Bordeaux 2022

Själva motsatsen till 2021 med hetta och torka. Trots extremt väder så verkar 2022 kunna bli en årgång att räkna till de riktigt stora. Här är vår första preliminära årgångsrapport. 

Det är förvånande hur bra vinrankorna klarade värmen, men det beror förmodligen på att vi har en sån fantastiskt bra jordmån. Vi var oroliga för vinerna men vinerna från våra egendomar håller en exceptionell kvalitet i årgången.

Själva motsatsen till 2021 med hetta och torka. Trots extremt väder så verkar 2022 kunna bli en årgång att räkna till de riktigt stora.

”Mysterious majesty” var orden som Drinks Business Colin Hay använde för att beskriva den enigmatiska och förunderliga årgången 2022 i sin stora genomgång av årgången. Om lite drygt en vecka så kommer världens ledande vinaktörer, inklusive Winefinders Wine Team, vara i Bordeaux för att prova vinerna medan de ännu ligger på fat. Och även om förutsättningarna under växtsäsongen 2022 var allt annat än gynnsamma så har den förhandsinformation som hittills sluppit ut från vinmakarna varit otroligt positiv.

Så här sa exempelvis Edouard Vauthier, från ägarfamiljen till Château Ausone (som också äger bl a La Clotte, Moulin Saint Georges och Haut-Simard)i Saint Émilion när han besökte Sverige för en Winemakers Dinner i slutet av mars:

"Det är förvånande hur bra vinrankorna klarade värmen, men det beror förmodligen på att vi har en sån fantastiskt bra jordmån. Vi var oroliga för vinerna men vinerna från våra egendomar håller en exceptionell kvalitet i årgången.”

Och det var ett budskap som vi hörde om och om igen när vårt Wine Team besökte en mängd egendomar i oktober (Mouton, Haut-Bailly, Domaine Chevalier, Margaux, Smith Haut Lafitte Malescot, Brane Canteanc m fl.).

Nu ska man förstås alltid ta vinmakarnas ord med en nypa salt, särskilt när primörveckan närmar sig och hela vinvärldens ögon riktar sig mot Bordeaux. Men det finns en del som talar för att vinerna kan vara i nivå med kvaliteten hos den berömda trippeln 2018, 2019 och 2020. Och hettan och torkan till trots - 2022 kommer inte att bli en ny 2003 (känd som ”the hot vintage”). Nej vinerna verkar ha en helt annan fräschör och balans i den nu aktuella årgången.

Det här vet vi om 2022

I ett nötskal - det här är vad vi vet om årgången så här långt:

• Den är själva antitesen till 2021 som var kall och regning och frost- och sjukdomsdrabbad. Men som ändå gav förvånansvärt drickvänliga viner med fin balans och lägre alkoholnivåer (som en bra ”klassisk” årgång).

• Det föll rejält med regn i december 2021- något som förmodligen räddade hela skörden.

• Sedan följde en mycket torr vinter, vår och sommar.

• Det blev en snabb blomning och fruktsättning utan hagel eller röta.

• Lokalt drabbades vissa delar av hagel stora som hönsägg i juni men lyckligtvis var skadan begränsad för de flesta av de mest kända egendomarna.

• Sommaren blev mycket varm, torr och het. Det regnade i princip inte alls mellan knoppning och skörd.

• Vissa dagar nåde temperaturen rekordhöga 40 grader celsius. Juli blev den torraste sedan 1959.

• Trots detta klarade sig vinrankorna oväntat bra, mycket beroende på vattenreserverna i de bästa jordarna och svala fräscha nätter (en stor skillnad från 2003).

• Den stora majoriteten av de blå/röda druvorna skördades i september under optimala förhållanden med små och koncentrerade bär. Vilket talar för viner med kraft och koncentration.

• Men kraft, extraktion och alkohol ser ut att vara balanserade av fina syror och fräschör (återigen till skillnad från 2003).

• Volymmässigt ligger skörden genomsnittet för de senaste tio åren men volymen varierar stort mellan olika områden (Saint Émilion med sina ”svamplika” vatten-behållande jordmån har klarat sig bäst).

• Priserna spås gå upp med mellan 15 och 25 procent pga av skördevolymen, kvaliteten och det allmänna världsläget med ökade priser på i princip allt.

Vad säger kritikerna?

Få kritiker har ännu varit och provat vinerna, I skrivande stund har James Suckling precis börjat prova vinerna och hans första reaktion var att han ”never tasted anything like it since I began tasting en primeur in 1983”. Jeff Leve, från The Wine Cellar Insider, är en annan kritiker som redan provat igenom en stor del av vinerna och han är översvallande positiv i sina recensioner och använder ord som ”fresh” och ”complex” och beskriver Pichon Comtesse som ”unbelievable”.

Vi kommer att uppdatera årgångsinformationen när vi kommer tillbaka från Bordeaux i slutet av april.

Du kan redan nu börja förhandsboka dina favoriter på vår Bordeauxajt!


Domaine de Chevaliers Olivier Bernard i vinkällaren och testar årgång 2021 med Winefinders Wine Team.

Dela!
Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.