Vinskolan: Österrike

Winefinder har nyligen fyllt på butiken med ett flertal olika viner från Österrikiska producenten Weingut Müller. Vår Chefssommelier Anna Rönngren passar på att fira in nytillskottet genom att reda ut begreppen kring vinlandet Österrike, som kanske mer än något annat vinland gått från skandal till succé.
Till Winefinders Österrikeutbud!

Från skandal till succé

Fantastiska Österrike är idag ett kvalitativt mycket viktigt vinland. Produktionsmässigt ligger landet på 1/4 av grannen Tysklands produktion och här är vingårdarna betydligt mindre med ett snitt på ungefär 5 hektar där några av vinvärldens ljuvligaste viner produceras.

Österrike är dock för många fortfarande förknippat med vinskandalen 1985 då ett fåtal mindre nogräknade vinproducenter använt dietylenglykol för att söta upp sina viner. Över en natt minskade  exporten med 90 % och 27 miljoner liter vin fick kasseras. Vad var det egentligen som hände? Under tidigt 80-tal var det på modet att dricka halvsöta viner från Tyskland och Österrike men efter en katastrofskörd 1983 kunde man inte leverera den mängd  söta vin som utlovats. Man visste emellertid att om man hällde någon liter dietylenglykol i en tank fick man det mjuka, söta vin som var så hett eftertraktat. När en flaska analyserades under sensommaren 1985 och provsvaret visade att flaskan innehöll det potentiella giftet dietylenglykol var katastrofen ett faktum.

Det har tagit Österrike närmare 30 år att återhämta sig från det skamfilade rykte som. Det kvalitetsarbete som inleddes för att återupprätta sitt anseende i vinbranschen har lett till fenomenala kvalitetsförbättringar som få andra vinländer har sett. Dels har man gått från de halvsöta vinerna utan personlighet mot en mer krispig och torr stil med elegans och typicitet. Dessutom är de långt fram i ekologisk och biodynamisk vinodling.

 

Klimat och jordmån

Österrike har det man på vinspråk kallar ett "Moderat kontinentalklimat". Det innebär i praktiken kalla, svåra vintrar och heta, torra somrar med en lång höstsäsong. Man har också stora skillnader i dag- och nattemperatur vilket är gynnsamt för druvornas mognad. Regnmängden varierar i de olika regionerna  - Weinvertel är den torraste medan Styrien är den regnigaste. I prestigeregionen Wachau regnar det i snitt 539 millimeter per år. De största påverkansfaktorerna för macroklimatet i landet är floden Danube och sjön Neusiedlersee (som modererar klimatet),  den kylande effekten från Alperna samt svala vindar från norr och ljumma vindar från slätterna i söder. De största klimatmässiga problemen som vinmakare stöter på är frost, hagel och brist på vatten.

I Österrike förekommer två speciella termer för jordmån: Urgestein och Loess. Urgestein är ett geologiskt ord som sällan används längre men som refererar till de uråldriga granit- och gneissstenarna. Loess (jämför med engelskans "loose") är tvärtemot en yngre, ljus och finkornig jordmån bestående av lera och silt som formas genom ackumulation av vindpinade jordpartiklar som far runt med vinden.

Druvsorter

De gröna druvor som är vanligast i Österrike är grüner veltiner, welschriesling, rielsling och weissburgunder (synonym till pinot blanc).  På röda sidan ser vi oftast blaufränkish, st-laurent och zweigelt (som är en korsning mellan blaufränkish och st-laurent). I Österrike är traditionen att göra druvrena viner, det vill säga viner som består av 100% samma druvsort (jämför med blends där man blandar flera olika druvsorter). Det blir allt vanligare med en mer internationell och generisk typ av vinmaking även i Österrike - med internationella druvsorter och blends, men vill man uppleva det "riktiga" Österrike är tipset att gå på de egna druvsorterna. Som en motpart till det mer industriella aktörerna är också motrörelsen av naturviner mycket stark i landet. Gemensamt för alla österrikiska viner är att man ser Österrikes flagga på toppen av varje flaska - perfekt när man försöker hitta rätt flaska i sin vinkyl. 

Vinområden

För några år sedan när jag arbetade med vinundervisning sammanställde jag följande bild över Österrike. Den får stå som pedagogisk bild över de olika vinregionerna och de stilar som man oftast finner. Att riesling och grüner veltliner trivs så bra i Niederösterriech beror på områdets svala men torra klimat. Vid Neusiedlersee's dimmiga området blir de söta vinerna av världsklass och i söderliggande Burgenland - där varma vindar från Ungern får upp temperaturen - görs de bästa röda. Steiermark/Styrien representerar den mest storskaliga produktionen där man oftare ser internationella druvsorter (men också en stor del av den småskaliga naturvinsrörelsen). Alla regioner har alltså sin egen charm och anledning att prova dess viner.

Vinet och maten

Vinerna från Österrike är med sin feta stil och tydliga kryddighet perfekta att matcha till de flesta sorters mat. Så här brukar jag tänka!

Nyhet i butiken: sex viner från österrikiska Müller

Mitt i den pittoreska byn Krustetten i södra Kremstal (beläget mellan Kamptal och Wachau i Niederösterreich) ligger familjen Müllers vingårdar. Familjenamnet nämns första gången redan 1270 i Göttweiger stifts arkiv (familjen hette då Lesehof, sedan 1936 har man haft namnet Müller). Deras vinodlingar ligger vid berget Göttweiger, där vinodling ägt rum under lång tid. Familjen Müller har brukat mark där i tre generationer - Leopold Müller, farfar i familjen, startade med 0,7 hektar 1936 som sedan dess utökats till 110 hektar av sönsönerna Leopold och Stefan. Hela familjen är involverade i arbetet på gården - Stefan sköter vingårdarna medan Leopold tar över när vinerna nått vineriet. Barnen Diana och Martin tar han om kunderna, medan Martha och Therese tar hand om siffrorna. Laurenz hjälper till i vingårdarna medan Verena sköter dekorationerna och bistår med maten tillsammans med Gertrude. De yngsta familjemedlemmarna Fernanda och Josefina är ännu för unga för att delta i arbetet med sin dynamiska familj.

I butiken finner du såväl rosé som riesling, grüner veltiner och en zweigelt från Müller - du finner vinerna i listan nedan tillsammans med några av våra andra österrikiska favoriter!