Årets skörd med Remi Dufaitre!

Äntligen får vi fira årets skörd med Beaujolais Nouveau! Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda just Rémi Dufaitres Beaujolais Villages Nouveau 2017.
Beaujolais har fått en nästan otrolig renässans bland vinnördar - inte minst tack vare den så kallade naturvinsrörelsen med småskaliga ekologiska/biodynamiska vinbönder som gör viner med så lite handpåläggning (och tillsatser) som möjligt.  

 

Tredje torsdagen i november var länge en högtid som få riktiga vinnördar brydde sig om. Men de senaste åren har Beaujolais Nouveau fått en riktigt renässans och i torsdags fylldes sociala medier med en sällan skådad Nouveau-fest!

Försäljningen må vara ner ordentligt i Frankrike (jag såg siffror på minus 60 procent i försäljning) men i Sverige och Danmark verkar årets skörd av Beaujolais - den så kallade Beaujolais Nouveaun - vara större än någonsin.

Det årliga släppet av det nyss färdigjästa och ofta kolsyrejästa vinet sker varje år den tredje torsdagen i november. Fenomenet var riktigt stort på 1980-talet och början av 1990-talet men sedan försvann trenden från vinkonsumenternas medvetande.. Den främsta orsaken till detta var förstås ointressanta viner och vinbönder som bara ville casha in på en trend - som så ofta när pengarna blir viktigare än själva hantverket.

Om någon hade frågat mig för tio-femton år sedan om jag trodde att jag skulle dricka Gamay från Beaujolais var och varannan vecka hade jag skrattat - men det är inte så långt från sanningen.

De senaste åren har det hänt något. Beaujolais har fått en nästan otrolig renässans bland vinnördar - inte minst tack vare den så kallade naturvinsrörelsen med småskaliga ekologiska/biodynamiska vinbönder som gör viner med så lite handpåläggning (och tillsatser) som möjligt. Man kan säga att trenden har en av sina starkaste rötter i Beaujolais och hos vinodlare som som Foillard, Lapierre, Thévnet och Breton (men även Descombes och Jean-Paul Brun).

Idag håller, förutom ovan nämnda, producenter som Balagny, Lapalu, Dufaitre, Sunier, Joubert (för att bara nämna några) fanan högt och vinerna från regionen är bättre och mer spännande än någonsin. Och det verkar ha smittat av sig på nouveau-vinerna.

I torsdags serverade varenda självrespekterande vinbar och restaurang bojo nouveau så det stänkte. Flera hade regelrätta nouveaufester och själv lyckades jag pricka in tolvslaget mellan onsdag och torsdag på The Burgundy i Stockholm som av en slump hade Remi Dufaitres Beaujolais-Villages Nouveau - som vi också säljer.

Rémi Dufaitre var bara 20 år när han köpte sin första hektar av Beaujolais Villages 2001. Han gav jorden en ordentlig detox från alla kemikalier och sex år senare gjorde han sitt första vin. Idag brukar han de 16 hektaren som en helt ekologisk vingård. Både deras vineri och deras hus ligger precis på gränsen till Brouilly, i byn Saint-Etienne-des-Oullières. Jordmånen består av granit, sand och grus och åldern på vinranknorna är 35 år. Skördeuttaget ligger på låga 30 hl/hektar. Det här vinet har fått 16 dagars kolsyrejäsning och lagrades sedan på betongtank fram tills buteljering.

Och det är en ren härlig bärjuice som möter oss i vinet. Smaken är lätt, fräsch och rödfruktig med inslag av lite hallon, jordgubbar, mineraltoner och en liten funkig lantlig ton. Här finns ett djup som gamla tiders Nouveauer inte hade men framförallt handlar det om ren drickglädje. Ett vin som helt enkelt är försvinnande gott!