Emma Gao & Silver Heights - Toppviner från Ningxia

Det som började som en dröm har idag utvecklats till en av vinvärldens coolaste egendomar. Emma Gao och Silver Heights gör idag några av Kinas absolut bästa viner. Och det med Bordeaux som inspiration. 

 

 

Kina är en kommande stornation när det kommer till vin - och få gör det bättre än Emma Gao och Silver Heights. Mat- och drycksajten Sthlm Food uppmärksammar nu Emma Gaos viner. Det borde fler göra!

Historien om Silver Heights Vineyards tog sin början 1999 då Gao Lin bestämde sig för att han skulle göra sin hemprovins Ningxia till en ansedd region för viner av världsklass. Han började plantera druvsorten cabernet sauvignon med stockar från Frankrike och övertygade sin dotter, Gao Yuan (även känd som Emma), att resa till Bordeaux för att där anmäla sig till ett Masters of Oenology-program.

I Frankrike hade Emma möjlighet att praktisera vid flera historiska vingårdar i Bordeaux, inklusive det världsberömda Château Calon-Ségur. Hon blev snabbt nära vän med slottets vinmakare, Thierry Courtade, vars familj har gjort vin på Calon-Ségur i tre generationer. Deras vänskap fördjupades till kärlek, och de gifte sig 2003. År 2005 återvände Emma hem till Kina som en av få kinesiska kvinnor med ett Diplom National d'Oenolog. Strax därefter kom Thierry och deras dotter, även hon kallad Emma, till Ningxia. Resten är modern vinhistoria.

Idag rankas Emma som en av de bästa vinmakarna i Kina och vinerna får höga poäng av ledande vinkritiker världen över. Vårt tips är att stoppa in dem i en blindprovning med "riktig" Bordeaux - du lär bli överraskad!

Nu har mat och restaurang-portalen/sajten SthlmFood uppmärksammat Emma Gaos viner. Du kan läsa mer här!

 

Silver Heights