesserterna?

Portvin är som sagt ett utmärkt val till choklad och nötter. Består din efterrätt däremot av Ris à la Malta och bärdominerade sötsaker skulle jag däremot uppmuntra dig att ta fram ett lätt och mousserande vin med tydlig sötma. Sötman i vinet och desserters tar nämligen ut varandra. Väljer du däremot ett torrt vin upplevs vinet som surt och eländigt. En pigg moscato d’Asti blir med andra ord guld till bärpannacottan. Många tror att det söta Sauternesvinet ska drickas till dessert eftersom det också har en påtaglig sötma, men egentligen passar det bättre till starka ostar eller feta patéer.

Finns det något att dricka till allt på julbordet?

Okej, det går uppenbarligen att hitta olika typer av vin som passar till julbordets uppdelade rätter. Men eftersom julbord oftast just blir en smörgåsbord där varje person får välja vad den vill - vad ställer man då för flaska på bordet när man vill manifestera att julens måltid står för gemenskap och inte individualism? Tillåt mig att vara lika förutsägbar som att en Håkan Hellströmkonsert blir utsåld direkt; champagne funkar faktiskt till det mesta. Det är dessutom en dryck som de allra flesta tycker är fantastiskt god, passar utmärkt som fördrink - och känns otroligt lyxig. En markering om att måltiden är något alldeles extra. Rent sensoriskt vinner champagne med lite mer dosage, det vill säga sockerhalt, eftersom så många rätter på julbordet innehåller sötma. Av samma anledning fungerar en fylligare Alsace med pigg syra och en uns restsötma till det mesta gällande fet fisk, kål och lättare kallskuret. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av julbordets fetma och sälta - men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär. Är ni flera vid bordet kanske ni börjar med någon av nämnda flaskor, för avsluta med ett fruktig och lätt gamay - när majoriteten av sällskapet förmodligen gått över till bordets köttbaserade rätter som ofta är både milda - men även de ofta har en hög andel fett (som exempelvis köttbullar på fläskfärs, revbensspjäll och korv).