Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Lismore Estate Vineyards Pinot Noir 2020
Våra kunder tycker

Lismore Estate VineyardsPinot Noir 2020

Sydafrika, Western Cape, 750 ml, 13,5%

Druvorna til Lismore Pinot Noir kom från Stanford i Walker Bay och från Kaaimansgat vinmarken, i underregionen Overberg. Vinrankorna är alla Burgund klon 115. Stanford vingård ligger nära den sydligaste spetsen av Afrika och ligger i en av Sydafrikas svalaste vinproducerande regioner. Vingården har ···

Styckvis

319 kr

/flaskaOrd. pris 399 kr
Låda (6 st)

1 914 kr

Ord. pris 2 394 kr
Årgång

2020

Smaknotering

Inbjudande doft av mogna körsbär, rosor, örter och mineral. Smaken är medefyllig med fruktiga toner av körsbär, hallon, peppar och lime. Bra struktur med en pigg syra och mjuka tanniner i en lång och harmonisk eftersmak.

Drickes
2023-2032
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

Vinous
91p 91 p "The 2020 Pinot Noir has an elegant bouquet of red cherries, crushed strawberry and light menthol scents."

The 2020 Pinot Noir has an elegant bouquet of red cherries, crushed strawberry and light menthol scents. The palate is medium-bodied with supple tannins, lightly spiced red berry fruit mixed with desiccated orange peel, and a hint of Szechuan pepper toward the finish. Very fine.

-- Neal Martin

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Druvorna til Lismore Pinot Noir kom från Stanford i Walker Bay och från Kaaimansgat vinmarken, i underregionen Overberg. Vinrankorna är alla Burgund klon 115. Stanford vingård ligger nära den sydligaste spetsen av Afrika och ligger i en av Sydafrikas svalaste vinproducerande regioner. Vingården har en lång mognadssäsong, till följd av de svala starka vind som blåser hela sommaren. Detta mikroklimat är idealiskt för att få en lång mognadstid för druvorna och ger koncentrerade bär och bibehålla den naturliga surhetsnivån. Kaaimansgat ligger nära staden Villiersdorp på 700 meter över havet. Vinrankorna här ger köttigare frukt och bidrar med fyllighet till den slutliga blandningen.

Druvorna plockades vid optimal mognad och 30% jäses i hela klasar (whole bunch) i stora 5000 liters fat med försiktiga överpumpning två gånger om dagen. Detta möjliggör en lång extraktionsperiod som ger vinet en fin fruktighet och struktur. ”Free run juice” tappades av innan druvorna pressades försiktigt i en traditionell korgspress. Därefter fick vinet genomgå malolaktiska jäsning i 225, 300 och 500 liter fat. Slutligen har det lagrats i 10 månader på franska ekfat (35% ny ek).

Producenten

Lismore Estate är ett exempel på hur ung och dynamisk den Sydafrikanska vinscenen fortfarande är. När Samantha O’Keefe 2003 lämnade ett jobb i TV-branschen i Kalifornien för att börja producera vin i Sydafrika så hade hon ingen bakgrund i vinbranschen. Tillsammans med sin man och två barn köpte hon en gård i Greyton - en bit inåt landet nordöst om Walker Bay i Overberg Distric - där det inte fanns några andra vinproducenter. Idag är distriktet en Ward - dvs ett designerat ursprungsområde för vin och Lismore Estate rankas av Sydafrikakännaren Tim Atkin (Master of Wine) som en premier cru - dvs den högsta rankingen man kan få och en av landets allra bästa (tillsammans med mer kända namn som Boekenhoutskloof, Eben Sadie, Kanonkop och Crystallum).

Idag är det hon själv som sköter gården tillsammans med sina två söner. Hon började plantera gården 2004 och idag finns lite drygt 14,5 hektar druvor på egendomen med en potential för ytterligare 10 hektar. Första årgången var 2006 och hon gör vin från druvor som chardonnay, sauvignon blanc, viognier, pinot noir och Syrah. Hon byggde ett nytt vineri så sent som 2016. Klimatet i Greyton är svalare än i många av de klassiska vinregionerna i Sydafrika och hon skördar därför flera veckor senare än de flesta. I källaren samsas större och mindre ekfat med betongägg, plastägg, cementtankar och amforor. Vinerna är smakrika och ”moderna” i en traditionell stil som innebär mer gammal ek än ny och något större fat och viner med skön textur och smakrikedom.

I december 2019 drabbades Lismore Estate och Samantha av en tragedi. Vineriet, hennes boningshus och stora delar av vingårdarna totalförstördes i våldsamma bränder. Hon förlorade hela skörden från 2019 men hon är inte den som ger upp. Flera av Sydafrikas mest kända vinmakare kom till hennes hjälp och hon fick en hel del druvor från stjärnor som Andrea Mullineux, Alex Starey på Keermont och Johan Reyneke. 

https://www.lismore.co.za/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du