Bordeaux 2016 - nu börjar uppsnacket!

Den första lysande dubbelårgången sedan 2009-2010. Efter fina 2015 så är uppsnacket av 2016 igång och många säger nu att de gjort några av sina bästa viner någonsin.
Förhandsboka Bordeaux 2016!
I can confirm that 2016 is an exceptional vintage equal to the exquisite 2015. In some regions like St. Estephe and the Northern Medoc, the wines are even better.

Det finns en inbyggd logik i uppsnacket av ”en primeur-provningarna” som sker nere i Bordeaux i april varje år. Mot slutet av skörden kommer de första indikationerna på hur det har gått (väder, storlek på skörden etc). Sedan dröjer det oftast till några veckor innan själva provningarna innan någon eller några går ut och uttalar sig om årgången. Allt förstås i syfte att höja intresset och därmed i förlängningen förhoppningsvis också priserna.

Men det går förstås inte att snacka bort en dålig årgång. Vädret ljuger sällan och beviset är verkligen i glaset när världens samlade inköpare och vinkritiker provar de ofärdiga fatproverna i april. Det visade inte minst klyftan mellan de två hyllade årgångarna 2009 och 2010 och de efterföljande 2011, 2012 och 2013. Priserna sköt i höjden efter de två första och sedan var det som intresset försvann. Marknaden kan tänka sig betala för kvalitet - men inte för något som inte riktigt håller måttet.

Med 2014 fick man så ett år som även om det inte var outstanding i alla fall gav viner med klass och stil och till priser som många konsumenter kunde acceptera. Och så till allas lycka - 2015 - första årgången som verkligen fick både vinkritiker, handlare och konsumenter att bli riktigt upphetsade igen. Viner som redan tidigt hade en otrolig charm men också en finess och en potential som man bara ser hos en stor årgång.

Men buzzet hade inte mer än lagt sig innan det var dags för nästa glädjesbesked. När Winefinder höll sin stora primörprovning i september förra året var så gott som alla vinmakare otroligt förväntansfulla över efterföljaren 2016.

– Det ser väldigt bra ut. Druvorna har galet bra fenolisk mognad och inga gröna toner. Nu behöver vi bara lite regn, sa Jérome Heranval på Châtaeu Ferrière, Châtaeu Haut-Bages Liberal och Château Durfort-Vivens.

Och regnet kom, druvorna skördades under perfekta förhållanden och under våren när jäsningen avstannat och man börjat smaka vinerna så visade det sig att förhoppningarna slagit in. Pomerolegendomen Château La Conseillente säger att det gjort sitt bästa vin någonsin, Château Lascombes i Margaux säger att deras 2016 är bättre än deras 2010 och Château Mouton-Rotschild jämför 2016 med 2005, 2009 och 2010. Så för första gången sedan 2009-2010 får vi två kanongångar efter varandra. Något som är väldigt ovanligt i Bordeaux.

Hur var vädret?

2015 slutade varmt och torrt (den varmaste decembermånaden på 100 år) och följdes av en tidig knoppning och en av de blötaste vårarna i Bordeauxs historia. Det ledde till en hel del problem med sjukdomar särskilt för dem som jobbar ekologiskt eller biodynamiskt i vingårdarna. Château Palmer tappade exempelvis mellan 15-20 procent av skörden på grund av angrepp av mjöldagg men som helhet verkar regionen ha klarat av regnet bra.

Med juni kom soligt och torrt väder och en värmevåg som höll i sig i hela tre månader. Faktum var att det var den torraste senvåren-sommaren på 25 år och både blomning och fruktsättning skedde under perfekta förhållanden.
Framåt augusti-september började dock allt fler oroa sig för vattenstress (dvs att vinrankorna stänger av mognadsprocessen på grund av torkan) och brännskador på druvorna.

Tacksamt nog kom lite regn i början av september och det tillsammans med de uppbyggda vattenreserverna efter den våta våren ledde till en perfekt skörd i oktober. Druvorna anlände till vinkällarna med en enastående mognad vilket också är förutsättningen för den fantastiska årgången och skördenivåerna var höga (de högsta sedan 2006 för många appellationer).

Hur har vinerna blivit?

Redan tidigt hörde man slottsägare snacka om en ”galen fenolisk mognad”, vilket betyder massor av färg och fullt mogna tanniner (dvs inga gröna eller omogna och kärva toner i vinerna). Tidigt kom också rapporter om att merlotdruvorna var särskilt bra men det verkar som om både merlot och cabernet sauvignon har mognat fullt ut vilket i sin tur talar för att både vinerna från vänstra och högra stranden kommer att vara lysande.

Dessutom är det mycket snack om petit verdot - druvan som ett tag var på väg att försvinna från Bordeaux eftersom den mognar mycket senare än de andra och därför ofta var en oberäknelig ingrediens i den traditionella mixen med cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Värmen och hettan 2016 var emellertid som gjord för just petit verdot och druvsorten har nått en koncentration och mognad som få sett tidigare. Château Belle-Vue i Médoc kommer exempelvis för första gången någonsin att göra en 100-procentig petit verdot som ett extravin.

Vad händer med priserna?

Det är förstås omöjligt att säga så här tidigt men de flesta som vi talat med tror på en uppgång jämfört med 2015 men det är oklart hur priserna kommer att ligga jämfört med 2010:orna. 

Allt det senaste om #bdx16

Följ oss i sociala medier för allt det senaste om #bdx16!

Allt om Bordeaux - vår Facebooksida för allt det senaste om årgång 2016 hittar du här!

Winefinder på Instagram hittar du här!

 

Se årets primörviner - Bordeaux 2016