Dag 2 Bordeaux 2016 - vilken årgång för vänstra stranden

2016 är verkligen ett år för den vänstra stranden och de klassiska distrikten Saint-Éstephe, Pauillac och Saint-Julien.
2016 kommer att bli fenomenal. Hemligheten var att vi hade tre månader av soligt och torrt väder. Det var inte lika varmt som 2015 eller 2009 och det har gett tuffa men mogna tanniner.

Det finns få saker som är härligare när man är i Bordeaux än en tidig morgontur till norra Haut-Médoc och Saint-Éstephe som har några av de vackraste vyerna i hela regionen. Däremot är det ingen "hit" för tänderna och smaklökarna att börja med några av de tuffaste och kärvaste vinerna i hela Bordeaux.

Förhandsryktet sa att 2016 skulle vara ett fantastiskt år för cabernet sauvignon som har sitt främsta och bästa uttryck på den vänstra stranden av Gironde. De tre otroligt soliga och torra månaderna från mitten av juni till mitten av september gav förutsättningar för en exceptionell mognad och sedan kom ett par regnskurar i september-oktober som räddade skörden.

Generellt sett är vinerna fräschare med friskare syror och tuffa tanniner. 2015 var definitivt lättare att prova en primeur - med en mjukare, lite fläskigare och mer sensuell frukt. Men 2016 har den svalare (men torrare) årgångens lagringspotential och vinerna backar upp de tuffa syrorna med en skön frukt. Något som verkligen gör att vinerna från Pauillac och Saint-Éstephe visar sig från sin främsta sida.

Ett bra exempel är Château Montrose som förmodligen gjort ett av sina bästa viner någonsin. Det brukar vara ett av de allra hårdaste vinerna att prova när de fortfarande ligger på fat men 2016 var, för att använda en modern klyscha, nästan ”juicy” med en enorm längd och koncentration i eftermsaken.

Cos d’Estournel imponerande också men i en mer elegant och fräschare stil - nästan ”burgundisk” med en härlig blommig doft och smak.

I Pauillac har Pontet Canet, Lynch Bages, Pichon Baron och Pichon Comtesse alla gjort lysande viner fulla av härlig frukt men också tuffa men inlindade tanniner. Även vinerna från Saint-Julien har en välbalanserad frukt och skön struktur. Och Leoville-vinerna  (Poyferre, Las Cases och Barton) bör man inte missa!

– 2016 kommer att bli fenomenal. Hemligheten var att vi hade tre månader av soligt och torrt väder. Det var inte lika varmt som 2015 eller 2009 och det har gett tuffa men mogna tanniner. 2015 är charmigare men 2016 har en bättre struktur, säger Damien Barton på Léoville Barton som också har gjort en av årgångens höjdare.