Kombinera mat och dryck - tryck på play

Kalla mig hippie - men jag vill avsluta med en uppmuntran om att trycka på play innan provningen/middagen.

Jag är väldigt liberal när det kommer tillatt kombinera mat och dryck. Det kan bero på att jag dels pluggat och jobbat med vin ganska länge och därför inte längre känner ett behov av den stödjande krycka som de regler om vad som passar till vad innebär. Det kan också ber på att helt enkelt tycker att det är viktigare att man gillar maten och vinet - sedan brukar det helt enkelt fixa sig.

Jag minns dock hur det var när jag började prova vin och hur roligt jag tyckte det var att prova de klassiska kombinationerna - och att bryta mot dem. Även om man inte nödvändigtvis behöver flytta till Grythyttan och plugga vin för att man tycker att det är så roligt att prova vin så kan det vara gött att inse att det inte behöver vara särskilt krångligt att hitta rätt dryck till maten - eller tvärtom - särskilt inte om du bara följer några enkla tumregler gällande smak som du kan läsa mer om här.

Några saker anser jag ändå vara ännu viktigare, och de tänkte jag tipsa om att ha i åtanke:

För mig har det varit viktigt att försöka tänka bortom grundsmaker och istället våga upptäcka nya tankar och formuleringar för hur ett vin upplevs. Känns vinet ljust eller mörkt, bombastiskt eller trippande - eller någonting däremellan? Känns vinet som en färg? Finns det känslor som kan beskriva vinet – eller som skapas av vinet? Pirrigt, lätt och friskt eller mörkt, mustigt och tungt - eller en blandning? På samma sätt som Vivaldi kan skapa musik som känns som vår eller höst kan faktiskt vin upplevas som särskild årstid.

Något annat som hjälpt mig när det handlar om att kombinera mat och dryck är att utifrån ovanstående tankar fundera på om jag vill ha balans eller kontrast i kombinationen. Ska ett lätt och friskt vin mötas med balans genom en maträtt i samma stil, eller ska det istället kontrasteras med något mörkt och tungt? Är det “perfekta äktenskapet” mellan mat och dryck en perfekt och samstämmig harmoni, eller kanske just det som kontrasterar mest och bryter av mot varandra?

En tredje sak som är bra att ta med sig kan vara att maträtter går att korrigeras i efterhand och under tiden, medan vinet är mindre föränderligt (om vi bortser från vad temperatur och årgångar kan bidra med). Maten går att salta och sockra, men håll tassarna borta från glaset! En annan sak att tänka på är vem det är som ska äta och och dricka - och under vilken tidpunkt detta inträffar. Tid på dygnet och årstid och kan ha stor betydelse för hur en måltid uppfattats.

Kalla mig hippie - men jag vill avsluta med en uppmuntran om att trycka på play innan provningen/middagen. Lyssna och smaka, kanske hittar du ett sound som känns i gommen.

Kombinera mat och dryck
Siri Källgren

Siri Källgren är det senaste tillskottet till WInefinders Wine Team. Hon är en passionerad och nyfiken vinälskare och har under många år arbetat med rådgivning samt provningar. Hon tar för tillfället Diploma (Wine & Spirit Education Trust) och har examen från Grythyttan.

Dela!