Chateau Montrose Extravaganza

I samband med vår Winemakers Dinner med den berömda andra crun - Château Montrose i Saint Estèphe i Médoc - kan vi nu erbjuda några riktiga juveler direkt från slottet. Eller vad sägs om Montrose 2005, 2009, 2010 och 2014. Dessutom har vi två fantastiska viner från systeregendomen Château Tronquoy i butiken.

Montrose Winemakers feb 2024

 

Château Montrose Extravaganza


Château Montrose är en av de vackraste platserna på den vänstra stranden och ett av de Grand Cru Classé-slott som ligger allra längst norr ut i Haut-Médoc. Det är också den egendom som ligger närmast Gironde, utloppet för La Garonne och La Dordogne, och det är en väldigt speciell känsla att stå där och titta ut över bukten en tidig aprilmorgon och veta vad som väntar innanför portarna. 

I går hade vi en fantastisk Winemakers Dinner med Romain Bellone från egendomen på Restaurant Noi i Stockholm och drack bland annat en otroligt charmig och drickklar 2014, en ytterst imponerande 2009 (100 poäng av bl a Robert Parker med en koncentrerad och förförisk frukt) och en klassisk och helt fantastisk 2005 (den första årgången då Jean-Bernard Delmas övervakade vinmakningen - och ett välbalanserat och elegant vin med djup i smaken och lite tertiära toner av stall och cigarrlåda - ett måste för Médoc-puristen som Parker säger).

Andra Crun (deuxième cru classé i 1855 år klassificering) tillhör en handfull så kallade "super seconds" som regelbundet gör viner i samma klass som de fem berömda "första cruerna". Montrose har också varit i toppform sedan familjen Bouygues tog över egendomen 2006 med ett fokus på att göra moderna klassiska viner med sjungande frukt som går att närma sig mycket tidigare än förr då de ofta behövde 10-20 år på sig (minst) för att mjukna. 

Idag har man möjlighet att mikrovinifiera upp till 80 olika vingårdslägen separat för att frukten ska ha en så optimal mognad som möjligt. Och det märks. Montrose brukade vara det tuffaste vinet att prova en primeur men under de senaste åren har tanninerna blivit mer silkiga och eleganta utan att man för den skull försakat lagringsbarheten. 

För att fira middagen med Château Montrose har vi såklart fått en allokering av en handfull fantastiska viner från slottet. Förutom de tre tidigare nämnda så har vi även fått en liten allokering av den monumentala 2010an (också den med flera 100-poängre i bagaget men inte alls lika drickklar som 09an) och La Dame Montrose 2014 (snacka om value for money). 

Och så har vi två juveler från grannegendomen Château Tronquoy (tidigare Tronquoy-Lalande) som också ägs av familjen Bouygues sedan 2006 och som fram till för några år sedan var lite av en gömd juvel i Saint-Estèphe men som nu blommot upp till att vara ett av distriktets bästa köp (Tronquoy får galet bra recensioner i förhållande till sitt pris). De gör också en raritet - Château Tronquoy Blanc - ett fantastiskt torrt vitt vin på Sémillon och Sauvignon Gris som är fylligt och komplext med massor av exotisk frukt och härlig syra. De gör inte mer än 4000-5000 flaskor från 1,8 hektar (1,2 används till vinet) och vi har lyckats få 60 av dessa. En sann raritet. 

OBS! De flesta av vinerna har leverans i vår eftersom de fortfarande ligger hos slottet. 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.