Det bästa från Sydafrika

Veckans Premiumfokusviner kommer från några av Sydafrikas bästa producenter. 

Det finns få länder i vinvärlden som är så dynamiska och där det händer så mycket just nu som i Sydafrika. Ett faktum som understryks av att många av landets bästa vingårdar är yngre än tio år. Sedan apartheidregimens fall i början på 1990-talet har vinnäringen blomstrat.

I Sverige är det fortfarande många som förknippar Sydafrika med billig Bag-in-Box men landets egendomar har varit minst lika framgångsrika i den andra änden av spektrat - bland premiumviner där några idag tillhör världens allra bästa (som fortfarande går att köpa till ett förvånansvärt lågt pris).

Vinskribenten och Master of Wine Tim Atkins kommer sedan några år tillbaka med en egen klassificering av Kapprovinsens vingårdar där han rankar dem från första till femte ”cru” enligt känd modell från Haut-Médoc i Bordeaux. Och det är en rankning som med ett par undantag väl stämmer överens med min egen bild av landets vinproducenter. 

Cape Classification 2016 har nyligen släppts och det känns extra kul att hitta så många av Winefinders viner på listan. (Den går att ladda ner här!)

Alheit, Boekenhoutskloof, Cape Point, Mullineux & Leeu, Newton Johnson, Porseleinberg (Boekenhoutskloof), Rall och Sadie alla som ”first growths” eller första cru. Crystallum, DeMorgenzon som andra cru och De Trafford som fjärde.

I dag släpper vi viner från de flesta av dessa i butiken - något av det bästa som Sydafrika har att erbjuda. De jobbar dessutom minimalistiskt i vingården och i vinkällaren. Ofta ekologiskt utan vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Vinerna görs med så lite mänsklig inblandning som möjligt (naturjäst och minimala mängder med tillsatt svavel är en självklarhet). Om du också provar - låt mig få höra vad du tycker!

Mullineux & Leeu WInes

Andrea och Chris Mullieneux tillhör en ung generation med fokuserade och lite galna vinproducenter som satt Swartland på kartan som Sydafrikas kanske mest intressanta vinregion (Swartland Independent). Helt klart är att Mullineux gör några av landets allra bästa viner (framförallt hyllad Syrah). Och tillsammans med Eben Sadie har de influerat ny generationer vinmakare runt om i Sydafrika.

Här kan du se en video där Andrea och Chris visar runt i sina vingårdar.

 

Rall Wines

Ännu en ung och ny oberoende vinmakare som är medlem av Swartland Independent. Donovan Rall startade 2008 och gör två minimalistiska viner på Medelhavsdruvor (syrah och grenache för det röda och chenin, viognier, chardonnay och verdellho för det vita) som han hämtar från gamla vingårdar i Swartland och Stellenbosch. Minimal hantering, naturlig jäst och minimal tillsats av svaveldioxid. Inte konstigt att slutresultatet är så bra.

Alheit Vineyards

Alheit är ett bra exempel på dynamiken i Sydafrika. Så sent som 2010 skapade Chris Alheit och hand fru Suzaan Alheit egendomen på en kompis bondgård i Hermanus på Kapprovinsen. Nu finns vingården i Hemelrand inte långt från Walkers Bay men man jobbat med druvor från hela Western Cape - från Skurfberg (Olifants River Valley) i norr till Walkers Bay i söder.

Filosofin är enkel. Vin skapas i vingården (vin = 99 procent vingård och 1 procent vinkällare) och med en minimalistisk inställning. Paret kör ekologisk odling, jobbar med naturjäst, gamla ekfat och så lite manipulering som möljligt. De tillsätter inga syror och svavel används mycket sparsamt först efter att vinet jäst färdigt.

