CapAnna - en av de bästa i Montalcino.

Montalcino är känt som en centralort för Toscanas toppviner & CapAnna är en av höjdarna på höjden i Montosoli.

 

 

 

CapAnna

Vinhuset Capanna grundades av Giuseppe Cencioni 1957 och ligger i Montosoli, norr om staden Montalcino. Med hjälp av sina söner Benito och Franco, var Giuseppe och Capanna en av de första gårdarna i Brunello di Montalcinos moderna perioden. En tid då kvalitén nådde nya nivåer och Brunello blev en del av hela vinvärldens ordförråd.

Capanna började göra sina egna viner på 1960 -talet och efter att Brunello di Montalcino fick sin DOC -status 1966 var Giuseppe en av de 25 vinbönderna som tillsammans grundade Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Samarbetet mellan områdets vinbönder tog kvalitén till nya nivåer, vinerna blev snabbt erkända som några av Italiens främsta och arbetet för att marknadsföra området internationellt började.

Capannas produktion var i början väldigt småskalig, några tusen flaskor om året. Men med att intresset för vinerna ökade, så anlades nya vingårdar. Under 1970-talet började exporten bli världsomgripande. Området Montosoli, där Capannas vingårdar ligger, har leriga jordar med hög kalkrikedom vilket ger viner med en utmärkt struktur, men alltid med frisk syra, elegans och djup fruktkoncentration. Sedan 1960-talet har de planterat nya vinstockar och idag skördas det druvor på 20 hektar, den bästa Sangioveseklonen för området används i Brunellon och en gamla Moscato bianco variant som har funnits i Montalcino sedan 1500-talet.

Alla druvor handskördas och sorteras minutiöst för alla Capannas viner, även de enklare, och Amedeo Cencioni ansvarar för både jordbruket och vinmakningen. Han är för övrigt den fjärde generationen i familjen. Vinmakningen och ekfatshanteringen hos Capanna är traditionell för området, bara stora ekfat från 1000-3000 liter används för lagringen av vinerna. Det gör att vinernas smak och doft kommer från den mogna och perfekta frukten istället för från rostade ekfat.

Joakim Gumpert, Sthlmfood

 

Capionium