Vinskolan: Så bygger du ditt vininnehav på sommarens favoriter

Winefinders chefssommelier Anna Rönngren har spenderat de senaste 10 åren i olika vinkällare och vet hur man bygger upp en bra vinlista. Här delar hon med sig av tipsen för hur du kan börja bygga upp ett långsiktigt vininnehav med utgångspunkt från sommarens bästa viner.
Att ha en egen liten vinsamling är att alltid ha friheten att välja den vinstil som passar just dagens tillfälle, maträtt eller festlighet.

Jag fick tidigt min vinkarriär lära mig att definitionen av en ”vinkällare” inte per automatik måste innebära att man har ett avsett specialrum för sina dyrgripar. Min mentor lärde mig nämligen, att så fort du har en flaska vin som du inte konsumerat inom 24 timmar så har du en vinkällare – hur liten den än må vara. Att ha en egen liten vinsamling är att alltid ha friheten att välja den vinstil som passar just dagens tillfälle, maträtt eller festlighet. Man behöver aldrig oroa sig över att stå utan riesling till laxen eller nebbiolo till risotton. Funderar du på att bygga upp en liten vinsamling för sommarens lata dagar som du senare kan bygga vidare på i höst? Här kommer mina bästa tips kring hur man kan tänka!

 

Hur skall man förvara vinerna?

Det bästa är såklart att investera i ett vinskåp (ej att förväxla med en vinkyl), men i brist på plats fungerar en garderob, en vinkyl, eller ett köksskåp. Det viktigaste är att flaskorna förvaras svalt och mörkt – gärna utan stora svängningar i temperatur och luftfuktighet. Då kommer flaskorna att må som bäst. Ett tips är att gärna köpa minst 3 flaskor av varje sort; en flaska att konsumera i närtid och 2 för att spara. För dig som vill lära dig mer om vinkällarbyggande hittar du den ultimata guidboken här - skriven av min gamla mentor Johan Magnusson. Så vad skall man då satsa på att fylla sin källare med?

 

Champagne

Champagne är en given komponent i en vinsamling, dels på grund av festlighetsfaktorn men också för att champagne matchas väldigt bra till de flesta maträtter. Syran och den lilla brödiga tonen gör att champagne passar till så mycket mer än att bara skåla i innan maten eller som kompanjon till skaldjuren. Våga matcha till lite kraftigare fiskrätter, och testa gärna roséchampagnen till kötträtterna och du kommer inte att bli besviken. Fördelen med att ha champagne i din vinsamling är också att du inte behöver oroa dig för att den skall bli för gammal; all champagne kan med fördel lagras i minst tre år. Byter du ut champagnen mot andra sorters bubblor, typ prosecco eller cava, är lagringsfönstret kortare.

 

Rosévin

Roséviner har sin försäljningsmässiga peak under sommarmånaderna (ju varmare sommar desto mer rosévin dricker vi). De avnjuts vanligtvis som en svalkande aperitif, men kan med fördel njutas till mat året om. Välj de fruktigare rosévinerna med fin restsötma som sällskapsvin eller till kryddstark asiatisk mat och para de kraftigare rosévinerna till matiga sallader, skaldjur, bouillabaisse, grillad fisk, varmrökt lax, tonfisk, tapenade, rätter med sälta samt lätta kyckling- och kötträtter. De flesta roséviner bör konsumeras inom ett till två år.

Riesling

Riesling är ett av världens bästa all round-viner att ha hemma – det blir sällan ”fel” till någon maträtt. Den höga syran och fräscha fruktigheten gör riesling gott som aperitif, men druvan öppnar också upp oändliga möjligheter för att matcha med mat. Riesling kommer i olika stilar där sötman kan variera mellan allt från knastertorr till nektarsöt. Sötman påverkar vilka rätter du skall satsa på; innehåller rätten sötma (t.ex honungsglaze) eller hetta är en riesling med lite sötma perfekt – leta efter ”Kabinett” på etiketten. En torrare riesling passar som hand i handske med sparris, de flesta sorters fiskar (gärna lax), sallader och de flesta skaldjur (musslor, havskräftor, hummer - you name it!). De riktigt söta vinerna går till desserten efter maten. De bästa rieslingvinerna kan lagras i decennier (och i vissa unika fall – i sekler) medan de enklare varianterna bör konsumeras inom ett par år.

 

Fatlagrad chardonnay eller chenin blanc

Vita viner som fått en viss tids fatlagring öppnar upp för andra typer av mat- och vinkombinationer än de fruktdrivna vinerna. Här bidrar fatlagring med fyllighet, struktur och aromer av nötter, kokosnöt, söta kryddor och vanilj. Dessa viner matchas fint med grillade fisk, och fågelrätter – gärna med smörbaserade såser. Ett hett stalltips är stekt vit fisk tillsammans med brynt smör och rostade nötter. Inom denna kategori hittar vi mycket lagringsvänliga viner – titta särskilt efter vit bourgogne och kalifornien för chardonnay, men missa inte fatlagrad chenin blanc från Loire eller Sydafrika.

 

Pinot Noir

Världen av pinot noir-viner är stor och snårig. Det är en druva som är mycket svårodlad men, när den är som bäst, ger några av världens största, dyraste och mest lagringsbara röda viner. Odlas de fel kan de bli allt från snipiga till överkokta – här gäller det att hitta en bra och stabil producent. De bästa områdena för pinot noir är Côte de Nuit Bourgogne, Oregon och Russian River Valley i USA, Patagonien i Argentina och Central Otago i Nya Zeelnd. Pinot noir skall serveras sval i stora kupor och passar mycket bra till fågel, grillad fisk med svamptillbehör, och generellt till kötträtter som inte är allt för kraftiga eftersom pinot noir ger så finstämda och eleganta viner. En väl bevarad hemlighet? Pinot noir är en bra kombo med ostbågar.

Syrah

Blå druvan syrah hittar man i såväl endruvsviner (100% syrah) och i blends (där man även blandat i andra druvsorter). Druvsorten går ibland under namnet shiraz och odlas i varmare regioner i de flesta vinodlande länder. Syrah är, med sin generösa fruktighet, tilltalande pepprighet och tydliga tanninstruktur, ett vin som passar väldigt bra tillsammans med kraftigare proteinrätter. Grillat, stekt och långkokt – syrah kommer att vara fin vän. De bästa exemplaren hittar man i franska rhônedalen, i australiska Barossa samt i Kalifornien.

 

Nebbiolo

Piemontes stolhet är den blå druvan nebbiolo. Ljus i färgen, stram i tanninerna, och med aromer av röda frukter, nypon, blommor och järnoxid. Få viner är så lagringsbara som viner från Barolo och Barbaresco som innehåller 100% nebbiolo. Matcha din nebbiolo till hemgjord risotto, till charkuerierna eller råbiffen.

  

Våra bästa tips 

Här kommer mina bästa tips från butiken på viner som dels kommer att passa till sommarens lata dagar men även för att spara när hösten är här.