Chavy-Chouet - en "rising star" i Bourgogne!

Stilfullt och otroligt prisvärt från en av Bourgognes unga stjärnor.

 

Det är sällan man tar orden prisvärt och Bourgogne i samma andetag och det är kanske inte så konstigt. Men går man bara utanför de mest hajpade underdistrikten och grand cru-vingårdarna och letar upp något mindre kända producenter så går det att göra fynd!

Franska Bourgogne har rättmätigt gjort sig känt för världens bästa och dyraste viner på pinot noir och chardonnay och lapptäcket med små till minimala och högt värderade jordplättar räcker inte till för att stilla efterfrågan. Lägg till att Bourgogne är ett av de distrikt där väderleken och "årgången" har störst inverkan på både kvalitet och kvantitet så är det kanske inte så konstigt att Bourgogne är dyrt. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vin för alla som vill smak!

Men det finns förstås gråskalor och undantag till den bilden och går man utanför de mest hajpade underdistrikten och grand cru-vingårdarna och letar upp något mindre kända producenter (eller sådana som är ”up-and-coming”) så går det att göra fynd.

Domaine Chavy-Chouets viner tillhör båda kategorierna. Egendomen drivs idag av den unge och dynamiske Romaric Chavy som tog över 2006 - och han har kallats för "one of the rising stars of Burgundy". Då gjorde man bara runt 20 000 buteljer från de 13 hektar som man äger i framförallt Meursault och Puligny (som tillsammans står för 80 procent av produktionen - resterande marker hittar vi Volany, Saint-Aubin och Pommard). Nu är produktionen närmare 80 000 buteljer per år men kvaliteten har bara blivit bättre under Romarics styre.

Romaric har jobbat med och influerats en hel del av Francois Mikulski. I vingården jobbar man intensivt och förebyggande. Chavy-Chouet är inte ekologiskt certifierad men man jordbruket är mer eller mindre ekologiskt (jag vet att en del stör sig på sådana uttryck - men de är ofta sanna!) med manuell plogning mellan raderna och minimalt användande av kemikalier mot sjukdomar.

Jag provade nyligen igenom några av Romarics viner från 2015 - en årgång som han beskriver så här:

“Eftersom vi hade en tidig blomning och en bra sommar så har vinerna en bättre densitet och tyngd än 2014. Förhoppningsvis skördade vi tillräckligt tidigt för att behålla både fräschör och syra. Vi skördade direkt över fem dagar eftersom alla druvor blev klara samtidigt.”

Och det är bara att instämma. Årgången visar upp en nästan förledande mognad. Här finns redan en rondör som förmodligen kommer av den sabba mognaden. Vinerna är förstås unga med friska syror - men de tär inte så där obändigt friska som ung bourgogne gärna är. Det är kanske inte viner för lång lagring men de kommer att utvecklas mycket fint under de närmaste 5-8 åren.

*

 

Domaine Chavy Chouet Les Femelottes 2015
Det här Puligny-Montrachetvinet "nedklassificerarar" Romaric Chavy till Bourgogne blanc eftersom vinrankorna är så pass unga. Det betyder betydligt mycket mer koncentrerad frukt och friskt djup för pengarna! Tillgängligt och balanserat redan nu. Här finns en frisk rökig smörig smak med inslag av både citrus, våta stenar och äpplen. Ett mycket användbart matvin! (90 p)

Domaine Chavy Chouet Meursault Clos des Corvées de Citeau 2015
En så kallad ”monopole” - det vill säga en vingård som Chavy-Chouet äger helt själva och som ursprungligen tillhörde cistercienmunkarna. Den är på 0,9 hektar och ligger i hjärtat av Meursault och är dessutom en så kallad ”clos” - en vingård som omgärdas av höga murar som reflekterar soljus och värme och därför är en av de tidigaste att mogna i området. Det känns i vinet som är det mest utvecklade av de fyra i dagsläget. Vinet är redan intensivt och komplext men den koncentrerade frukten skvallrar om att några år i vinkällaren kommer att ge utdelning. Sköna citrustoner, mineral och smöriga nötter i aromerna och snygg balans mellan fyllighet och pigga syror. (93 p)


Domaine Chavy Chouet Puligny Montrachet Les Enseigneres 2015
Druvorna kommer från vingården Enseignères som tack vare sitt gynnsamma läge och Grand cru-klassificerade grannar blivit en av de mest berömda i villageappellationen Puligny-Montrachet. I dagsläget är det kanske det minst utvecklade av de fyra vinerna med en frisk smak av citrus, smör och ek. Vinet är lite oblanserat i nuläget men kommer att utvecklas väl med något eller några års vila. (91-92 p)


Domaine Chavy Chouet Meursault 1er Cru Les Charmes 2015
Från en av de bästa och mest kända premier cru-vingårdarna i Maursault (kom ihåg att det finns inga grand cru i distriktet!). Det här är tillsammans med Clos de Corvées de Citaau det mest utvecklade vinet av de fyra. Återigen har Romaric Chavy lyckats förena smakdjup och fräschör på sitt karaktäristiska sätt. Vi möter en ganska stor doft med lite svamp (champinjoner), fat, nötter och ganska mogen men frisk citrus. Eftersmaken är ung men lång och komplex. Vilket vin detta kommer att bli!