Världsomspännande release av årets Penfolds Collection - vi har provat vinerna i förväg!

Nu släpps de nya årgångarna i Penfolds Collection 2018 med ikonvinet Grange som den klarast lysande stjärnan. Winefinders chefssommelier, Anna Rönngren, åkte till Paris och provade vinerna på den officiella pressprovningen och berättar här om sina intryck nu när tystnadspliktsembargot äntligen släppts.

Hemlighetsmakeriet är stort varje år inför releasen av Penfolds Collection – ett av vinvärldens mest eftertraktade släpp med de senaste årgångarna av husets prestigeviner. Och förfarandet är långt; innan sommaren får man veta om man blivit utsedd till att bli en officiell försäljningskanal eller inte (men man får inte veta årgångar och priser), i början av oktober får man åka till Paris tillsammans med världspressen under stort hemlighetsmakeri för att prova vinerna, dagen efter släpps tystnadspliktsembargot, veckan därpå släpps priser, tillgång och årgångar och slutligen släpps vinerna – vid samma klockslag över hela världen. I år gäller det att hänga på låset på vår sajt den 18 oktober klockan 10:00 – vi kommer att uppdatera vår hemsida med mer information om släppet så snart information finns.

Även år 2018 är Winefinder stolta över att få vara med i denna spännande cirkus; precis som förra året är vi en av två svenska officiella kanaler och vi har fått maximal (men försvinnande liten) tilldelning av de få flaskor som når svensk mark från Australien.

Den officiella pressprovningen av årets Penfolds Collection release ägde rum på nybyggda Hotel Lutetia i Paris. Winefinders Anna Rönngren hoppade på flyget dit för att prova vinerna tillsammans med Penfolds vinmakare Peter Gago och en uppspelt skara vinprofessionella. Störst buzz var det ju, som alltid, kring flaggskeppsvinet Grange, men lever det upp till förväntningarna och vilka andra viner stack ut?

Peter Gago

Anna Rönngrens provningsnoteringar av vinerna som släpps på Winefinder den 18 oktober

Någonting som är utmärkande med Penfolds är att de flesta av deras viner har en väldigt generös appellation; South Australia. Vanligtvis pratar man om enskilda vingårdar och deras unika karaktär, här om ett helt (enormt) område. Penfolds vinmakare förklarar det med att de, precis som resten av vinvärlden, är högst medvetna om varje enskild vingårds mikroklimat och karaktär - men här vill man blanda de bästa druvorna från olika delar för att uppnå toppresultat. Toppvinerna görs bara de bästa årgångarna, och de år de inte görs använder man istället de bästa druvorna till de lite "enklare" vinerna. Det betyder naturligtvis att man får extra mycket fin frukt i just de vinerna de åren.

 

2017 Penfolds Reserve Bin A Chardonnay
Penfolds Reserve Bin A Chardonnay har på senare år utvecklats till ett distinkt och elegant vin med Adelaide Hills som adress. Druvorna handplockas i små korgar, pressas i hela klasar och förs därefter över till ekfat där de genomgår en jäsning med naturliga jäststammar. Såväl gamla (60%) som nya (40%) 225-liters ekfat används vid fatlagringen där vinet också genomgår malolaktisk jäsning. Fatlagringen pågår i nio månader innan vinet buteljeras och är redo för att släppas.
Annas provningsnotering: Enligt Peter Gago är Reserve Bin A det av Penfolds vita viner som vinner flest priser. Årgång 2017 spenderade 8 månader på sin jästfällning utan tillsatt sulfit i franska ekfat i storleken barrique. Vill man njuta det i sin ungdom bör man dekantera det i minst en timma för att låta syrorna i vinet komma till sin rätt. Vinet har en tilltalande balans mellan sin finstämda ekfatskaraktär och sin tropiska frukt. Ett medelfylligt vin som därmed gör sig väl ihop med mat – gärna fiskrätter och rätter av fågel och kalv. Drick nu eller spara under kommande decennium.

