Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Carlo Revello & Figli  Barolo R.G. Magnum 2016

Vad tyckte du?

Carlo Revello & Figli Barolo R.G. Magnum 2016

Italien, Piemonte, 1500 ml, 14%

R.G är Carlo Revellos prestigevin. En koncentrerad och matig Barolo för lång lagring. Första årgången av R.G. gjordes i 2013 och namnet är en förkortningen av Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra, men vinet är också uppkallat efter bröderna Carlo och Enzos pappa, Giacomo Revello. V ···

Styckvis

1 049:-

/flaska
Låda (6 st)

1 049:-

/flaska, totalt 6 294:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Anka
  • Skogsfågel
Årgång

2016

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Doften är fruktig och kryddig med toner av körsbär, jordgubbar, tjära och kanel med en floral nyans av rosor. Smaken är frisk, fruktig och välbalanserad med tydliga tanniner. Eftersmaken bjuder på lång upplevelse där smakerna träder fram lager för lager.

Drickes
2022-2040
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
1500 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

WineAdvocate
94 p "The Carlo Revello & Figli 2016 Barolo R.G. is a delicately perfumed Nebbiolo"

Starting with this vintage, this blended Barolo represents a blend of fruit from the Giachini and Boiolo vineyards in La Morra, and both sites see calcareous soils. The Carlo Revello & Figli 2016 Barolo R.G. is a delicately perfumed Nebbiolo with wild berries, crushed violets, campfire ash and powdered licorice. The aromas are bright and lifted, ceding to a softly textured mouthfeel with sweet and mild tannins. In terms of mouthfeel, this wine is distinguished by that gentle touch that comes with La Morra fruit. Production for this wine is 8,000 bottles.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

R.G är Carlo Revellos prestigevin. En koncentrerad och matig Barolo för lång lagring. Första årgången av R.G. gjordes i 2013 och namnet är en förkortningen av Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra, men vinet är också uppkallat efter bröderna Carlo och Enzos pappa, Giacomo Revello. Vinet är alltså gjort på en blandning av druvor från två så kallade crus - något som förr var vanligt i de bästa vinerna från Barolo men som på senare år ofta ersatts med single cru-buteljeringar. Årgång 2016 är däremot lite annorlunda mot tidigare årgångar. Dels har egendomen beslutat att buteljera Rocche för sig detta år så druvorna kommer från Giachini och en annan La Morra Cru - Boiolo. Dels har vinet som tidigare lagrats i 24 månader på barrrique (225-liters ekfat) numera fått lagring på en blandning av barrique och stora botti. 2016 är en riktigt stor årgång som kommer att utveckla sig på ett underbart sätt under många år framöver.

Producenten

Det må vara ett av de nyaste tillskotten i La Morra men Carlo Revello är ingen nykomling i Barolo. Egendomen bilades så sent som 2016 efter att börderna Carlo och Lorenzo helt enkelt delade på familjeegendomen (vingårdar och allt) Fratelli Revelli för att trygga arvet åt sina barn och undvika framtida problem (inget ovanligt i vinvärlden).

Fratelli Revello startades av pappa Giacomo vid mitten av 1950-talet men det var först när sönerna tog över i början av 1990-talet som egendomen tog rejäla kliv framåt. Carlo och Lorenzo var och är båda nära vän och lärljungar till den kanske främste modernisten i La Morra - Elio Altare och vinerna fick en klart modernistisk prägel redan från första årgången 1992. Med korta macerationstider i rotofermentatorer (snurrande jäskar) och lagring på ny ek skapades viner i Altare-skolan. Elegant och drickbar La Morra-Barolo och enligt många bland de bästa i den här skolan efter Altare.

Med splitten 2016 påbörjades en ny historia med Carlo Revello e Figli (figli pga de två sönerna Erik och Niklas - Carlo har svensk fru Paola därav de svenska namnen). Man har nu 6 av de ursprungliga hektaren och producerar läckert frisk dolcetto, seriös och smakrik Barbera och lite mer klassisk La Morra-Barolo. De nya barriquerna håller på att bytas ut mot större fat (2500 liter) av slavonsk ek och man använder också en större procent redan använda barriquer för att göra vin med mer utpräglad frukt och mindre ekfatskaraktär. De äger bland annat delar av vingårdarna Rocche del Annunziata och Bricco Manescotto och tillsammans med Mauro Veglio så hyr de även en del av Manociono i Serralunga (där de delar 50/50 på skörden). 

https://carlorevello.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du