Comfort food & comfort drink - burgare & rödtjut

Burgers and beer är förstås en klassiker. Men frågan är om det finns något som går upp mot en härlig burgare och ett schysst rödtjut!?
En hjärtvärmande måltid, en lisa för själen och som allt som oftast har ett ganska rikt kaloriinnehåll.

Engelsmännen har en del härliga uttryck som saknar motsvarighet i svenskan. Ett sådant är comfort food där ordet ”comfort” både står för något sentimentalt, nostalgiskt och tröstande men också något enkelt och rustikt. En hjärtvärmande måltid, en lisa för själen och som allt som oftast har ett ganska rikt kaloriinnehåll.

Hemmagjorda hemburgare (till skillnad från snabbmatkedjornas urtrista variant) är för mig ett klassiskt exempel på comfort food när den är som bäst. Måltiden kräver lite omtanke och förberedelser men är egentligen ganska enkel att tillaga. Allt som behövs är bra högrevsfärs, en enkel hemmagjord dressing, schysst ost (inte den där plastiga färdigskivade som inte ens innehåller ost), lite bacon, saltgurka, din favoritsenap och i mitt eget fall en chipotletabasco som lite extra krydda (för recept se nedan).

De flesta öppnar nog en öl (en pilsner, en ipa eller en pale ale) till sin burgare och det är inget fel på det. En välhumlad öl med lite fruktsötma är ofta en perfekt matchning till de salta och söta smakerna i maträtten. Men personligen väljer jag lika ofta ett mjukt och generöst rödtjut - och frågan är om det finns en bättre match!?

Vad menar jag då med generöst och mjukt? Jag menar ett rödvin som har en mjuk och härlig fruktsötma för att just balansera sältan i maten. Ordet ”saftig” är något som många vänder sig mot (”vaddå - smakar det saft och läsk?”) men som ändå är en riktigt bra beskrivande term: ett vin som har en omedelbar söt/druvig/juiceig och rund frukt utan att vara just sött.

Ett andra krav är att vinet ska ha lite struktur - antingen i form av strävhet/garvsyra (men inte för mycket) eller fräscha fruktsyror (ni vet de som är lite mer citronaktiga i stilen) så att vinet blir just fräscht och friskt och inte jolmigt och intetsägande.

Så vilka rödjtut har då den kvaliteten? Ja jag är inte så knusslig. Viner gjorda på druvsorten grenache passar självklart in i kategorin mjuka, smakrika och saftiga viner och eftersom jag är en #grenachelover och en #grenacheista så är den rekommendationen kanske inte så konstig. Men faktum är att jag lika gärna dricker en lättare pinot noir eller gamay som mer blir ett fräscht komplement till sältan i maträtten. Som vanligt gäller att du ska välja viner som du själv tycker om. Här nedanför finns några förslag som jag gillar!

Lite längre ner hittar du också ett recept på en av mina favoritburgare som både är lätt och riktigt god att göra. 

Recept - hamburgare

Burgaren: Ta önskad mängd högrevsfärs och använd händerna för att göra lagom stora biffar av (ta ut den i tid så att den hinner bli rumstempererad. Du behöver inte krydda köttet - smakerna kommer av tillbehören och du kan salta lite när du monterar burgaren. Hetta upp en panna med smör eller olja och stek burgaren i några minuter på ena sidan. Under tiden penslar du in ovansidan med amerikansk senap och chipotletabasco (använd rikliga mängder). Vänd sedan på burgaren och pensla även den andra sidan med senap och tabasco. När du tror att burgarna är nästan klara (dvs rosastekta) ta bort dem från pannan och lägg över i en ungssäker form. På med osten och sätt in formen i uppvärmd ugn till dess att den smält (precis före du grillar på hamburgerbröden). Montera sedan burgaren med hjälp av tillbehören här nedanför.

Dressing: Vi gör en enkel dressing som består av isbergssalad, lite majonäs, tomatketchup, chipotletabasco och lite worcestershiresås.

Tillbehör: Dina favorithamburgerbröd, stekt bacon, skivade tomater, saltgurka, syrad rödlök (vi kör med vitvinsvinäger), röd cheddarost och eventuellt pommes eller klyftpotatis.

Fritt tolkat från Jamie Olivers Insanity Burger