Ett år efter Winefinderdomen - färre än 2 procent handlar vin online

Den 7 juli är det ett år sedan Högsta Domstolen fastställde att den distansförsäljning av alkohol till svenska konsumenter som Winefinder startade 2007 alltid varit och fortfarande är laglig. Men för närvarande är det bara en bråkdel av svenskarna som nappat på möjligheten

Pressmeddelande 4 juli 2024


Ett år senaere - färre än 2 procent handlar vin online.

Mycket har hänt sedan domen för ett år sedan, där handel av alkohol online en gång för alla fastslogs som lagligt av Högsta Domstolen, både enligt den svenska alkohollagen och gällande EU-rätt. Bland annat har vinbutikerna Winefinder och Vinoteket gått samman under ett gemensamt ägande och har nu tillsammans 70% av marknaden för vin online. Dock tvekar fortfarande konsumenterna.

I den senaste rapporten från Sprit- och Vinleverantörsföreningen kan man läsa att varannan svensk kan tänka sig att handla vin på nätet, varav från en stor del av andra aktörer än Systembolaget. Men än så länge är det få som gått från ord till handling.

Många är fortfarande osäkra på om det är lagligt

Enligt rapporten från Sprit- & Vinleverantörsföreningen är kunskapen fortfarande låg när det gäller huruvida man får köpa vin på nätet från andra aktörer än Systembolaget. Mer än var tionde (13%) svarar att de inte tror att det är lagligt för andra aktörer än Systembolaget att sälja alkohol på nätet till svenska konsumenter medan var fjärde (26%) inte är säkra på om det är lagligt.

– Det är förvånande att beteendet att bära hem sina flaskor är så fast rotat hos svenskarna när många andra produktkategorier inom e-handel växer snabbt på nätet. Trots att domen fastställt rättsläget är det en stor andel av svenskarna som fortfarande är osäkra eller tror att det är förbjudet att handla vin på nätet, säger Anders Signell, vd för Vintjänster som äger Vinoteket och Winefinder.

Vinoteket och Windfinder erbjuder sedan ett decennium en laglig nätbutik med hemleverans av vin. Vinet skeppas från Danmark och svensk moms och skatt är betald när vinet når slutkunden.

– Winefinder och Vinoteket är inte i första hand konkurrenter till Systembolaget utan ett komplement som kan erbjuda ett annat och mer varierat utbud med bekväm hemleverans direkt till konsumenten. Vi fokuserar bland annat på äldre och mer mogna årgångar, små och okända producenter, druvsorter och vindistrikt, som annars har svårt att komma in på den svenska marknaden, säger Anders Signell.

Gårdsförsäljning av vin redan i sommar

Den här modellen har även möjliggjort för svenska vingårdar att inleda gårdsförsäljning av vin redan nu, givet att vinet först skeppas till Danmark.

Om Winefinder:
Winefinder är danskt bolag och sedan 2007 en av Nordens ledande nätbutiker för kvalitetsviner. Winefinders vision har alltid varit att erbjuda svenska och danska kunder ett så bra och brett urval av kvalitetsviner som möjligt med smidiga och snabba hemleveranser via våra logistikpartners. Vinerna är noga utvalda bland Winefinders omfattande nätverk av vinhandlare och representerar några av de bästa vinerna i världen. Winefinder har precis som Vinoteket lagerhållningen i Danmark och betalar svensk alkoholskatt och moms helt enligt gällande lagstiftning. Sedan april 2024 ägs både WInefinder och Vinoteket av Vintjänsten Holding AB.