Upptäck mer från Katalonien!

Sommelierer i Barcelona visar stolt upp sina lokala viner, men det finns också allt mer intressant från Katalonien att prova här hemma.
Området har varit föregångare när det gäller ny teknik och nya framställningsmetoder. Allt fler producenter jobbar ekologiskt och biodynamiskt.

Jag pratade med en sommelierkompis om hur det kan variera med vad som är populärt och anses bra beroende på var du är. Han hade varit Grekland och kunde konstatera att sommeliererna han träffade där helt klart verkade föredra ”parkerfierade”-viner (viner som uppenbarligen är starkt influerade av vinkritikern Robert Parkers smak) med mycket av allt: frukt, fat, tanniner och alkohol. I Sverige rekommenderar sommelierer betydligt oftare något lättare. När de provade rosévin kunde han även konstatera hur hans grekiska kollegor fördrog de mörkare sakerna - medan han själv däremot är inne på den ljusare stilen. 

När jag nyligen var i Barcelona tyckte jag därför att det var extra intressant att jag blev rekommenderad många av de viner som jag blir serverad i Stockholm. Men där och då var det ju faktiskt inte särskilt konstigt - det var ju viner från Katalonien. Att se en stolthet över de lokala vinerna, och då särskilt de naturliga från småskaliga producenter, gladde mig lika mycket som att allt fler svenskar fått upp ögonen för vad som produceras i Spaniens östra hörn. Intresset är inte förvånande - det dyker ju upp nya och roliga projekt hela tiden! Och kvaliteten är hög. För bara något decennium sedan var det dock få svenskar som kände till mer än ett eller ett par vindistrikt i Katalonien (Catalunya på katalanska och Cataluña på spanska)- och att cava oftast kommer härifrån. 

Området har varit föregångare när det gäller ny teknik och nya framställningsmetoder. Allt fler producenter jobbar ekologiskt och biodynamiskt. Närheten till Frankrike märks inte minst på att det odlas en hel del franska sorter i området - som cabernet sauvignon. Andra blå druvsorter som har stort inflytande över vinstilarna är tempranillo, monastrell, garnacha. De vita vinerna görs ofta på xarel-lo, parellada och macabeo (som är klassiska cavadruvor), chardonnay eller sauvignon blanc. Klimatet varierar stort med ganska heta områden (främst de västligaste delarna), andra mer tempererade och i bergen kan förutsättningarna ibland jämföras med exempelvis Champagne. Jordarna skiftar också från skiffer i Priorat, till kalksten i Tarragona och granit i Alella.

Listar här nedanför tre av mina vita favoriter från vårt katalanska sortiment! Samtliga har hög syra, mineraldriven karaktär och gör sig utmärkt till medelhavsinspirerade skaldjurs- och fiskrätter.

gatito
taleia
paella