Välkommen Anna Rönngren!

Nu börjar en av Sveriges starkaste vinpersonligheter hos oss på Winefinder.se. Anna Rönngren kommer närmast från rollen som chefssommelier på tvåstjärniga Restaurang Frantzén i Stockholm. Här får du känna henne lite bättre.
När man jobbar på den nivån är det bara det bästa som gäller när det kommer till allt, vare sig det är drycken, maten, glasen, inredningen och servicen. Det är en kreativ och utvecklande miljö som få andra.

Det är med stolthet som vi hälsar Anna Rönngren, en av Sveriges mest meriterade sommelierer, välkommen Winefinder. Anna Rönngren kliver direkt in i Winefinders marknadsteam, och kommer bland annat att ansvara för urval av viner till våra Premium och Edge-sortiment. Hon kommer dessutom att driva utvecklingen av våra vinprovningsevent.

Men vem är hon? Vi ställde några frågor till henne! 

Hur fick du upp intresset för mat och dryck? 
– Jag kommer från en liten bruksort i Värmland där det dracks mer lokaltillverkat brännvin än vin men lyckades ändå hamna på Systembolaget efter gymnasiet via mammas kontakter (det är så det fungerar på små orter). Butiken var en gammal över disk-butik där personalen hämtade de drycker som kunderna bad om. Eftersom jag inte kunde skillnaden på Riesling och Syrah tog det väldigt lång tid för mig att hämta beställningarna vilket grämde mig. Eftersom jag är lagd åt det envisa hållet började jag läsa på och var snart stenhårt fast i ett vinintresse.

– 2008 bestämde jag mig för att söka till Restauranghögskolan på Campus Grythyttan och tre år senare hade jag en Kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap med inrikting mot sommellerie. Under sista terminen hade jag fått jobb på Magnusson Fine Wine och efter en termins pendlande mellan Stockholm och Grythyttan kunde jag äntligen flytta till Stockholm på heltid. MFW var en mycket viktig och klassisk skola där jag fick jobba upp en etikettskunskap och producentkunskap som var ovärderlig. Där lärde jag mig också mycket om andrahandsmarknaden för vin och klassiska vinslott.

– 2013 ringde de från Grythyttan och undrade om jag ville komma tillbaka - denna gång som lärare i dryckeskunskap. Det var en spännande tid där jag verkligen fick utveckla min föreläsningsteknik - under denna period passade jag också på att ta min WSET Level 4 Diploma. 2015 kom ett nytt samtal. Nu var det Restaurant Frantzén som sökte en chefssommelier. Jag fick möjligheten att vara med både på gamla restaurangen men också vara en del i ledningsgruppen för nyöppningen efter flytten

Hur var det att jobba på Sveriges bästa restaurang?
– Det var ett utmanande och häftigt jobb där jag fick möjlighet att köpa in de bästa viner man kan tänka sig och samtidigt bygga upp det ultimata dryckesprogrammet. När man jobbar på den nivån är det bara det bästa som gäller när det kommer till allt, vare sig det är drycken, maten, glasen, inredningen och servicen. Det är en kreativ och utvecklande miljö som få andra.

Varför Winefinder?
– Det finns många anledningar såklart, men främst en: jag är själv en vinälskare. Som sommelier vet jag hur mycket magiska viner som finns i världen men jag vet också hur svårt det är att få tag på dem som privatperson. Utbudet för privatpersoner som älskar vin är i mångt och mycket begränsat i Sverige. Vin behöver inte vara dyrt men det måste vara gott - först då kan vi börja prata prisvärdhet på riktigt. Jag ser Winefinder som en plats där jag kan kombinera all erfarenhet jag samlat på mig under mina snart 15 år i branschen. Mitt mål är att bidra till att tillgången till alla de där magiska vinerna når oss som vill kunna dricka dem hemma.

Vilka två råd skulle du ge de som vill ge sig in i dryckesbranschen?
– Fundera ordentligt på VAD det är du vill göra i branschen innan du utbildar dig - för du behöver oftast en utbildning. Vill du jobba som sommelier? Gå en sommelierutbildning. Vill du jobba med sälj? Lägg till studier i företagsekonomi. Vill du skriva? Gå en kurs i journalistik. Tänk långsiktigt redan från början eftersom drömjobbet inte kommer utan hårt arbete - och var villig att lägga ner det hårda arbetet. Många kallar sig sommelierer idag trots att de aldrig satt sin fot på ett restauranggolv - mitt bästa råd är således att fundera ordentligt innan på vad du vill bli så at du får en tydlig profil.

– Skapa dig ett kontaktnät och bygg upp ditt varumärke som en seriös spelare i branschen. Det är en relativt liten bransch där många känner varandra. Ta hellre de långa vägarna än genvägarna för att bygga upp ditt varumärke - det lönar sig i längden.

Och slutligen vad dricker du helst just nu?
– Vit Bordeaux, juiciga rödviner från seriösa producenter och vit Jura.

 

Fakta Anna Rönngren:
Anna har en kandidatexamen i Måltidskunskap och Värdskap från Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan. Hon har dessutom en Level 4 Diploma från Wine & Spirit Education Trust. Hon har också varit Sekreterare i Svenska Sommelierföreningen. Förutom arbetet med att skapa en unik dryckesupplevelse på Michelinkrogen Frantzén så har hon varit en flitigt anlitad skribent och föreläsare – både i Sverige och internationellt. Hon är en av tre nominerade till Årets Dryckesprofil av Allt om Vin och en av de starkast lysande vinexperterna i den svenska vinbranschen.

Dela!