Höstens enklaste chili-recept

Vi älskar långkok - och nu är den bästa tiden för värmande grytor. Vi har gjort en enkel men helt lysande chili med inspiration från Jamie Oliver. Här är receptet.
Resultatet? En underbart väldoftande chili med ett kött som bara ramlar sönder

Alla älskar långkok men de flesta av oss vill att matlagningen tar rimligt med tid och inte blir ett heldagsprojekt. Här är ett otroligt enkelt recept på ett underbart väldoftande långkok - en chili och comfort food när den är som bäst - som jag lagade i måndags (ja på en vardag medan jag jobbade - visserligen hemifrån) men som inte tar mer än en halvtimme att göra och i princip sköter sig själv.

Inspirationen kommer från en video av ingen mindre än Jamie Oliver. Man kan säga mycket om Jamie - men för mig har han alltid varit en förebild när det gäller enkel och hederlig mat. Man behöver inte gilla allt han gör och allt han säger men hans matlagning är det absolut inget fel på och alla kan göra hans recept. 

Basen för den här rätten är ett helt stycke nötkött. Jamie använder bringa (brisket) men jag körde med en hel bit högrev som jag inte hackade i bitar utan bara gjorde skåror i (ett rutmönster på ovan och undersidan - med ungefär en centimeter djupa skåror).  Sedan slänger man hela köttbiten i en het stekpanna och bryner på alla sidor i några minuter. 

Under tiden tar du fram en gryta som du slänger ner två rågade teskedar rökt paprika i, två rågade teskedar oregano och en rågad tesked spiskummin. Lägg till en kanelstång och skalet av en hel, och saften av en halv, citron och slutligen en nypa salt och peppar. 

Lägg köttet i grytan och smeta in det med chilipasten. Hacka ner önskad mängd färsk chili (jag körde en halv grön och en halv röd), två paprikor, ett par lökar (t ex schalottenlök) och en näve koriander. På med två burkar med hela tomater och en halv burk vatten och sätt på locket. Låt koka i ugnen, 175 grader, i minst fyra timmar (Jamie sa 6-7 men 4,5 funkade bra för mig).

Resultatet? En underbart doftande chili med ett kött som bara ramlar sönder. Se till att separera köttbiten och rör om i grytan innan du slevar upp. Toppa med lite mer koriander och eventuellt lite youghurt. Servera till ris eller bröd och med en guacamole. Enjoy!

Dricka till?

Jag vet att det är många som vill ha öl till en chili och det är inget fel med det. Men personligen gillar jag värmande och smakrika viner exempelvis från Rhône, Sydafrika eller Piemonte. Så varför inte prova någon av höstens nyheter här nedanför!?