Crystallum

Andrew och Peter-Allan Finlayson är båda söner till Peter Finlayson som äger Bouchard Finlayson som är en av Sydafrikas bästa producenter av chardonnay och pinot noir. När bröderna började göra vin under eget namn 2007 så kunde man kanske ana att de inte tänkte vara sämre än pappa. Mycket riktigt efter en årgång med sauvignon blanc gör Crystallum idag några av Sydafrikas bästa viner på just druvsorterna pinot noir och chardonnay. Stilfulla och välbalanserade viner med Nya Världens fruktighet och Gamla Världens struktur.

DeMorgenzon

2003 köpte Hylton och Wendy Appelbaum den här egendomen i Stellenboschkloof och började omfattande omplanteringar och en konvertering mot ett mer ekologiskt jordbruk. Man fokuserar på att göra kvalitetsviner i med Nya Världens fruktintensitet och den Gamla Världens elegans. Paret jobbar stenhårt med biologisk mångfald och har bland annat ett program för bevarandet av olika typer av fauna. Ett udda inslag är att man spelar barockmusik i vingårdarna, dygnet runt, vilket man tror påverkar tillväxten. Man gör en handfull olika viner från druvor som chardonnay, chenin blanc och sauvignon blanc men också blå druvor som cabernet, syrah, malbec och grenache.

De Trafford Wines

David Trafford är en veteran i sammanhanget. Det är nu 30 år sedan arkitekten Trafford planterade de första vinrankorna vid Mont Fleur (som ligger inklämt mellan bergen Stellenbosch och Heidelberg i Stellenbosch. Målet är fortfarande att göra hantverksmässiga viner i världsklass med manuell skörd, naturlig jäst och man buteljerar till och med vinerna för hand. Totalt gör man bara 3500 lådor av bland annat chenin blanc, sniraz och cabernet sauvignon.

Hamilton Russell

Anthony Hamilton Russell har som få andra satt Sydafrika på kartan som en vinnation att räkna med. Hans far köpte farmen i Hemel-en-Arde alldeles intill kuststaden Hermanus 1975 och Anthony tog över 1991. Sedan dess har Hamilton Russell gjort sig kända för att göra några av Sydafrikas bästa pinot noir- och chardonnayviner. Viner som dessutom är ovanligt ”europeiska” i stilen med en tillbakahållen och stram men ändå härlig fruktighet. Han har hela tiden fortsatt att experimentera med att matcha den bästa jordmånen med de bästa druvklonerna och det senaste projektet är att jäsa en del av chardonnayvinet på keramiska amforor.

Porseleinberg - Boekenhoutskloof

Bäste vinmakare, bästa vinhus och bästa sydafrikanska vin. Boekenhoutskloof och Marc Kent har kammat hem det mesta när det gäller cpriser/utnämningar. Och har man träffat honom så förstår man varför det är så. Det är något rastlöst nyfiket över Marc Kent som jag tycker att det går att avläsa i hans viner – som är några av Sydafrikas allra bästa. En rastlöshet som gör att han ständigt söker nya projekt och utmaningar. Ett av det senaste är förstås samarbetet med Callie Louw på egendomen Porseleinberg i Swartland.

Cape Point Vineyards

I över tio år har Duncan Savage gjort vita viner av yppersta världsklass - terroirdrivna och vindpinade viner med nerv och fokus och som gett honom rykta som en av de bästa i hela Sydafrika. Vingårdarna ligger på Nordhoek Mountain mellan Kapstaden och Cape of Good Hope och med utsikt över en av de stora badstränderna i området. Numera finns även vinkällaren här i Nordhoek. Sauvignon blanc är stjärnan men man gör även vin på chardonnay och sémillon.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Bordeaux årgång 2023 - en primeur

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

Magnus Ericsson
Vinprovning på Grappe

Nyligen hällde vi lite goda viner på en minimässa hos Vinkällaren Grappe. Här är några av höjdpunkterna.

Magnus Ericsson
Vinoteket går ihop med Winefinder

De två ledande aktörerna inom onlinehandel med vin i Sverige gör gemensam sak när Vinoteket och Winefinder skapar en gemensam plattform på den växande marknaden.

Dela!