Domaine Lafage är tillbaka igen!

Nu har vi äntligen fått in nya viner från Domaine Lafage i Roussillon. En av våra mest älskade egendomar som gör otroligt smakrika och prisvärda viner.

I struggle to think of another portfolio that encompasses anywhere close to this level of value, and the average quality to price for these wines is just hard to believe.

En av våra mest omtyckta producenter. Jean-Marc och Eliane Lafage gör fantastiska viner som formligen personifierar den franska södern. Lätt några av världens mest prisvärda viner.  

Domaine Lafage är välkända för de flesta av Winefinders kunder. Vi hittar de i den sydligaste delen av Côtes du Roussillon mellan Peripignan och Medelhavet. Paret Lafage är sju generationer av vinmakarhistoria i ryggen och de gör viner från en mängd olika appellationer. Till sitt förfogande har de 350 hektar med vinrankor som är utspridda över hela Roussillon från Medelhavets stränder vid Canet-en-Roussillon till Pyréneernas fot vid Aspres. 

Fokus har hela tiden varit på att göra smakrika och fräscha viner från gamla stockar av Grenache, Carignan och andra lokala druvsorter. 

Under senare år har man fokuserat allt mer på miljön och vinmakning i ett allt hetare klimat. Den globala uppvärmningen slår hårt mot den franska södern och det krävs ett idogt arbete för att gifta ihop rätt druvsorter till rätt mikroklimat. Över 80 hektar är nu antingen ekologiskt certfierade eller på väg att bli det. Paret jobbar intensivt med biologisk mångfald i vingårdarna (70 hektar är inte planterade med vinrankor utan andra typer av täckgrödor). 

Som vanligt går resultatet att utläsa av det som buteljeras från egendomen. Vi älskar vinerna för att de kombinerar den mjuka och smakrika frukten från de gamla stockarna i Roussillon och vinkritikerna likaså.

 "I struggle to think of another portfolio that encompasses anywhere close to this level of value, and the average quality to price for these wines is just hard to believe."
Robert Parker

Nu har äntligen fått in ett gäng nya viner från egendomen igen. Vi provade några av dessa så sent som i fredags (21 januari) och jäklar vad mycket vin för pengarna det är. 

Bastide MIraflors 2019 
En av våra största kundfavoriter någonsin. Mjuk och fyllig med toner av mörka bär och kryddor. Lång, smakrik och härlig eftersmak. Kan lagras i 2-5 år.

Tessellae Carignan Vieilles Vignes 2019
Stramare men också mer komplex (trots att den är billigare). Här sätts örtigheten i första rummet med inslag av tobak och mineral. Också den kan lagras i 2-5 år.

Nicolas Vieilles Vignes de Grenache 2021
Intensiv fruktdriven med röda bär (hallon och jordgubbar). Snacka om mini-châteauneuf. Lång eftersmak med tydliga tanniner. Drick inom de närmaste 5 åren. 

Côte Sud Rouge 2021
Ett lite enklare vardagsvin som ändå bjuder på sanslöst mycket frukt och ett härligt djup. Drick nu eller över närmaste två åren. 

Côte Est Blanc IGP 2021
Fräscht, relativt fyllig och mineraligt vin som bjuder på fin frukt och bra längd. Grenache från stockar som är upp emot 100-år gamla och så lite Chardonnay.

Du hittar alla nya viner från Domaine Lafage här nedanför.

 

Dela!