Vinskolan: Portvin

Juletider är portvinstider! Hur många sorters portvin finns det? Måste de dekanteras? Hur länge kan de lagras? Hur länge håller en öppnad flaska? Winefinders Chefssommelier Anna Rönngren samlat all information du behöver här!

Ett av världens mest klassiska fortifierade viner, portvinet, har med all sin imponerande historia och storslagna ursprung en given plats i alla välfyllda vinkylar. Det är kanske lätt att glömma bort hur många användningsområden portvin har när det kommer till att lyfta söta och salta anrättningar till nästa nivå; dels är det en given följeslagare till pepparkakorna med blå- och grönmögelost på julbordet, men även till resten av ostbrickan med dess söta marmelader, kraftfulla chokladdesserter, crème brûlée och äppelpaj.

Portvin serveras traditionsenligt mellan 15-20 grader Celcius (tawny port och white port serveras gärna något svalare). Skall du servera ett portvin av stilen Vintage Port bör du dessutom ställa flaskan upp från liggande position några timmar (gärna dagar) innan flaskan avses öppnas så att fällningen långsamt kan falla till flaskans botten innan dekantering. Enligt engelsk tradition serveras portvinet efter måltiden på en formell middag, gärna genom att skicka den till vänster från gäst till gäst utan att flaskan nuddar bordet. En öppnad flaska håller i 2-3 veckor, ibland längre om det förvaras kallt.

 

Vad är ett portvin?

Dourodalens portviner var faktiskt det allra första området i vinvärlden att få en egen ursprungsklassificering, en så kallad DOC. Sedan 1756 har områdets viner varit skyddade mot förfalskning genom att enbart viner från Douro får kallas portviner.

Portviner är så kallade fortifierade eller förstärkta viner, där ett vin helt enkelt fortifierats upp med 77-procentig druvsprit. Fortifieringen sker medan det fortfarande finns naturligt socker kvar i musten och den slutliga mängden socker beror helt enkelt på varje portvinshus egen stil.

 

Över 100 tillåtna druvsorter

Det finns över 100 tillåtna portvinsdruvor, men enbart ett fåtal är planterade i större utsträckning. Portviner är i princip alltid en blend av följande druvsorter:

 

Olika portvinsstilar

Portviner delas in olika stilar beroende på hur stor roll syret spelat i vinmakningsprocessen. Man talar om primärfruktiga stilar som är reduktivt lagrade (ruby, LBV, crusted, vintage port, single quinta) och oxidativt lagrade stilar (tawny). Vid de primärfruktiga stilarna används stora, gamla ekfat och rostfria ståltankar medan de oxidativa stilarna lagras i 550 liters ekfat, så kallade pipes.

 

Ruby Port
Ruby port är den enklaste stilen av portvin. Dessa viner lagras upp till tre år på stora ekfat, ståltankar eller betongkar och finns i såväl röd, vit och rosé stil där röd ruby port är det allra vanligaste. Vinerna har en djupt rubinröd färg med friskt, fruktig och robust smak. En Ruby Port vinner inte på lagring, och bör drickas unga. De behöver heller inte dekanteras. Servera gärna till blåbärsdesserter (typ blåbärspaj), till äppeldesserter, Glace au Four eller till ostbrickan.

Ruby Reserve
Samma som Ruby Port, men vinerna lagras upp till fem år på stora ekfat eller ståltankar. Vinerna har mer färg och djup i smaken än vanlig Ruby. Vinner inte på lagring, och bör drickas unga. Behöver inte dekanteras.

White Port
Vita portviner görs på gröna portvinsdruvor som får skalkontakt under vinmakningen. Vinerna är ofta enkla och släpps vanligtvis inom 18 månader från skörden men vissa lagrade exemplar finns. De enklare stilarna används främst i cocktails. Serveras gärna till exotiska frukter eller parfait.

Fine Tawny
En Fine Tawny är den enklaste standardstilen av de oxiderade portvinerna. De är vanligtvis en blend av Ruby Port och White Port 

Aged Tawny
Tawny Port med åldersindikation har betydligt högre kvalitet än Fine Tawny. De har en mer ”oxidativ” lagring än en Ruby Port och ligger längre på fat (550 liter, så kallade pipes) i minst 8 år. Om det står en indikerad ålder på flaskan (exempelvis 10 år, 20 år, 30 år, 40 år) indikerar det snittåldern på årgångarna som blendats i flaskan. Åldersindikationen är således inte vinernas faktiska ålder utan en indikation på hur de kommer att vara i stilen. Datum för buteljering står vanligtvis på baksidesetiketten. En Tawny tappar relativt fort om man sparar den för länge, max 2-3 år rekommenderas. Vinerna har en tegelröd färg med mjukt silkig och nötig smak och varierar från halvtorra till söta i stilen. Kan behöva dekanteras för fällning. Servera gärna till torkade frukter och nötter, till ostbrickan eller till mörk choklad.