2016 Penfolds Yattarna Chardonnay
Över 80 procent av druvorna till Penfolds vita prestigevin Yattarna letas numera upp i de svalaste delarna av Tasmanien, där man förut främst gjorde mousserande vin. Yattarna har alltid varit inspirerad av vit Bourgogne, och vad som anses vara bra Bourgogne i tiden. Det betyder att vinet förut var betydligt fläskigare och fetare i stilen med mer rostad fatkaraktär, och idag snarare eftersträvar en svalare elegans. Whole-cluster pressing. Lagras på franska fat, varav 65 procent är nya).
Annas provningsnotering: Penfolds vita ikonvin behöver tid för att öppna upp sig om man vill njuta det så här ungt – den tålmodige gör bäst i att hålla sig i något år (eller varför inte 10-15 år för ännu mer effekt?). Med en timmas luft öppnar det emellertid upp sig och visar upp sin storhet med tydliga liknelser till förebilderna i bourgogne – fräscht citrusfruktigt läcker, stadigt vilande på sin kryddiga ekfatskaraktär och avrundad av sina tropiska och nötiga aromer. Ett stort vin som gör skäl för sitt aboriginska namn Yattarna som översätts till ”Undan för undan” – det är här nämligen ett vin att njuta av under lång tid.

2016 Penfolds Bin 23 Pinot Noir (ensam allokering i Sverige)
Namnet Bin 23 kommer från namnet på vinkällaren vid Magill Estate, där vinet lagras. Vinet är gjort på flera olika kloner av pinot noir och uttrycker det svala höghöjdsklimatet i Adelaide HIlls. Första årgången gjordes 2009 och vinet lagras i 12 månader på franska ekfat
Annas provningsnotering: Detta vin var ej med på provningen på grund av liten tillgång.

2016 Penfolds Bin 138 GSM (ensam allokering i Sverige)
Barossa Valley planterades från början med shiraz, grenache och mataro (mourvedre). I början på 90-talet ökade efterfrågan på dessa smakrika och aromatiska druvor och Penfolds skapade därför Bin 138 GSM (förkortning för Grenache, Shiraz, Mataro) på druvor från gamla och lågavkastande stockar. Det här är en av få blends där grundvinerna är separerade under fatlagring, ända från till buteljering. Vinet fatlagrades 12 månader på gamla amerikanska och franska fat. 
Årgång 2016 består av 72% shiraz, 16% grenache och 12% mataro.
Annas provningsnotering: Winefinder har ensamrätt i Sverige på  årgång 2016 av Penfolds GSM. Att Peter Gago tar inspiration av södra Rhônedalens viner när han skapar detta vin är tydligt – vinet har en ung, tilltalande, närmast syrligt syltig karaktär med toner av lakrits, kryddor, nymalen svartpeppar och mörk frukt. En fin potential för kommande tioårsperiod med djup och kropp. Vinet är i en slankare stil vilket gör det ännu mer tilltalande – perfekt att matcha till eleganta kötträtter.

2016 Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon Shiraz (magnum)
Penfolds "Baby Grange". Blenden till årgång 2016 består av 51 % cabernet sauvignon och 49 % shiraz från Barossa Valley. Vinerna får därefter ligga 12 månader på amerikanska ekfat (300 liters hogshegads). 37% av faten är nya, medan resten av faten tidigare har innehållit flaggskeppsvinet Penfolds Grange - därav namnet Baby Grange. Detta är ett vin som passar utmärkt att avnjuta direkt eller spara i källaren under kommande decennium.
Annas provningsnotering: Peter Gago själv säger att detta är hans favoritvin – och det är lätt att förstå varför. Vinet anses också vara ”det bästa vinet ur Penfolds portfölj för den pragmatiske” eftersom det påminner mycket om Grange men till en bråkdel av priset. Vinet är självfallet i nuläget mycket ungt men är ett av de viner som var mest tillgängligt att dricka redan nu. Ett vin att antingen njuta ungt eller att spara i 20 år med andra ord! Vinet åtnjuter en utsökt balans med en tydlig ekkaraktär som kommer att integreras mer ju mer tid vinet får i källaren. Att vinet innehåller både cabernet sauvignon och shiraz gör sig till känna genom såväl mörk vinbärsfrukt och en pepprig kryddighet.

2015 Penfolds St Henri Shiraz
St Henri är Penfolds enda röda prestigevin som får ligga på stora gamla (50+ år) fat istället för nya, vilket ger mindre av den rostade ekfatskaraktären och betydligt mer plats för frukt. Den första årgången som lanserades kommersiellt var 1957, men det var först under 1990-talet som vinet fick ett erkännande globalt. Innan dess var det inte alla som förstod stilen.
Annas provningsnotering: Förutom Grange så kan detta ha varit provningens bästa vin enligt undertecknad. Årgång 2015 består av 93% shiraz och 7% cabernet sauvignon och här blir det tydligt att det är frukten snarare än eken som är huvudpersonen – vinet har en koncentration och elegans förpackat i en personligt välintegrerad stil som är stört omöjligt att inte golvas av. Peter Gago själv beskriver detta vin som ”not on steriods – it is not jacked up to be something that it is not” vilket den inneboende elegansen och självförtroendet i vinet speglar. Shirazfrukten är tydlig med toner av chark, mörk frukt och aromatiska örter – ett vin att njuta av i decennier framöver!

