De hetaste vinerna från Sydafrika

Glöm allt du lärt dig om Sydafrika! På senare år har det dykt upp en mängd spännande och duktiga vinmakare på kartan. Här hittar du våra favoriter.
Framförallt de gamla klassiska ”sydafrikanska” druvorna chenin blanc och cinsault som alltid har odlats i kapregionen har fått ett nytt liv hos dessa vinmakare.


I Winefinders nyhetssortiment finns just nu en hel drös med spännande Sydafrikanska kvalitetsproducenter. Eben Sadie, Crystallum, Alheit och B Vintners - har du koll på nya vågen från Sydafrika?


Sydafrikanska vinregionen Western Cape har både kallats den äldsta vinregionen i nya världen och den yngsta vinregionen i gamla världen. Det ligger en viss sanning i det påstående. Holländarna anlände till Sydafrika första gången 1652 och de första rankorna var satta i marken inom två år. I början på 1700-talet rönte vinet Constantia stora framgångar världen över - märk väl att detta är en tid då de första champagnehusen börjar bildas och man dikar ut Bordeaux till odlingsbar mark. Efter det kan man väl säga att vägen för sydafrikanska viner inte var lika spikrak. 1900-talets början markeras av kraftig överproduktion, kooperativet KWV styrde i princip all produktion fram till 1992 och innan Apartheid-regimen föll 1994 fick man liten - eller ingen - input från övriga vinvärlden. 

Bara bag-in-box?
Det är lätt att associera Sydafrika och dess viner till massproducerade bulkviner, gärna i bag-in-box, eller överextraherade muskelpaket utan finess och personlighet.  Om det är din bild av Sydafrika - glöm allt du lärt dig! På senare år har det dykt upp en mängd spännande och duktiga vinmakare på kartan. Här finns viner att upptäcka som får såväl den mest klassiskt skolade som den nyhetstörstande vinnörden att golvas totalt. 

En ny våg av kvalitetsproducenter
Den nya vågen binder samman både det gamla och det nya - gamla vinmarker och traditionella druvsorter blir varsamt omhändertagna och landar som spännande viner i våra glas. Vinmakarna är högutbildade, har rest runt i världen och har ett holistiskt förhållningssätt till vin och natur. Men det gäller att veta vart man skall leta. Det är nämligen inte bara Stellenbosch och Franchhoek vi behöver känna till. Den nya generationens vinmakare som ofta inte har kapital att anskaffa mark i de mest eftertraktade regionerna letar sig till mindre kända områden som Swartland, Elgin och Walker Bay. Många äger inte ens sina egna marker utan inleder samarbeten med gamla små vingårdar där druvorna tidigare sålts till de större kooperativen. Fördelen för de små odlarna är att de i och med dessa samarbeten får skäligt betalt för sina druvor och i allt större utsträckning konverterar till ekologisk produktion.

Återkomsten för chenin blanc
Framförallt de gamla klassiska ”sydafrikanska” druvorna chenin blanc och cinsault som alltid har odlats i kapregionen har fått ett nytt liv hos dessa vinmakare. Från bulkvin och enkla destillat till läckra, läskande och allt igenom förtjusande viner. Eller som man säger på afrikaans - lekker wyne.

På Winefinder är vi stolta att kunna erbjuda några av dessa vinproducenter som nyheter i vårt utbud. Såväl kultproducenter som The Sadie Family och Raats som nya uppstickare i form av Crystallum, Alheit och B Vintners toppar våra önskelistor. Du finner våra favorit här!