Producentporträtt: Senaste årgången från Eben Sadie och The Sadie Family

Anspråkslösa Eben Sadie och hans Sadie Family Wines tillhör världens mest eftertraktade viner. Den 3/12 klockan 10:00 släpper vi en mycket liten allokering av senaste årgången av hans flaggskeppsviner Columella och Palladius men också hans hyperintressanta Old Vine Series-viner från 2017. Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren har varit ett fan av Ebens viner i närmare ett decennium och passar här på att dyka djupare i hans viner.
Eben Sadie är ett av de största namnen i Sydafrika. Han är närmast kultförklarad bland såväl vinälskare som vinmakare där många ser den innovativa Eben som en stor förebild. 

Eben Sadie har arbetat med några världens bästa vinproducenter men är sedan nästan 20 år tillbaka hemma i Swartland för att göra några av Sydafrikas, för att inte säga världens, bästa och mest intressanta viner. Han har två gånger tilldelats utmärkelsen Winery of the Year av Platter's Guide (2010 och 2015).

Eben jobbar med ett minimum av manipulation och ett maximum av tydlighet i terroir och smaker och är dessutom en av grundarna till vinrörelsen Swartland Independent. Han för fram sin vision med hjälp av två olika uttryck: Signature Series och Old Vine Series.

Eben Sadie, foto: wineland.co.za

Signatur Series

The Signature Series är Ebens mest kända flaggskeppsviner som satte honom på kartan för snart 20 år sedan. Dessa viner är, som Eben själv uttrycker det, "en jakt efter perfektion" och hans försök att göra så perfekta viner som möjligt. Vinerna är eftertraktade bland samlare världen över. Här ingår:

 

 

.

Old Vine Series (Die Ouwingerdreeks på Africaans)

Eben Sadies Old Vine Series släpptes första gången 2010 och är något helt annat än The Signature Series. I denna söker han gamla, ibland bortglömda, vingårdar med druvor som är eller en gång var vanliga i Sydafrika. Filosofin med Old Vine Series är att göra så lite som möjligt: att skörda optimalt mogna druvor och låta jäsningen ha sin gång, att inte tillsätta något och att buteljera med så små mängder svavel som möjligt. I serien ingår:

 

The Sadie Family i Winefinderbutiken

Vi är mycket stolta att kunna presentera senaste årgången från Eben Sadie: 2016 Signature Series och ett flertal av vinerna ur 2017 Old Vine Series. Årgång 2016 var en mycket varm och extremt torr årgång där hettan orsakade problem för många vinmakare. Sockernivåerna rusade lätt förbi den fenoliska mognaden och många valde därför att skörda tidigare än normalt. Torrfarmade områden var hårt ansatta och skogsbränder i Stellenbosch minskade skörden får många producenter. Årgång 2017 rankas som en exeptionell årgång med större skördar än 2016. Bristen på regn var ett stort problem men kvaliteten på druvorna som skördades var ypperlig.

Lägg tassarna på dina flaskor av Ebens mästerliga 2016 och 2017 som släpps den 3/12 klockan 10:00 genom att hitta dina favoriter i listan nedan!

 

Dela!