Ny superårgång från Christine Huff

Idag - den 13 mars är det den Internationella Rieslingdagen. Det firar vi med de nya årgångarna från Christine Huff och Jeremy Bird Huff - Riesling i världsklass.

Jämfört med 2020 och 2019 så är 2021 en mer klassisk "cool climate" årgång. Inte lika koncentrerad som de två föregående (som var varma och bjöd på mycket frukt) men otroligt finessrik med en vibrerande frukt. 

Nu firar vi den Internationella Rieslingdagen med den nya årgången från Christine Huff i Rheinhessen. Riesling i världsklass helt enkelt.  

Hand upp om du inte gillar Riesling! För 20 år sedan hade den uppmaningen lett till många uppsträckta händer och responser i stil med "jag gillar inte riesling för det är för sött". Och visst låg det något i det. 

Tyskland drogs länge med ett dåligt rykte om lite jolmiga och överproducerade viner som egentligen inte smakade mycket alls. Men lika sant var att det då fanns, och alltid har funnits, fantastiska viner gjorda på Tysklands och kanske världens förnämsta gröna druva. 

De senaste decennierna har sett en fantastisk utveckling både vad gäller kvalitet och stilar. Torra viner dominerar nu nästan helt och hållet även om det fortfarande finns lysande halvtorra, halvsöta och helt söta rieslingviner. Ingen annan grön druvsort kombinerar fräschör, personlighet och en härlig lagringspotential som Riesling. Ett vin som i bra händer lyckas vara lätt och läskande samtidigt som djupt, komplext och med en fantastisk längd i eftersmaken. 

Idag, den 13 mars, är det den Interntationella Rieslingdagen och vi tog ett snack med Christine Huff i Rheinhessen om hennes viner från årgång 2021 som nyligen landade i butiken. 

Hur var årgången?

 - Jämfört med 2020 och 2019 så är 2021 en mer klassisk "cool climate" årgång. Inte lika koncentrerad som de två föregående (som var varma och bjöd på mycket frukt) men otroligt finessrik med en vibrerande frukt. Delikat helt enkelt. 

Hur skiljer sig de olika cru-lägena åt i årgången?

- Orbel visade åter sin ståndaktighet. Vingårdläget ligger öppen för vinden men lyckas ändå vara skyddad och varm vilket gjorde att vi kunde skörda mogen fin frukt. Vinet är fortfarande lite "jästigt" efter lagringen men frukten finns där med klassiska rieslingsmaker som persika och citrus. Välbalancerat och juicy som Orbel brukar vara. 

- Pettentahl ligger ju närmare Rhen och har mer fuktighet i luften, så där fanns mer svampangrepp i vingården. Vi behövde många fingrar och skarpa ögon för att välja ut de bästa bären. Belöningen blev en otroligt klassisk Pettentahl med florala/blommiga toner, en riktigt fin struktur och energi. 

- Slutligen Rabenturm. Den gamla vingården är också exponerad för vinden och det orsakade en del frost under våren. Skörden blev rekordlåg men kvaliteten är lysande. Vinet är koncentrerat med en "sval" och rökig karaktär. Just nu tar det lite tid för vinet att öppna upp sig men om man luftar rejält (eller väntar någon eller några månader) så kommer exotisk frukt och röda bär. Ungt, mineraligt och tätt!

Christine Huffs viner vinner som vanligt på att lagras. 2021orna går att dricka redan nu. men går lätt att lagra i 5-10 år för den som vill och orkar!

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Dela!