Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Renato Ratti Barolo Marcenasco  2012

Renato Ratti Barolo Marcenasco 2012

Italien, Barolo, 750 ml, 14,5%

 Marcenasco är Renato Rattis instegsbarolo - som ligger på en ovanligt hög nivå. Vingården Marcenasco har antika rötter, det finns historiska dokument från 1200-talet om "Rigestum comunis Albe" som vittnar om odling av nebbiolo-stockar i området "Marcenascum". Vinet görs i traditionell stil och la ···

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2012

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Doften är mycket nyanserad med komplexa aromer av hallon, plommon, körsbär och viol. Smaken är ganska fyllig och kraftig med hög syra, markerade tanniner och inslag av kaffe, lakrits och tjära. Eftersmaken är lång med toner av choklad och svamp.

Drickes
2017-2026
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
94 p "One of the best Marcenascos in memory."

Fascinating aromas of dried flowers, cherry and fresh spices. Very subtle nose. Full body, ultra-fine tannins and a long, flavorful finish. So pretty and polished. Harmony in the bottle. One of the best Marcenascos in memory.

WineSpectator
93 p "One of the most exciting wines November 2016"

Intense aromas of cherry, tar, wild herb and camphor signal this rich, fleshy red. Cherry fruit comes forward, while tobacco, licorice and iron notes support.

Winefinders Wine Team
93 p "En av de bästa årgångarna vi provat av Marcenasco."

"Stor doft av röda bär, kakao, blommor (viol och rosor), mineral, körsbär och fat. Smaken är koncentrerad och fokuserade med unga tuffa tanniner men också söt och fin frukt. Det här är helt klart en av de bästa årgångar som vi provat av vinet - i alla fall i så här unga år - och ett fint uttryck för den fina men svåra årgången. Det är ett vin som kommer att vara läckert från och med nu (för vana Barolodrickare) till upp emot tio år framåt."

Winefinder
Dina Viner
92 p FYND!++

Ett torrt, friskt vin med snygg, röd frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, granatäpple, te, lingon, rönnbär, enbär, karamell, kryddor och fat. Drick 16‐27.

Livets Goda
91 p "Charmig årgång med större fräschör"

"Det tar lite tid i glaset (eller karaffen) innan Barolo-dragen visar sig, men efterhand öppnar det upp sig och vi finner då viollakrits, plommon, körsbär, örter och kaffe. Det är en fruktrik och charmig årgång med större fräschör, försonade, silkiga tanniner och med bra frukthäng i avslutet där mineraliteten och kryddan ger bra elegans och struktur till vinet."

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/51451

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika och kraftiga rätter av mörkt kött och vilt, gärna med svamp som tillbehör.

Vinet

Vingården Marcenasco har antika rötter. Det finns historiska dokument från 1200-talet om "Rigestum comunis Albe" som vittnar om odling av nebbiolo-stockar i området "Marcenascum". Marcenasco är firmans första barolovin. Barolo är ett vin som lämpar sig för lång lagring

 Marcenasco är Renato Rattis instegsbarolo - som ligger på en ovanligt hög nivå. Vingården Marcenasco har antika rötter, det finns historiska dokument från 1200-talet om "Rigestum comunis Albe" som vittnar om odling av nebbiolo-stockar i området "Marcenascum". Vinet görs i traditionell stil och lagras i stora fat.

Producenten

Historien kring legendarska Piemonte-producenten Renato Ratti startar 1965 när unge Renato återvänder från Brasilien där han jobbat med att utveckla Cinzanos lokala vintillverkning. När han kom åter till Piemonte köpte han genast en vingård i den klassiska byn La Morra. Vinet, som döps till Marcenasco, blir firmans och hela regionens första vingårdsbetecknade Barolo. 1969 börjar oenologen Massimo Martinelli börjar hos Renato Ratti. Då börjar man utveckla firmans stil och kvalitet markant. Man kortar ned fatlagringen med fruktigare viner som resultat. Idéen anammads även av Angelo Gaja och i regionen under 70-talet var detta revolutionerande eftersom normen var att lagra Barolovinerna uppåt 10 år innan buteljering. Från och med den redan klassiska årgången 2004 råder ingen tvekan om att firmans forna glans åter lyser klart över det vackra La Morra.
http://www.renatoratti.com/

Karta