Topparna från högra stranden

2016 har döpts till ett "cabernet-år" men det betyder inte att man inte gjort fantastiska viner på högra stranden där merlot är den dominerande druvsorten. Faktum är att många producenter har gjort några av sina bästa viner någonsin.
Efter 14, 15 och 16 så håller vi på att få slut på superlativer. Vinerna har varit fantastiska. 2015 var som 2009 men 2016 är som 2010 plus.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Allt för många fäster allt för stor vikt vid årgångar. Jag vet att det ligger i själva idén med att sälja viner en primeur och visst är det något magiskt med stora år som 1982 eller 2010. Men de stora årgångarna är fler idag än för 30-50 år sedan (bättre tekniker, kunnande och global uppvärmning är de främsta orsakerna till detta) och även lite sämre år gör de allra allra flesta mycket bättre viner än vad man gjorde förr.

Så här långt har vi vi alla slagit fast (inklusive undertecknad) att 2016 är ett fantastiskt år och att det framförallt är ett cabernet-år med jämnare kvalitet på den vänstra stranden (från distrikt som Margaux, Saint-Julien, Pauillac och Saint-Éstephe) som lyckats få optimal mognad på cabernet-druvorna.

Men som vanligt är det en överdriven generalisering och många av primörveckans absolut bästa viner hittade vi (vårt Wine Team) på den högra stranden - viner som visar upp samma elegans och strama toner som kusinerna på andra sidan Gironde/La Garonne. Särskilt om de merlotdominerade vinera blandas upp med lite cabernet sauvignon eller cabernet franc.

I min första dagsrapport nämnde jag La Conseillante som kanske gjort sitt bästa vin någonsin med lager på lager av smaknyanser och Canon-La-Gaffelière som kombinerar en härlig fräschör med skärpa och stringens. Men det finns fler som lyckats göra riktigt bra viner i den yttersta toppklassen. Som Vieux Château Certan.

– Efter 14, 15 och 16 så håller vi på att få slut på superlativer. Vinerna har varit fantastiska. 2015 var som 2009 men 2016 är som 2010 plus. Vi har fått en fantastisk färg, alkoholen är lägre och om 15 hade krämiga tanniner så har 16 en nästan omatchad fräschör och tanninstruktur, säger Alexandre Thienpont på Vieux Château Certan.

Fram till 2010 skördade de druvorna jordplätt för jordplätt men efter det har Vieux Chateeau Certan gått över till en annan strategi - de går istället efter de enskilda plantornas mognad oavsett var de växer på egendomens vinmarker.
– Vi gick ut i omgångar i vingården och färgmarkerade de plantor som påverkats av torkan för att få en bättre ide om när vi skulle skörda respektive planta, säger Alexandre Thienpont.

Bland de stora mest kända slotten I Pomerol och Saint Émilion så här även Ausone (välbalanserade och läcker) och Angelus (komplex och välintegrerad) gjort stora viner. Liksom Figeac som återigen imponerade på mig med sin precision och strama lite svalare stil. Även Clinet imponerar med stilfulla, blommiga, väldoftande och välbalanserade viner - en Pomerol som nästan känns lite burgundisk i sin fräschör.

Missa inte heller Beausejour-Bécot som har en rikare mer exotisk stil som jag vet att många gillar (inte minst från våra Bordeauxprovningar i Stockholm). 2015 var ett av de bästa vinerna som någonsin kommit från slottet och 2016 var inte sämre när Julien Barthe (som sköter slottet tillsammans med Juliette Bécot) visade upp vinerna i onsdags!