Varför innehåller en vinflaska 75 centiliter?

Har du någonsin funderat på varför en vinflaska innehåller just 75 centiliter vin? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har grävt bland myterna och hittat det troliga svaret!
Till Winefinders magnumsortiment

Myten?

Har du någonsin funderat kring varför din vinflaska innehåller just 75 centiliter av världens alla måttkombinationer? Varför inte 65, 70 eller 80 centiliter? 

Det finns en seglivad (och felaktig) myt som säger att 75 centiliter luft är den mängd en glasblåsares lungor kan hålla i en utandning. Hur poetiskt det än må låta är det inte korrekt - hur klarade man exempelvis av att göra magnumflaskor?

Precis som mycket annat är det inte slumpen som ligger bakom att valet föll på just 75 centiliter - och svaret är enklare än man kan tro. Det beror helt sonika på följande:

 

Svaret!

Flaskstorleken standardiserades på 1800-talet när merparten av de franska vinerna såldes till England. Problemet var att de båda länderna inte använde samma måttsystem; medan fransmännen nyttjade litersystemet beställde engelsmännen sitt vin per ”imperial gallon” vilket motsvarar 4,546 liter.

Något som också spelar roll i sammanhanget är att man under samma period använde ekfat som transportmedel. Man buteljerade alltså inte vinerna i Frankrike utan buteljeringen av flaskorna skedde först på engelsk mark. Ett ekfat i Bordeaux motsvarar 225 liter som i sin tur motsvarar 50 gallons

Detta rörde alltså till det rent kommunikativt och blev lätt således något av en inköpares mardröm. För att underlätta kalkylen bestämde vinmakarna från Bordeaux att 1 fat skall vara lika med 300 flaskor och plötsligt stämmer matematiken: 1 gallon = 6 flaskor. Ovanstående uträkning är också anledningen till att flaskor än i dag buteljeras om 6 eller 12 flaskor i en låda. 

Man utgick med andra efter den tidens standardfat, det vill säga Bordeauxfaten à 225 liter. Det finns såklart mängder av fatstorlekar och flaskformer runt om i vinvärlden - standardmåttet på en flaska är dock detsamma! 

 

Alla flaskformat

Dela!