Capionium - en glögg du inte glömmer

Länge en familjehemlighet efter ett svenskt recept. Nu introducerar vi den kanske bäst glögg i någonsin provat - Capionium. 

 

 

Det kan vara den bästa glöggen vi har smakat - och det efter ett svenskt recept. Men vi var tvungna att ta oss över sundet för att få del av den begränsade produktionen. 

I över ett år har våra kollegor på Winefinder Vinbutik i Gentofte snackat om den - glöggen som vi bara inte får missa. Men tog lång tid innan vi äntligen provade den (förra årets upplaga var helt slutsåld). Men när vi väl smakade Capionium tidigare i höstas så blev vi golvade - det har var något extra. Något helt annat än den ofta lite sötsliskiga rödvinsbaserade glögg som vi svenskar är vana vid.

Historien om Capionium tog sin början 1999. Daniel Capion, då nyutexaminerad farmaceut, hittade ett gammalt glöggrecept efter en svensk farmaceut och bestämde sig för återskapa glöggen.

Familj och vänner agerade testpanel och gensvaret från vinprovarna blev en rungande stor applåd. Sedan dess har det varit tradition i Daniels umgängeskrets att dricka denna unika glögg fram till jul.

Vad som då var okänt för provningsdeltagarna var ett betydande blandningsfel hade smugit sig in i testvarianten samt att Daniel hade använt en annan tillgänglig ingrediens som saknades i den ursprungliga blandningen. Det felaktiga men utmärkta receptet anammandes naturligtvis till standard och resultatet är denna "glöggmutation" som idag kallas Capionium.

2013 fick VINOteket (som idag heter Winefinder Vinbutik) höra talas om drycken. Efter att ha fått provsmaka den uppmanade Lars & Anders i butiken Daniel att starta en något större produktion av glöggen så att de kunde sälja den, något som har fortgått varje år sedan dess. Och från och med i år 2021 så finns den även på Winefinder.com.

Jämfört med "vanlig" svensk glögg som är baserad på rött vin som sötats upp, så är denna kvalitétsglögg producerad med ett portvin som bas vilken blandas upp med bärsaft och ren alkohol. Resultatet blir i en mycket välbalanserad glögg som är söt utan att vara kladdig och som dessutom har portvinets koncentration och smakrikedom.

Det gör att Capionium både kan avnjutas uppvärmd, vid rumstemperatur eller lätt kyld (15-18 grader). Som varm rekommenderar vi en temperatur på 65 °C med mandelflarn och/eller hela skållade mandlar (undvik att tillsätta russin som skapar en obalans i vinet) i ett vitvinsglas. Då lyfts vinets läckra kryddighet tillsammans med dess pigga syra fram.

Väljer man att dricka den rumstempererad eller kyld (är t.ex. god med en isbit som ett alternativt till en vermouth) kommer fruktigheten med primärt körsbär att vara mer framträdande. Oavsett hur du dricker den så bjuder Capionium på en unik upplevelse. Det kan vara den bästa glögg vi någonsin smakat. 

Henrik Norén, Winefinders Wine Team

 

Capionium