3x Domaine Lafage - Dirty South när den är som bäst

Att säga att vinerna från den franska södern är undervärderade har blivit lite av en självklar sanning. Sedan åtminstone slutet av 1980-talet har alla vinkritiker varit mer eller mindre överens om den fantastiska potential som finns i Languedoc-Roussillon och de mindre kända distrikten i södra Rhône. 

Ändå reagerar vi nästan alla automatiskt med ett fånigt ”wow” eller en ”a ha-upplevelse” när vi provar de varma, smakrika och kryddiga rödvinerna från distrikt som Ventoux, Côtes Catalanes eller Saint-Chinian - trots att vi alla borde veta bättre. Ja - de är förbaskat bra! "Dirty South" (en term som refererar till att det aldrig har varit riktigt "fint" med vin från södern) är ett av de skönaste vinområdena i världen och det är dessutom fullt av variation och nyanser (tänk bara på hur stort området är!). 

Samma sak gäller Domaine Lafages viner från just Côtes du Roussillon och Côte Catalanes - viner som The Wine Advocate säger att ”This wine is smoking good… just pretend you paid more for it.”. Och det är bara att hålla med - det här är väldigt mycket "bang for the buck".

Just nu har vi fått in tre röda viner från Domaine Lafage i butiken. Egendomen ligger i den sydligaste delen av Côtes du Roussillon mellan Peripignan och Medelhavet och drivs av Jean-Marc Lafage och hans fru Eliane Lafage - båda vinmakare. Området är ett av Frankrikes äldsta vinområden och här har man odlat vin sedan Romartiden.

Jean-Marc är en eftertraktad ”flying winemaker” som gör vin i bland annat Spanien, Italien, Sydafrika och Sydamerika. Verksamheten är relativt stor - man har 160 hektar med vinrankor - men produktionen är fokuserad på kvalitet och låga skördeuttag. Jean-Marc är en ”terroirist” som jobbar intensivt och målmedvetet med egendomens olika terroirs (växtplatser).

Egendomen har huvudsakligen tre olika terroir.

Terroir de l’Agly – ligger i den norra delen av Roussillon där jorden är mörk och skifferrik och där nordanvinden håller vingårdarna torra - här trivs gernache noir, carignan och muscat som ger kraftiga viner med karaktär. 

Terroir Perpignan-Méditerranée – ligger mellan Perpignan och Medelhavet - nära havet. Här består jordmånen av mycket kalk och lera och områdets terroir påverkas mycket av Tramontanen (en stark nordanvind som drar in över medelhavet). Här finns mycket gamla stockar av bl a grenache blanc och grenache gris (några är över 100 år gamla) men också chardonnay, sauvignon blanc, merlot och mourvèdre.

Terroir des Aspres – Ett område med de högsta vinmarkerna innan Pyrenéerna - 400 meter över havet och planterade i terasser. Här är klimatet mycket varmt men också påverkat av Tramontanevinden. Här trivs carignan, grenache och muscat.

De tre nya röda vinerna, alla årgång 2013, påminner mycket om varandra i stilen men har förstås sina egna individuella uttryck. Det är kraftiga och smakrika viner med mycket bär, peppar och kryddor men de är också balanserade. Här är mina smaknoteringar.

*

 

Domaine Lafage Bastid Miraflors 2013

Gjord på 70 provent syrah och 30 procent grenache som en IGP Côtes Catalanes snarare än en Côtes de Roussillon (förmodligen, gissar jag, pga att den innehåller för mycket syrah för att etiketteras som en AOP Côtes de Roussillon). Det lagras delvis på cementtankar (grenachedruvorna) för att bevara den pigga frukten och på 500-liters ekfat (syrahdruvorna) för att ge vinet struktur och ytterligare komplexitet. Det här är ett vin med en stor lite lite rökig doft av mörka bär, svartpeppar, läder och örtkryddor. Smaken är medelfyllig och sträv men ändå saftig med massor av mörka bär (björnbär), blommor och kryddor. Lång ung eftersmak. Kan drickas nu men lagra 2-5 år om du har möjlighet.

 

Domaine Lafage Tessellae Old Vines 2013

En Côtes du Roussillon gjord på en blandning av grenache, syrah och mourvèdre. Druvorna kommer från gamla stockar som växer i en svart skifferjord på 150 meters höjd. Dessutom har man med en liten del grenache gris i mixen. Vinet har lagrats i 12 månader på cementtankar och har buteljerats ofiltrerat för att behålla så mycket smak och struktur som möjligt. Här finns en stor doft av mörka bär, röda bär, kryddor (örtagård) och vitpeppar. Smaken är medelfyllig och ung med inslag av mörka bär tillsammans med skön kryddighet och en balanserad och fin mineralitet. Lite köttig och animalisk (från mourvèdredruvorna) och med lång ung eftersmak. Ett vin som kommer att utvecklas ännu mer under de närmaste 3-5 åren!

 

Domaine Lafage Tessellae Carignan Vieilles Vignes 2013

Det finns gott om gamla vinstockar i franska södern och det är vinet är gjort på druvor från 70 år gamla vinstockar av 100 procent carignan - en druvsort som håller på att få lite av en renässans. Druvorna växer på relativt sett hög höjd och skifferhaltig jord i Maury och Terroir Les Aspres. Och det märks att det här är ett vin från gamla stockar. Doften är stor nästan saftig och lockande med inslag av röda och mörka bär (björnbär), blommor, torkad frukt, björnbär, mängder av kryddor och ett nyanserat inslag av knäck, Smaken är rik och medelfyllig med en fokuserad frukt och eleganta mineraliga undertoner. Här möter saftig röd frukt mörka bär och massor av kryddor. Lång härlig eftersmak.

Magnus Ericsson

Magnus Ericsson är en välmeriterad vinskribent med många år i branschen och medlem av Winefinders Wine Team. Magnus jobbade i många år som nyhetschef och vinskribent på Helsingborgs Dagblad och vinskribent för Mat & Vänner samt i bloggen Uppkorkat. Han har också suttit i styrelsen för Sveriges Vinskribenters Förening. Magnus har jobbat som Content Manager, Marknadschef och VD på Winefinder.

Tidigare inlägg

Bordeaux 2023 - What's not to like!

Fräscha, fruktiga och vibrerande klassiska viner med finess, smakrikedom och elegans. 2023 är inte 2022 - och tack för det. Vi kanske till och med kommer att gilla den bättre!? Bordeaux 2023 - What's not to like!

Magnus Ericsson
Bordeaux årgång 2023 - en primeur

Ett varmt år men utan extremerna från 2022. Nu har det blivit dags för årgång 2023 en primeur från de bästa egendomarna i Bordeaux. Här är vår förhandsrapport om årgången.

Magnus Ericsson
Vinprovning på Grappe

Nyligen hällde vi lite goda viner på en minimässa hos Vinkällaren Grappe. Här är några av höjdpunkterna.

Magnus Ericsson
VIsa alla
Dela!