Producentporträtt Maison Louis Jadot

Vi är glada att kunna lansera en specialkomponerad producentlåda exklusivt för Winefinders kunder - direkt från Jadots egna källare i Bourgogne. För att högtidlighålla lanseringen tyckte vi att det var på sin plats att ta en titt på en av världens mest välkända etiketter och lära oss mer om denna gigant.
Bland Bourgognes närmare 4000 producenter och négocianter är Maison Louis Jadot en gigant i båda hänseendena. Firman grundades 1859 och man äger i sammanhanget hisnande 200 hektar mark. Totalt producerar Louis Jadot producerar närmare 900 000 lådor vin under 150 olika etiketter. Samtidigt satsar man målmedvetet på det småskaliga. Här vinifieras allt från enstaka fat av de mest exklusiva vinerna till volymer på många tusentals liter med samma stränga kvalitetskrav. 

 

Exklusiv producentlåda från Maison Louis Jadot

Vi är mycket glada att kunna presentera en specialkomponerad producentlåda för Winefinders kunder - direkt från Maison egna källare i Bourgogne. Samtliga viner representerar fina årgång 2016 med höga poäng från vinmagasinet Livets Goda. Lådan innehåller 2 flaskor vardera av Côte de Nuits-Villages Le Vaucrain, Santenay Clos de Malte och Gevrey-Chambertin - ett måste för Bourgogneälskaren!

Historien bakom allt

Louis Henry Denis Jadot grundade firman Maison Jadot 1859 men familjen köpte premier cru-vingården Clos des Ursules i Beaune redan 1826. Négociantfirman expanderade snabbt med norra Europa som främsta marknad. Hans son, Louis Jean Baptiste tog över tyglarna år 1900 och fortsatte i samma anda genom att expandera till att köpa vingårdar i såväl Corton-Charlemagne och Chevalier Montrachet. Kommande sekel fortsatte firman att växa och utökas. År 1985 valde Madame Jadot att trygga Maison Jadots framtid genom att sälja företaget till Rudy Kopf – Maison Jadot’s importör i Nordamerika. Sedan 1992 är Pierre-Henry Gagey VD över företaget.

 

Dagens filosofi

Idag skapar Maison Louis Jadot Appellation d’Origine Contrôlée-viner från i princip hela Bourgogne. Man kontrollerar över 200 hektar från Côte d’Or via Mâconnais, ända ner till Beaujolais. Filosofin har alltid varit densamma; att ha samma respekt för alla ursprung, vare sig druvorna kommer från generisk nivå eller grand cru-nivå. Målet är, enligt Pierre-Henry Gagey, att uttrycka varje specifik terroir genom att ta tillvara på gammal kunskap samtidigt som man blickar in i framtiden. Vinmakaren Frédéric Barnier och oenologen Christine Botton har ett vinmakarteam under sig för att säkerställa en jämn kvalitet över hela portföljen.

Hur tyder jag etiketten?

I sin portfölj har man över 150 olika viner som görs på såväl egen som inköpt frukt från långtidskontrakterade småodlare. Man gör viner i hela skalan - från generisk Bourgogne till Grand Cru, och man befinner sig alltid i absoluta toppskiktet. Alla Maison Jadot’s 150 olika viner har samma etikett – prydd av vinguden Bacchus och inramat av samma karaktäristiska och lättigenkända gula färg.

Alla viner bär också namnet ”Louis Jadot” på etiketten men det finns olika kategorier som man kan tyda utifrån informationen på vinets etikett. Står det bara ”Louis Jadot” kommer druvorna från druvor eller färdig must som köpts in. På toppvinerna, som kommer från de egna vingårdarna, finns fyra olika avsändare: ”Domaine Louis Jadot”, ”Domaine Gagey” eller ”Les Héritiers Louis Jadot”. En fjärde variant finns också, ”Domaine Duc de Magenta”, som är en vinegendom som Jadot sköter helt och hållet utan att äga den. Man äger också Château des Jaques med 88 hektar vingårdar i Moulin à Vent, Fleurie och Chénas i Beaujolais.