Carlo Revello 2019 in da house!

Äntligen Barolo 2019 från Carlo Revello - en årgång som Vinous kallar för "stellar" och jämför med legendariska år som 2016, 2005 och 1999.
Vi har också tagit hem två rariteter - årgång 2014 och 2015 av vinet som inte längre finns: Barolo R.G. Mogen cru-barolo till väldigt fina priser. Idag buteljeras Rocche och Giachini som separata Crus men fram till 2016 ingick de i vinet R.G. Här finns bara några få flaskor kvar - så missa inte!

Carlo Revello 2024

 

Carlo Revello 2019

 

Äntligen är det dags för årgång 2019 från Carlo Revello i La Morra, Barolo. Efter två bra men ganska tuffa år, 2017 och 2018, så är regionen tillbaka med en enastående årgång som Wine Spectator kallar för "exemplarisk" och gjord för ett långt liv i källaren. Vädret var gynnsamt även om man (som numera är vanligt) fick stå ut med extremt höga sommartemperaturer. Sedan svalnade det och skörden skedde i slutet av oktober - en av de senaste på tio år.

Och vinerna förenar det bästa av de traditionella med det moderna: fräsch och juicy frukt med tydliga men mogna tanniner. Viner som vi kommer att kunna njuta av i decenner. Antonio Galloni på Vinous kallar årgången för "stellar" och jämför med legendariska år som 2016, 2005 och 1999:

"Barolo bounces back with a stellar vintage in 2019 that could very well represent the beginning of a new cycle of strong, outstanding years for this historic appellation. The 2019s are potent, tightly wound wines that will thrill readers who appreciate the nuance, subtlety and structure of Nebbiolo. Today, the 2019s show elements of youthful austerity that, at times, recall vintages such as 2016, 2005 and 1999."

Först ut för oss är Carlo Revello i La Morra som vi började importera direkt ifrån för några år sedan. Hade du tur och fick en plats på vår Winemakers Dinner på La Vecchia Signora för något år sedan så vet du hur bra hela rangen är från den vanliga Barolon, via vingårdslägena Boiolo och Giachini, till den nya monumentala Riservan Rocche dell Annunziata.

Sedan några år har Carlos son Erik blivit allt mer involverad i arbetet. Det betyder som så ofta nuförtiden en tillbakagång till lite mer traditonella metoder och tekniker som stora botti av slavons ek, klassiska jäskar (istället för rotofermentatorer) och längre macerationstider. Man förfogar nu över 7 hektar vinmark som man antingen äger själva eller har långtidskontrakt på. Det mesta i La Morra men också ett par lägen i Serralunga. Den totala produktionen är inte större än 55 000 buteljer.

Nu har vi fått hem Barolo 2019 och de två cru-vinerna Boiolo och Giachini från samma årgång. Men vi har också tagit hem några äldre årgångar av cru-vinet Barolo R.G som inte görs längre. Namnet är en förkortning för de två cruerna Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra. Sedan 2017 för man dessa som separata crus och därmed finns inte R.G längre. Missa inte om du vill dricka lite Barolo-historia.

Och vi har också fått in 24 buteljer av Riserva Rocche dell Annunziata 2018 som görs i mycket små mängder. Det är andra årgången som görs av det vinet. 

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.