Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Parusso Barolo Bussia 2020

ParussoBarolo Bussia 2020

Italien, Piemonte, 750 ml, 14,5%

Bussia är en av de första klassificerade crus i Barolo. Det är inte bara den mest kända vingården i Monforte d’Alba utan också en av de verkliga superstjärnorna i hela appellationen. Vinrankorna har en snittålder på 15–50 år och en planteringstäthet på 5 500 stockar per hektar och druvorna växer på ···

Styckvis

1 469 kr

/flaska
Låda (6 st)

8 814 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2020

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Vinet har en djup rubin- till granatröd färg. Doften är rik och nyanserad, med toner av röda bär, rosenblad och jord, elegant sammanvävda med subtila inslag av kryddor och mynta. Smaken är komplex och strukturerat, med en silkig tanninstruktur som är både finkornig och söt i texturen. En klassisk och elegant Nebbiolo med djup, balans och en lång, harmonisk avslutning.

Drickes
2027-2040
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Vinous
95p "The 2020 Barolo Bussia marries elegance and power"

The 2020 Barolo Bussia marries elegance and power. Dark, spiced and super-expressive, the Bussia is striking in its beauty. Rose petal, mint, orange peel, lavender and blue fruits open first, followed by a whole range of balsamic inflections that develop in the glass.
- By Antonio Galloni on November 2023

James Suckling
95p "Full body with broad, tight tannins and a flavorful finish."

Dried orange peel with nutmeg, intriguing minerals and some sweet spices and a touch of hazelnuts. Full body with broad, tight tannins and a flavorful finish. A touch of vanilla and citrus at the end. Very long. Drink from 2026.

JancisRobinson
17 p "Still tight and compact on the palate with brooding cherry aromas "

Monforte d’Alba. Just mid ruby. Saline and iodine notes over exotically spiced, lifted cherry fruit. Still tight and compact on the palate with brooding cherry aromas with a pinch of oak and a layer of chewy tannins that need more time to settle. (WS) 14.5%

WineAdvocate
93p "Bussia in the creative hands of vintner Marco Parusso offers a wide-ranging kaleidoscope of offbeat Nebbiolo aromas"

The Parusso 2020 Barolo Bussia has an unexpected combination of rose water, honey cake or Middle Eastern dessert, candy closed with wax, paraffin, syrupy dark fruit and bramble. Bussia in the creative hands of vintner Marco Parusso offers a wide-ranging kaleidoscope of offbeat Nebbiolo aromas, many of which reflect warm-vintage conditions and concentrated fruit flavors, especially in 2020. Production is 7,300 bottles.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

I hjärtat av Barolo har familjen Parusso i fyra generationer odlat sina 22 hektar mark. Vineriet är litet och är beläget i Bussia området.Parusso eftersträvar att göra finessrika balanserade viner med karaktär som är goda att dricka unga och lämpar sig för lång lagring.


-"Vi är enkla jordbrukare som respekterar jorden vi brukar, vi lever i symbios med naturen.  Vingårdarna får mycket omvårdnad. De brukas för hand. Humus berikar jorden och vi planterar växtlighet mellan raderna som tillför det som behövs för att jorden ska vara vital".


Skörden sker även för hand, skördeuttaget för Barolo är 1 kg/ranka och man låter klasarna hänga kvar länge, tills runt allhelgona. Druvorna plockas i små luftiga korgar. Dessa vilar i temperaturkontrollerade rum i 3-9 dagar efter skörden och det är i denna process som en av hemligheten finns till Parussos stil.Vilan är nödvändig för att skalen ska mjukna och stjälkarna ska torka och fyllas med syre som främjar vildjäsningsprocessen som följer. Vinet får en fin tanninstruktur och riktigt söt frukt till följd.Bedömningen hur länge klasarna får vila, är sensorisk, vinmakaren smakar helt enkelt på stjälkarna, kärnorna och druvorna. Detta är ett tids och kunskapskrävande sätt som frångicks redan innan första världskriget.


50-70% hela klasar hamnar med avstjälkad frukt i rotorfermentorn och det är i denna som kallmacerationen sker. Då utvinns den vackra röda färgen och de stora fruktiga tonerna. 


Vinet förs över med sin jästfällning (dirty racking) på långsamt rostade franska barriquer vilket gör stor skillnad för smaken och aromerna. Det blir snarare en söt fatton än en ”rostad”. Både nya och äldre fat används. 24 månader får vinet vila på fat och 12 månader i flaska innan den släpps till försäljning

https://www.parusso.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du