Winefinder firar: International Grenache Day den 21 september!

Fredagen den 21 september firas International Grenache Day världen över, och även om det är en dag som kanske går de flesta förbi så tycker vi på Winefinder att den helt klart är värd att firas! Här hittar du allt om druvan och kan botanisera bland våra favorit-grenache i butiken!
Till Winefinders Grenacheutbud!

Grenache's historia

På 1900-talet var grenache världens näst mest odlade druvsort – framförallt över södra Frankrike och Spanien, men runt 2010 hade odlingsarealen minskat till ungefär en sjundedel på grund av EUs upprotningsprogram. Populariteten för druvan grenache har emellertid  åter ökat stadigt bland vinälskare på senare år – det finns till och med en rörelse som kallar sig för grenachistas som sjunger druvan lov – och det finns all anledning att tro att vi kommer att se ännu mer av den framöver när unga sommelierer världen över kryddar sina listor med världens bästa grenacheviner. När det nu på vankas internationella grenachedagen är det lätt att ställa sig frågan: Vad vet vi egentligen om grenache? 

Enligt Jancis Robinsons The Oxford Companion to Wine, tros druvan ha sitt ursprung i den spanska nordliga provinsen Aragón varifrån den senare vandrade via Pyrenéerna till Roussillon (som på den tiden styrdes av Spanien fram till 1659).  Ytterligare en teori som Jancis presenterar är att druvan skulle komma från Sardinien som styrdes av Aragón mellan 1297 och 1713 – huruvida aragonierna tog med druvan till Sardinien eller tvärtom lär vi inte få veta.

 

Rhône v.s. Rioja

Det vi däremot vet är att grenache runt 1800-talet var väl etablerat i Rhônedalen. Anmärkningsvärt nog var grenache inte planterad i Rioja innan vinlusens ödesdigra framfart 1901. Den högproducerande och tåliga grenache blev därför ett välkommet inslag när vinmakarna i Rioja skulle återplantera sina sargade vingårdar.

 

En riktig doldis

Trots att grenache i frankrike endast slås av merlot i odlingsareal hamnar den förvånandsvärt ofta i skymundan och många känner knappt till något om druvan eller dess egenskaper. En förklaring till det kan vara att grenache ofta blandas som en komponent tillsammans med andra druvor för att nå en högre helhet – ofta tillsammans med druvsorter som har mer färg och struktur än grenache. På senare år ser vi dock fler och fler endruvsviner gjorda på 100% grenache som är väl värda att smaka även om en klassisk grenache dricks i exempelvis en rhôneblend tillsammans med syrah och mourvèdre eller i en rioja tillsammans med tempranillo.

 

Vad är då typiskt för grenache?

Essensen i grenache är fruktiga, rika och sötfruktiga viner med varierande tanninnivå beroende på nivån av vattenstress som rankan fått utstå. Grenache har starka rankor och grenar som växer rätt uppåt och passar därför fint att bindas upp som så kallade bush vines eller gobelets som vanligtvis används i heta, torra och vindpinade vingårdar (tänk Mistralen i Rhônedalen som bra exempel!). Den knoppar tidigt, drabbas lätt av coloure och mognar relativt sent (långt senare än exempelvis cabernet sauvignon). I regioner med långa, varma höstar kan grenache uppnå de höga sockernivåer som krävs för optimal mognad.

 

Dess viner är vanligtvis relativt ljusa i färgen (även om låga skördeuttag tenderar att koncentrera färgen och tanninnivån såsom i Châteauneuf-du-Pape) och har en rustik ton med en upplevelse av fruktsötma. Om rankorna bevattnas – som man vanligtvis gör i nya världens vingårdar) tappar druvan lätt sin distinkta karaktäristik. Världens bästa exemplar, där druvorna beskurits ordentligt och tillåtits uppnå optimal mognad, ger druvan viner av absolut världsklass som kräver lång lagring i källaren för att komma ut till sin rätt. Fina exemplar görs, förutom i Spanien och Frankrike, även i Kalifornien och Sydafrika. Druvans två stora moderna popularitetsskjutsar kom dels i samband med att ”The Rhône Rangers Movement” spred populariteten för rhônedalens druvor runt tidigt 90-tal och dels för att naturvinsrörelsens unga hungriga vinmakare idag skapar nya uttryck av druvan som visar att den har en närmast avundsvärd versatilitet.

Visste du att?

 

Sugen på grenache? Vi har så väl endruvs-viner som blends i butiken! Beställ innan 19:e augusti för att ha dem på plats lagom till The International Grenache Day!