Frågor och svar- det du inte visste om vin

Varför har inte Systembolaget öppet på söndagar? Och hur kommer det sig att en får ont i huvudet av rödvin? Här är svaren på frågorna som många undrar över.

Vad innebär husets vin?

Det är vinet som det säljs mest av på restaurangen.
För det mesta är det ett vitt och ett rött vin som säljs billigt på glas.

Är det lagligt att köpa vin på nätet?

Sedan år 2007 är det lagligt att köpa vin på nätet. Åldersgränsen är 20 år och man måste betala svensk alkoholskatt.

Hur många druvor finns det?

Det finns cirka 10 000 olika sorters druvor men de allra flesta viner görs på bara några få druvsorter. Pinot noir, Tempranillo, Grenache och Chardonnay är några av de populäraste druvsorterna.

Hur kommer det sig att vin kan smaka frukt och bär?

Vinet får sin karaktär genom vindruvan och hur den växer. Smaken på vinet påverkas också av lagring och jäsningsprocessen. Man får aldrig tillsätta några ämnen som inte förekommer naturligt.

 

Det visste du inte om vin

Ska man lufta vinet?

Innan man dricker vinet är det bra att lufta det. Då man luftar vinet tillsätter man syre vilket gör att man frigör dofter och smaker.

Varför använder många producenter skruvkork istället för naturkorken?  

Använder man skruvkorken undviker man att vinet blir korkskadat. Skulle detta ske är den enda lösningen att kasta vinet.

En anledning till korkskador är att man bleker naturkorkarna innan förslutning, samt att ett ämne som kallas för trikloranisol reagerar tillsammans med vinet och orsakar korkdefekten.

Känner man att vinet är korkskadat och vad ska man göra om detta sker?

Ett korkskadat vin luktar mögel, klor och fuktskadad källare. Händer detta kan man antingen lämna tillbaka vinet, hälla ut det eller låta det koka och använda det i matlagningen istället. Korksmaken försvinner när temperaturen överstiger 100 grader.

Hur kommer det sig att prisskillnaden kan vara så stor på olika viner?

Prisskillnaden beror dels på solläget på marken som druvorna växer på - ju bättre solläge desto bättre vin. Större skördeuttag ger sämre viner men pressar priset. Stora maskiner som skördar stora fält ger lägre pris men vinet blir av sämre kvalitet. Vissa viner vinner på att lagras längre men det kostar mer.

Hur lång är hållbarheten på vin efter att det öppnats?

Vin som förvaras kylt och igenkorkat klarar sig några dagar. För att förlänga hållbarheten kan man kyla ner vinet.

Vin reagerar på syre när det är varmt men när man kyler ner vinet avstannar reaktionen.  Ett annat sätt är att avlägsna syret genom att hälla över vinet i en mindre flaska eller använda en vakuumpump för att få bort luften från flaskan.

En oöppnad box med rött vin håller cirka tio månader från tappdatumet. Vitt vin och rosévin håller omkring åtta månader. En box med rött vin som öppnats kan hålla så länge som sex veckor om den förvaras i kylskåp. Vitt vin och Rosévin som öppnats håller sig tre till fyra veckor. Förvaras boxen i rumstemperatur håller den hälften så länge.

Är dyrare vin bättre? 

Skillnaden är stor beroende på om vinet kostar 70 kronor eller 150 kronor. Producenten bakom det dyrare vinet lägger oftast mer tid och ansträngning i vinmakningen. Det är lågt skördeuttag, handplockning, sållning och längre lagring på flaska. Ett vin kostar inte mer än 300-400 kronor att producera. Kostar det mer innebär det att man betalar för själva varumärket.

Vad innebär ekologiskt vin?

Ekologiskt vin är en kontrollerad märkning vilket innebär att vinmakaren följer flera regler kring odling och vinframställning som ger så lite miljöpåverkan som möjligt. Vinmakaren får inte använda kemiska bekämpningsmedel. Det är en dyr och lång process att bli ekologiskt certifierad varför många vinmakare istället väljer att arbeta ekologiskt utan den officiella märkningen.

Vad betyder årtalet på vinets etikett?

Årtalet som står på vinflaskans etikett är det år som vindruvorna skördades.

Vad är tanniner?

Tanniner ger vin sin strävhet. Det är ett ämne som kommer från vindruvans skal.

Varför kan man få huvudvärk av rött vin?  

Det finns ämnen som histamin och tyramin i röda viner som kan ge upphov till huvudvärk eller migrän. Ämnena är mycket blodkärlshämmande. Histamin finns i druvornas skal tillsammans med aminosyran histidin som vid jäsning kan omvandlas till histamin. Histamin skapas dessutom både vid lagring av vin och vid malolaktisk jäsning. Malolaktisk jäsning kallas processen där bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra vilket gör att vinet blir mjukare och rundare. Röda viner innehåller därför i allra flesta fall mycket mer histamin än vita.

Varför är det så dyrt att dricka vin på restaurang?

På en restaurang kostar vinet tre till fyra gånger så mycket att köpa tillskillnad från om man hade köpt vinet själv. Anledningen beror till viss del på höga skatter men också på att en restaurang måste kunna täcka sina höga omkostnader.

Hur kommer det sig att Systembolaget har stängt på söndagar?

Jenny Cisneros Örnberg är alkoholforskare och ger följande svar till tidningen Världen idag:

– En klassisk marknadsprincip är att ökad tillgång ger större efterfrågan. Om man följer totalkonsumtionsteorin leder det också till större alkoholskador, ju mer ett samhälle dricker desto större skador får det.

Jenny Cisneros Örnberg menar att det troliga är att söndagsöppet skulle innebära direktkonsumtion på helgslutet.

– Jag tror inte folk kommer att handla söndagsvin för att bunkra upp till nästa fredag.

Finns det mat som vin inte passar till?

Det är svårt att kombinera vin med färska tomater, rå lök och ägg.

Vid vilken temperatur ska man servera vitt och rött vin?

Enligt rekommendationer ska man ställa in det röda vinet i kylskåpet cirka 30 minuter innan middagen. Vitt vin kan tas ut ur kylen 30 minuter innan maten serveras.

Hur förvaras vin på bästa sätt?

Helst förvaras vin mörkt, svalt och utan vibrationer. Det är ingen bra plats att förvara vin ovanför spisen eller kylen. Vinet kan förvaras i ett köksskåp om det ska drickas inom ett halvår.

Källor: Svenska vinbolaget Vinoteket Världen idag"Vin - så funkar det" Systembolaget

Reporter:
Emilie Olsson

Mitt kök redaktionen

Mitt kök redaktionen är kanske Sveriges mest mat- och vinpassionerade redaktion. Varje dag botaniserar vi bland recept, testar nya smakkombinationer och håller oss uppdaterade kring det senaste inom mat och dryck.

Tidigare inlägg

Frågor och svar- det du inte visste om vin

Varför har inte Systembolaget öppet på söndagar? Och hur kommer det sig att en får ont i huvudet av rödvin? Här är svaren på frågorna som många undrar över.

Mitt kök redaktionen
Dela!