Uppvärmning i ett plötsligt kyligt New York!

Uppvärmning i ett plötsligt kyligt New York!

Det verkar som att ni hemma i Sverige än så länge har fått en lika härlig höst som vi har i New York. Inte för att gnida salt i såren, men det är skönt att slippa den intensiva hetta som följt oss genom sommaren.

Personligen älskar jag också hösten mer än de andra årstiderna. Rikedomen av färger, dofter och smaker är som bäst nu. Komplexa smaker från vilt, bär och svamp lockar. Som tidigare Kiviksbo har jag ju också ett speciellt förhollande till alla de härliga äpplen som är så glimrande just nu. Jag har samtidigt också sällan sån lust till vin som nu... tryffeldoftande mogen vit Bourgogne, äpplig och komplex Chenin Blanc, Barolo full av torkade blomstertoner. Mums!

Mina dagar just nu är fyllda av mat och vin, fast det är inte lika härligt som det låter. Det är dags att börja dra på de höga växlarna när det gäller träningen inför VM nästa år, och all fritid går ju nu till det.

Det betyder att jag redan från tidig morgon (nåja, som kvällsarbetare är jag stolt om jag är ute ur sängen före 8.00) efter lite morgonyoga för att mjuka upp min gammelmansrygg, meditation och en kall dusch med kaffe (just nu ett härligt syrligt Guatemalanskt lättrostat på Aeropress, en snabb och billig men precis och nördig metod som varmt kan rekommenderas om man bara ska ha en kopp åt gången) och teoriläsning.

Först repetition, därefter letar jag nya fakta att memorisera. Det tar allt från 30 minuter till 2 timmar, beroende på hur mycket tid jag har att göra av med. Jag har satt ihop ett rätt avancerat system som matar frågor tillbaka till mig varje dag från en databas som efter sex års plugg innehåller över 15000 frågor på allt vad som rör vin, sprit och allt vad där annars hör till sommelier-kunskap.

Det är en hel del i vinvärlden man kan och vill lära bara genom passion, resor och drickande. Men när det kommer till tävlandet så gäller det också att memorisera mindre engagerande detaljer. Eller vad sägs om kommunerna i AOP Patrimonio? De mest planterade druvorna i Bulgarien? Georgiens vinregioner? Tillåtna subregioner för Romagna Sangiovese? Puh... gläder mig till att det är överstökat! 


Min kära flickvän Line förbereder på morgonen några glas vin som hon ställer i kylskåpet. Dessa blindprovar jag, antingen skriftligt eller muntligt. Den skriftliga delen är svårare, då man på relativt kort tid ska lyckas komma igenom en hel provningsnotering och samtidigt dra en vettig konklusion, och inte minst skriva med läslig skrift! Det är betydligt lättare att prova muntligt, det är liksom som att hjärnan (min i alla fall) har det lättare med att parallellelt dra konklusioner medan man talar än då man skriver.

Det muntliga blir gjort framför kamera, så jag kan få feedback från resten av teamet hemma i Sverige. Det gäller inte bara att vara korrekt och precis, men man ska ju helst vara trevlig och sympatisk också. Kanske delar jag med mig av en video någon gång när tävligen är närmare. Jag vill ju inte dela med mig av mina tricks ännu!

Vinerna jag provar är mest klassiker. Även om man kan bli serverad vad som helst i en tävling (eller vad sägs om israelisk Gewurztraminer Icewine som bjöds på till EM sist) så är mitt mål att inte missa de typiska vinerna, och så får man dra en bra objektiv slutsats på de där omöjliga vinerna. De är det ju i alla fall ingen som spikar, de är där mest för att göra oss tävlande nervösa.

Någon gång efter lunch är det dags att gå till jobbet. På Charlie Bird blir det en hel del praktisk träning också, i och med att vi varje dag serverar gamla, speciella flaskor som kräver noggrann dekantering och hantering. Samtidigt är det ju en avslappnad restaurang med högt tempo, så tidspressen kommer automatiskt.

Förra helgen var jag "hemma" i Stockholm och tränade ett par hårda dagar med Sören PoloniusEsperanto. Tro mig, man blir ganska mör i huvudet efter trettiotalet blindprovningar av vin och sprit, dekantering på dekantering, öppning av champagne, menyrekommendationer och så vidare. Sören har fungerat som min coach genom alla år, och har onekligen hjälpt mig fokusera min energi och finslipa alla aspekter av min framförande. Det kommer förhoppningsvis bli några sessioner till innan det är dags för den stora tävlingen i april.

Stort tack till Winefinder som sponsrar en stor del av mina utgifter för träning fram till VM! Det hade inte varit möjligt annars (Sommellerie är inte direkt en sport man blir rik på, ännu i alla fall).

 

FOTO: Sören Polonius

Arvid Rosengren

Arvid Rosengren är en av världens mest meriterade sommelierer och regerande världsmästare i sommellerie. Arvid har jobbat på toppkrogar i Skandinavien och har nyligen tagit steget till New York.

Tidigare inlägg

Bordeaux årgång 2023 - en primeur

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

Magnus Ericsson
Vinprovning på Grappe

Nyligen hällde vi lite goda viner på en minimässa hos Vinkällaren Grappe. Här är några av höjdpunkterna.

Magnus Ericsson
Vinoteket går ihop med Winefinder

De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden.

Visa alla
Dela!