2016 Penfolds RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz
Penfolds RWT Shiraz är ett strålande alternativ i Penfolds shirazportfölj. Till skillnad mot Penfolds Grange, som är en blend från flera regioner och som lagrats på amerikanska fat, är det här vinet istället gjort på druvor enkom från Barossa Valley, och som mognat på fransk ek. RWT står för "Red Winemaking Trial", vilket var det interna namnet när vinprojektet inleddes 1995. Idag vore det dock en lögn att kalla resultatet för någon "Trial". RWT Shiraz lanserades i maj 2000 med årgång 1997 årgång. Stilen är stor och köttig, till skillnad mot Grange som är mer muskulös. Druvorna till RWT väljs framför allt ut för sina aromatiska egenskaper och fina struktur. Resultatet är ett vin som hjälper till att vidga begreppet Barossa Shiraz, på högsta kvalitetsnivå. Vinet lagrades 17 månader på franska ekfat, varav 70 procent var nya. Shiraz, på högsta kvalitetsnivå. Vinet lagrades 17 månader på franska ekfat, varav 72 procent var nya. 
Annas provningsnotering: Peter Gago beskriver RWT som ”perfekt för dem som älskar Grange men som föredrar franska ekfat framför amerikanska”. Det är dessutom ett av få Penfoldsviner som kommer från en single region – i detta fall Barossa Valley. Ursprunget skiner igenom på det finaste sätt och detta vin är sannerligen ett av provningens finaste. Doften är fantastiskt tilltalande redan i sin ungdom med en väl avvägd seriositet och elegans med aromer av peppar och söta kryddor och i det närmaste rödbärigt elegant frukt. Vinet har en fin tanninstruktur och en läskande syra. Vinet har något magiskt över sig och har i alla hänseenden framtiden framför sig, men det gäller att passa på – RWT görs i ännu färre exemplar än Grange!

och sist men inte minst...

2014 Penfolds Grange Shiraz
Under 1940-talet åkte Penfolds chefsvinmakare Max Schubert till Bordeaux för att lära sig de franska teknikerna och 1951 skapade han ikonvinet Grange Hermitage (som idag kallas enbart för Grange). Från början gjorde han det under stort hemlighetsmakeri eftersom han blivit förbjuden av sina chefer att fortskrida projektet men de ändrade sig snabbt när succén var ett faktum. Grange är idag Australiens mest berömda och prisade vin, även om de flesta konsumenter nog är mer bekanta med Penfolds genom deras storsäljande vardagsviner. 
Grange blev nyligen klassade som en Första Cru (First Growth) av vinbörsen Liv-Ex när de skapade en modern variant av 1855-års klassificering i Bordeaux - med andra ord ett av världens största viner.
Annas provningsnotering: Det är svårt att inte bli tagen av stundens allvar när Grange hälls upp i glaset eftersom det rättmätigt fått epitetet ”ett av vinvärldens stora viner”. Årgång 2014 består av 98% shiraz och 2% cabernet sauvignon från Barossa Valley, McLaren Vale, Wrattonbully, Coonawara och Claire Valley – just i år kommer 65% av frukten från Barossa. Vinet spenderade 20 månader på amerikanska 300-liters fat där 100% av faten är nya.  Peter Gago berättar att de varje år provar över 100 samples blint för att hitta den ultimata blenden för varje år. De är inte ute efter en strikt formmall – snarare en stilistisk idé om vad Grange är. I sin ungdom är årgång 2014 sluten men med en mullrande dov intensitet som vittnar om potentialen för detta stora vin. Smaken är kryddigt komplex med aromer av mörk frukt, örter, nypon och chark i så många lager att man förstår att detta vin är någonting utöver det vanliga. Att det är 100% ny ek märks inte då eken redan nu är välintegrerad. Lägg därtill till en eftersmak som fortsätter i minuter och det är lätt att förstå haussen kring Grange. Hedonistiskt drickbar redan nu (lufta länge!!) och de kommande 50 åren!