Porträtt: Kvinnliga vinmakare

Inför Internationella Kvinnodagen den 8 mars hyllar vi våra enastående kvinnliga vinmakare med ett dedikerat inlägg. Här hittar du våra favoriter!

Bland några av världens mest framstående kreatörer av fantastiska viner finner vi Madame Lalou Bize-Leroy på Domaine Leroy, Catherine Weinbach, Andrea Mullineux, Filipa Pato, Elisabetta Foradori, Adrianna Occhipinti, Stella di Campalto på Az. Agr San Giuseppe, Evelyn de Pontbriand på Domaine de Closel, Elisabetta Faggiuoli på Montenidoli och systrarna Carole och Corinne Andrieu på Clos Fantine - för att nämna några. Och vi får heller inte glömma de historiska giganterna Lily Bollinger och Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin - mer känd som Gula Änkan. Den här veckan vill vi hylla följande lysande stjärnor i Winefinderbutiken:

 

Cella de Capcanes, Anna Rovira

Spanska Anna Rovira utsågs nyligen till ”Årets kvinnliga vinmakare 2018” enligt Selection Das Genussmagazin. Talangfulla Anna spenderar sina dagar på Celler de Capcanes - en av Montsants absolut viktigaste producenter. Hennes viner uppskattas av kritiker som James Suckling som använder uttrycket "On the cusp of greatness" för att beskriva hennes Costers de Gravet 2015.

 

Weingut Huff, Christine Huff

Unga och närmast blygsamma Christine Huff driver tillsammans med sin nya zeeländska make familjeegendomen Weingut Fritz Ekkehard Huff som Winefinders Wineteam föll pladask för på vinmässan Prowein får några år sedan. Sedan dess finns hennes viner i butiken och de fyller verkligen ett lystmäte för oss som uppskattar högkvalitativ riesling.

 

Catena Zapata, Laura Catena

Imponerande Dr. Laura Catena är Harvardstudent, biolog och läkare och är dessutom grundare till Argentina’s Catena Institute of Wine (grundat 1995). Hon styr också över Bodega Catena Zapata och Luca Winery och beskrivs ofta som det officiella ansiktet utåt för Argentinska viner.

Champagne Gosset, Gabrielle Bouby-Malagu

Gabrielle kommer ursprungligen från Loire där hon vuxit upp sida vid sida med vinet men har efter sin examen från IFV spenderat de senaste 17 åren med mousserande viner och anslöt nyligen till Champagne Gosset. Det senaste decenniet har hon dessutom gjort sig känd som en förkämpe för hållbara vinmakningsinitiativ.

 

La Postolle Wine, Andrea Léon

Andrea tar hand om hyllade La Postolles ekologiska och biodynamiska vingårdar med säker hand. Hon studerade vin i Santiago och for därefter till Nordamerika, Nya Zeeland och Europa för att öka sina erfarenheter. Hon anslöt till La Postolles team som vinmakare på Clos Apalta 2004 och har sedan dess arbetat sig upp till sin nuvarande position. Få viner i Chile är så hyllade som La Postolles och årligen regnar kritikernas poäng över hennes viner.

 

E. Pira, Chiara Boschis

Ett år efter Luigi Pira på E. Pira e Figli's död sålde hans systrar gården till sina gamla vänner familjen Boschis. Det är nu Chiara Boschis och hennes bror Giorgio som sköter om den hyllade egendomen. Produktionen är fortfarande mycket liten (ca 12,000 flaskor per år) och vinet är uteslutande gjorda av druvor som odlas i deras egna vingårdar. Chiara Boschis har ungefär sex hektar vinstockar som odlas i kommunen Barolo, känd för att producera öppna, rika viner med stor struktur.

 

Nin-Ortiz, Ester Nin

Ester Nin, är en ung oenolog med rötter i Penedés, som etablerat sig i staden Porrera (Priorat) som uppskattad vinmakare och konsult. Nu har hon återvänt till sitt eget familjeföretag. Ester Nin och Carles Ortiz har för närvarande två viner på marknaden, Nit de Nin (hennes första årgång var 2004) och Planetes de Nin (från år 2008). De båda behandlar sitt arbete på vingårdarna med beundransvärd professionalism och engagemang, som visar fullständig respekt för miljön, enligt ekologiska jordbruksmetoder och efter biodynamiska riktlinjer. De är övertygade om att detta är det enda sättet att göra det möjligt för vinstockarna att ge dess genuint äkta uttryck.

Dela!