Colheita
En Colheita är en typ av Tawny Port. Till skillnad från Aged Tawny kommer druvorna från en enskild årgång och spenderar minst 7 år på fat (ofta betydligt längre). Årgången står på etiketten. Skall ej blandas ihop med en Vintage Port som spenderar betydligt kortare tid på fat (se nedan).

Garrafeira
En ovanlig portvinsstil som kombinerar oxidativ lagring på fat (3-6 år) med efterföljande reduktiv lagring på 11-liters glas-damejeanner (minst 8 år). Druvorna kommer från en enskild årgång.

 

Late Bottle Vintage Port (LBV)
Enkelt sett kan man säga att en LBV är ett vin som var avsett att bli en Vintage Port men som på grund av antingen för låg efterfrågan eller för stor skörd blivit kvar på fat längre än planerat. Druvorna kommer alltså från en enda årgång och buteljeras 4-6 år efter skörden med minst 3 år på fat. Med tid har två olika stilar utkristalliserats: de som buteljeras med filtrering och de som är ofiltrerade. De ofiltrerade kan innehålla fällning och bör därmed dekanteras – dessa vinner också mer på lagring än de ofiltrerade. Hur ser man om flaskan är ofiltrerad eller ej? De ofiltrerade har vanligtvis en klassisk driven vinkork medan de filtrerade oftare har en återförslutningsbar så kallad T-kork. Generellt skall alla LBV drickas unga. Man kan säga att en LBV har fördelen att du får möjligheten att dricka en årgångsport utan att behöva lagra den i 10 år först. Passar till ostbrickan eller till mörka chokladdesserter.

Crusted Port
Till skillnad från Vintage Port, där druvorna måste komma från samma årgång, kan en Crusted Port bestå av olika årgångar (årgångsbetecknade finns men är ovanliga). De buteljeras ofiltrerade och behöver således dekanteras. Vinerna kan definitivt vinna på en viss tids lagring men behöver inte lagras lika länge som en Vintage Port. Årtalet på flaskan indikerar buteljeringsdatum och skall ej förväxlas med skördedatum. Lagras i minst 3 år på fat men de flesta lagras betydligt längre – resultatet blir då ett tillgängligt vin som är redo att drickas vid buteljering. Ett billigare alternativ till Vintage Port.

 

Vintage Port
Högsta kvaliteten av portvin är de eftertraktade Vintage Port-vinerna. De utgör enbart cirka 2 % av den totala produktionen och man deklarerar enbart årgång de bästa årgångarna (något som ofta skrev enbart tre gånger per decennium). Vinet görs av de bästa druvorna från olika Quintas (vingårdar) som ägs av portvinshuset. Vinet lagras maximalt 2,5 år på fat och buteljeras utan filtrering. En Vintage Port bör alltid dekanteras på grund av stora mängder fällning. Dessa viner behöver dessutom alltid vidare flasklagring för att komma till sin rätt. Lagra i minst 10-20 år (upp till 100 år för exceptionella årgångar). Åtnjuter ofta höga priser och är något för den tålmodige – 1977:orna är till exempel redo att börja drickas nu.

Vintage Port Single Quinta
Årgångsport från enskilda vingårdar, så kallade Quintas. Portvinsproducenter förhåller sig till Single Quintas på antingen ett av två sätt: 1.) Antingen ser de Single Quintas som en typ av ”andravin” och släpper vinerna under de år som inte deklareras som Vintage Port-årgångar (cirka 7 år av 10). Dessa år används de bästa druvorna från deras allra bästa Quinta som en specialblend istället för att använda druvorna i enklare viner – vanligtvis säljs de billigare än husets Vintage Port. 2.) På senare år har också allt fler börjat buteljera Single Quinta Vintage Port som ett prestigevin i sin egen rätt – detta är vanligt bland mycket små producenter. Vinerna buteljeras efter två år utan filtrering. Mognar snabbare än en vanlig Vintage Port. Bör dekanteras på grund av stora mängder fällning.

Dela!