Alla hjärtans dag på Winefinder

Vill du också sälla dig till historien och uppvakta din Valentin? Du hittar Winefinders favoriter här!
Senare på dagen fick alla ogifta kvinnor lägga sitt namn i en urna - traktens unga män kunde därefter dra ett namn ur urnan och bli ihopparad med sin matchning. Denna förlaga till dagens Tinder ledde ofta till äktenskap.

Det är lätt att tro att Alla hjärtans dag är ett nytt påhitt av handeln, men funderar du på att ge en gåva till ditt hjärtas kärlek den 14 februari sällar du dig till en historieskrivning som började för nästan 2000 år sedan. Vi listar våra favoritpresenter från butiken och reder ut myten bakom högtiden.

Precis som alla andra myter och legender som fått rulla på i sekler är även den sanna historien bakom firandet av Alla hjärtans dag till viss del höljd i dunkel. Det verkar närmast vara en sammanflätning av kristna helgon, romerska ritualer och viktorianska firanden som till slut kokats ner till den kärlekshögtid vi firar den 14 februari varje år.

Kristna helgon

Det finns åtminstone tre katolska helgon och martyrer med namnet Valentine eller Valentinus som alla skulle kunna vara ursprunget till dagens Valentine. En hypotes är att Valentine var en präst, verksam under andra århundradet i Rom. När kejsar Claudius II beslutade att ensamstående män var bättre soldater och förbjöd äktenskap för unga män tyckte Valentine att beslutet var så oerhört befängt att han trotsade kejsaren och började viga unga kärlekspar i smyg. När hans tilltag upptäcktes blev han dömd till döden. Andra historier cirkulerar kring en annan Valentine som hjälpte kristna att fly från romerska fängelser. Ytterligare teorier handlar om en fängslad herre vid namn Valentine som ska ha sänt det första alla hjärtans dag-kortet till sin stora kärlek - fångvaktarens dotter - när han inför sin avrättning skickade henne ett kort som han signerade “Från din Valentine”. 

Romerska ritualer

Populär tro gör ibland gällande att Alla hjärtans dag firas den 14:de februari för att högtidlighålla Saint-Valentines dödsdag, men det faller ju på sin egen orimlighet då ingen tycks veta vem Valentine egentligen var. Det troliga ursprunget var snarare ett sätt för kyrkan att kristna hedningar genom att överta deras högtider. Den 15 februari firades nämligen Lupercalia - en fertilitetsfestival dedikerad till jordbruksguden Faunus. Det något makabra firandet gick ut på att prästerna offrade getter vars hud doppades i offerblod. Därefter gav man sig helt sonika ut på byarnas gator och slog hudarna varsamt mot kvinnor och sädesfält för att på så vis öka deras fertilitet. Senare på dagen fick alla ogifta kvinnor lägga sitt namn i en urna - traktens unga män kunde därefter dra ett namn ur urnan och bli ihopparad med sin matchning. Denna förlaga till dagens Tinder ledde ofta till äktenskap.

 

Dagens firande

På 400-talet fick påven nog av detta hedniska daskande och förbjöd Lupercalia och deklararde den 14:de februari som Saint-Valentines dag. Under kommande århundraden firades dagen med Valentin-hälsningar (den äldsta sparade kommer från 1415). Det var dock först på 1600-talet som man i det Victorianska England på riktigt började fira dagen som en kärlekens dag med sin käresta - på 1800-talet dök de första tryckta Alla hjärtans dag-korten upp.

Vill du också sälla dig till historien och uppvakta din Valentin? Du hittar Winefinders favoriter här! Beställ senast på söndag för att säkra leverans lagom tills kärleksfirandet drar igång.

Dela!