Wine of the Year - James Suckling Top 100

39 000 provade viner. Nu har James Suckling korat topp 100 över årets bästa viner 2023. Du hittar förstås flera hos oss på Winefinder. 

James Suckling Top 100

En sak är säker - vingårdsvinerna från El Enemigo är bland det bästa vi provat i Wine Teamet i år! Helt enastående kvalitet. 

39 000 provade viner senare - nu är den här. James Suckling Top 100. Du hittar topp 4 hos oss.

De hann med nästan 7000 viner mer i år än förra året - teamet på Jamessuckling.com och totalt när 39 000 provade viner (du hittar deras topp 100 här!). Det är en imponerande mängd viner (själva hinner vi med några tusen på ett år) och några viner har som vanligt stått ut mer än andra. 

Årets nummer ett, vinet som inspirerade James och de andra mest under 2023, var  Laurent-Perrier’s Champagne Grand Siècle Grande Cuvée N.26. Det är också ett vin som på allvar pekar ut Champagne som en av vinvärldens mest dynamiska och spännande vinregioner. Det är något vi själva har märkt här på Winefinder där vi i år breddat vårt utbud rejält (just nu hittar du juveler från Boizel, Delamotte, Louis Roederer, Pierre Moncuit, Delamotte, Taittanger och många många fler i butiken). Vi väntar fortfarande på Laurent-Perriers no 26 men vi har Grand Siècle Grande Cuvée N.25 i butiken - ett vin som fått 99 poäng och som dessutom är något billigare än vad no 26 kommer att vara vid lansering. 

"A prestige Champagne with great density and depth, yet it remains compact and structured, with a combination of fine phenolics, acidity and extract. Lots of flavors of lemon rind, salt, mineral and honeysuckle with an attractive fresh-herb undertone. Then it turns to candied lemons with some ginger. A triumph in complexity and power. A blend of 2008, 2007 and 2006. 60% chardonnay and 40% pinot noir."

På andra plats hittar vi El Enemigo Cabernet Franc Gualtallary 2019 som också golvade oss när vi provade igenom vingårdsvinerna från El Enemigo för någon månad sedan. Det är ett vin som lånar det bästa av höghöjdsläget i Mendoza och stramheten i Bordeauxdruvan Cabernet Franc. Ja det smakar som en blandning av Bordeaux och Nya Världen och jag är övertygad om att om man serverar vinet blint så kommer många att gissa på ett toppvin från en varm årgång i Saint Émilion. Jag blev i princip lika imponerad av de andra cru-vinerna från Adrianna Catena och Alejandro Vigil: El Gran Enemigo Single Vineyard El Cepillo 2019El Gran Enemigo Single Vineyard Agrelo 2019 och El Gran Enemigo Single Vineyard Chacayes 2019. Vilket vin man gillar bäst är definitivt en smaksak och beror också på om du tänker dricka vinet idag eller om 10 år (eller längre). En sak är säker - vingårdsvinerna från El Enemigo är bland det bästa vi provat i Wine Teamet i år! Helt enastående kvalitet. 

På tredjeplats hittar vi en annan favorit - Viña Errazuriz Monumentala Viña Seña 2019. 100 poäng av Suckling och ett vin som går att dricka redan nu.

"An extremely pure and elegant vintage for Seña. Medium- to full-bodied on the palate with a bit more flesh and depth if you compare it with Roca de Seña, their second wine. The impeccable tannins show the supreme quality of the fruit this year. Persistent, seamless finish, but comes in a subtle way. 50% cabernet sauvignon, 27% malbec, 17% carmenere and 6% petit verdot. Effortlessly drinkable now, but it will age beautifully."

Ett vin som man inte ska dricka nu är nummer 4 på listan - Château Figeac 2020 (ännu en 100-poängare). Figeac har under de senaste åren etablerat sig som ett an av de absoluta toppegendomarna i Saint Émilion och i samma liga som Cheval Blanc och Ausone. Vinet görs så gott som alltid på en tredjedel vardera av Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot och är trots sina 18 månader på helt ny ek ett av de fräschaste och mest eleganta uttrycken i hela Bordeaux. Här finns ett djup och en balans som bara uppnås av de allra bästa. Jag hade förmånen att för bara en vecka sedan prova inte mindre fyra årgångar från Figeac under ledning av Hortense Idione Manoncourt: En magisk och superpolerad 2016 (kommer att bli en av de bästa någonsin), en förförisk 2015, en 2010 som fortfarande behöver tid och så en oldschool och coolt bråkig 2000 som är sådant där som svunna Bordeauxdrömmar är gjorda av. 

Du hittar alla topp 4 från Suckling Top 100 till försäljning i butiken just nu (här nedanför)!

Här är vinerna på Top 10.

1) LAURENT-PERRIER CHAMPAGNE GRAND SIÈCLE GRANDE CUVÉE N.26
2) EL ENEMIGO CABERNET FRANC GUALTALLARY GRAN ENEMIGO SINGLE VINEYARD 2019
3) SEÑA VALLE DE ACONCAGUA 2021
4) ) CHÂTEAU FIGEAC ST.-EMILION 2020
5) DR. BÜRKLIN-WOLF RIESLING PFALZ PECHSTEIN GC 2022
6) F.X. PICHLER RIESLING WACHAU UNENDLICH 2021
7) CASANOVA DI NERI BRUNELLO DI MONTALCINO GIOVANNI NERI 2019
8) BRUNO GIACOSA FALLETTO BARBARESCO RABAJÀ 2020
9) MORIC BLAUFRÄNKISCH BURGENLAND LUTZMANNSBURG ALTE REBEN 2021
10) MARQUÉS DE MURRIETA RIOJA CASTILLO YGAY GRAN RESERVA ESPECIAL 2012

Här hittar du vår tidigare artikel om Wine Spectator top 100 2023!

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.