Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Mauro Veglio Barolo Gattera 2017
Våra kunder tycker

Mauro VeglioBarolo Gattera 2017

Italien, Barolo, 750 ml, 14,5%

Cru-vingården Gattera har blivit uppkallad efter bondgården i området med samma namn. Rankorna i vingården är planterade på tidigt 1950-tal och den ligger längs gränsen mellan La Morra och Castiglione Falletto, med en distinkt stigning från huvudvägen som går mot Barolo upp till Annunziata. Jordmåne ···

Styckvis

559 kr

/flaska
Låda (6 st)

3 354 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2017

Smaknotering

Karaktäristisk fruktig och kryddig doft av körsbär, sensommarjordgubbar, mocka, rosor och kanel. Smaken är elegant med samma ursprungstypiska drag som levererades i doften och kompletteras här med de lika karaktäristiska tanninerna och fina nyanser av läder, mynta och vanilj.

Drickes
2024-2032
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

James Suckling
95p 95 p "A firm, fine-tannined Barolo, yet very structured and intense with ripe-strawberry, cedar and lemon-peel character. Medium to full body.."

"A firm, fine-tannined Barolo, yet very structured and intense with ripe-strawberry, cedar and lemon-peel character. Medium to full body. Tar and walnut to the bright fruit. Tight finish. Give this time to open. Best after 2024."

WineEnthusiast
93p 93 p "Close-grained tannins provide tight support."

Menthol, iris and French oak aromas come to the forefront. On the palate, notes of vanilla and coffee bean accent a core of dried black cherry while firm, close-grained tannins provide tight support.

Vinous
91p 91 p "A bit more weight and density than most of the other wines in this range"

The 2017 Barolo Gattera has a bit more weight and density than most of the other wines in this range, but it, too, is a bit fleeting in feel. Dark cherry, mocha, spice, leather and menthol bring out slightly darker tonalities of Nebbiolo fruit.

WineAdvocate
91p 91 p "Exotic fruit that is mixed with wild berry and peach blossom"

This vintage from Mauro Veglio is a degree lighter in color and contrasts, and that less-saturated appearance is a common trait found across many of the wines from this warm and hot growing season. The Nebbiolo grape is particularly color sensitive, and the 2017 Barolo Gattera sees its fruit sourced from 70-year-old vines in La Morra, a site that is already earmarked for its delicate and nuanced approach. The bouquet is broad and not totally defined here, with some exotic fruit that is mixed with wild berry and peach blossom. I feel that the wine is short in the mid-palate, and that prompts me to suggest a shorter drinking window as a result.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Cru-vingården Gattera har blivit uppkallad efter bondgården i området med samma namn. Rankorna i vingården är planterade på tidigt 1950-tal och den ligger längs gränsen mellan La Morra och Castiglione Falletto, med en distinkt stigning från huvudvägen som går mot Barolo upp till Annunziata. Jordmånen består en blandning av Tortonian jordar (en blandning av lera, sand och kalksten) från La Morra delen och Helvetian/Serravallian jordar (mycket kompakt brun marl) från Castiglione delen.

Temperaturkontrollerad skalmacerering i ståltank under 12 dagar. Därefter pressas druvorna och vinet får jäsa 20-25 dagar (där malolaktisk jäsning också sker) innan vinet slutligen lagras 24 månader på små ekfat (30% nya och 70% tidigare använda).

Vinet buteljeras utan filtrering.

Producenten

Historien med Mauro Veglio börjar tidigt under 1900-talet i byn Ciotto nära La Morra. Den första generationen som gjorde allvar i drömmen att ha sin egen vingård var Angelo Veglio, hans fokus var att enbart använda sig av inhemska druvor och framförallt nebbiolo. 1960 tog drömmen ytterligare fart när Angelo förvärvade sin första vingård i La Morra, hem till deras kända Barolo Gattera DOCG.

Av Angelos tre söner var det bara Mauro som troget följde sin pappas fotspår - ivrigt påhejad av grannen och mentorn Elio Altare som han delar gårdsplan med. 1986 tog han över rodret efter att fadern blev sjuk. För att sätta sin egen prägel bestämde sig den då 25-åriga sonen att renovera vingården och omplantera stora delar av rankorna. 1992 skedde den första skörden och vinifieringen under egen etikett vid vingården Cascina Nuova (de första årgångarna gjordes de facto i Elio Altares vineri).

För att försäkra sig om att företaget skulle fortsätta vara familjeägt kom Alessandro Veglio in i bilden, brorsbarn till Mauro. Alessandro som är född 1982 bestämde sig för att utbilda sig till oenolog och 2005 började han göra sina egna viner, numera använder han alla druvor från den egna gården som ligger runt 3 hektar och arrenderar även en mark på ca 1,5 hektar. Hälften av produktionen är Barolo-viner, totalt ligger produktionen på ungefär 80.000 flaskor. Av Barolo-vinerna är 4 sk. Cru områden; Arborina, Gattera, Rocche dell´Annunziata och Castelletto.

http://www.mauroveglio.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du