Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Carlo Revello & Figli 3 Vintages of Barolo R.G. - 2014-2016

Carlo Revello & Figli3 Vintages of Barolo R.G. - 2014-2016

Italien, Barolo, 750 ml, 14,5%

Tillsammans med Carlo Revello har vi tagit fram en låda innehållande två flaskor vardera utav årgångarna 2014, 2015 och 2016 av deras Barlo R.G.. Barolo R.G är Carlo Revellos prestigevin. En koncentrerad och matig Barolo för lång lagring. Första årgången av R.G. gjordes i 2013 och namnet är en förk ···

Låda (6 st)

2 994 kr

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Barolo R.G. 2014, 15,0%

2014 var ett utmanade år med en våt och sval som med där bra väder i september och oktober gynnade den senmognande nebbiolo-druvan. Bjuder på en mer återhållsam och elegnat stil än året innan vilket inte gör det till ett sämre vin utan snarare visar upp en annan sida av barolo. Det som möter en är en pigg syra och en doft- och smakpalett där de kryddiga och florala tonerna får visa upp sig. Här hittas både mörka och röda bär, en antydan av kanderade citrusskal, nejlika och kanel som möts upp av tydliga och ungdomliga tanniner.

 

Barolo R.G 2015, 14,0%

2015 var ett riktigt bra år där de rikliga snömängderna gav höga grundvattennivåer som försåg vinrakorna med vatten under den heta sommaren.

Doften är nyanserad med aromer av hallon, plommon, körsbär, rosor, tjära och viol. Smaken är ung, koncentrerad men balanserad med hög syra och markerade tanniner. Eftersmaken är lång med toner av röd frukt, blommor och mullbär, rosor, kakao och har fint inlindade tanniner. 

 

Barolo 2016 R.G., 14,5%

Doften är fruktig och kryddig med toner av körsbär, jordgubbar, tjära och kanel med en floral nyans av rosor. Smaken är frisk, fruktig och välbalanserad med tydliga tanniner. Eftersmaken bjuder på lång upplevelse där smakerna träder fram lager för lager.

Drickes
2023-2035
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Tillsammans med Carlo Revello har vi tagit fram en låda innehållande två flaskor vardera utav årgångarna 2014, 2015 och 2016 av deras Barlo R.G..

Barolo R.G är Carlo Revellos prestigevin. En koncentrerad och matig Barolo för lång lagring. Första årgången av R.G. gjordes i 2013 och namnet är en förkortningen av Rocche och Giachini - två berömda vingårdar i La Morra, men vinet är också uppkallat efter bröderna Carlo och Enzos pappa, Giacomo Revello. Vinet är alltså gjort på en blandning av druvor från två så kallade crus - något som förr var vanligt i de bästa vinerna från Barolo men som på senare år ofta ersatts med single cru-buteljeringar. Vinet lagras i 24 månader på barrrique (225-liters ekfat) varav 50 procent var ny ek och 50 procent redan använda fat.

Levereras i Carlo Revellos snygga trälåda.

Producenten

Det må vara ett av de nyaste tillskotten i La Morra men Carlo Revello är ingen nykomling i Barolo. Egendomen bilades så sent som 2016 efter att börderna Carlo och Lorenzo helt enkelt delade på familjeegendomen (vingårdar och allt) Fratelli Revelli för att trygga arvet åt sina barn och undvika framtida problem (inget ovanligt i vinvärlden).

Fratelli Revello startades av pappa Giacomo vid mitten av 1950-talet men det var först när sönerna tog över i början av 1990-talet som egendomen tog rejäla kliv framåt. Carlo och Lorenzo var och är båda nära vän och lärljungar till den kanske främste modernisten i La Morra - Elio Altare och vinerna fick en klart modernistisk prägel redan från första årgången 1992. Med korta macerationstider i rotofermentatorer (snurrande jäskar) och lagring på ny ek skapades viner i Altare-skolan. Elegant och drickbar La Morra-Barolo och enligt många bland de bästa i den här skolan efter Altare.

Med splitten 2016 påbörjades en ny historia med Carlo Revello e Figli (figli pga de två sönerna Erik och Niklas - Carlo har svensk fru Paola därav de svenska namnen). Man har nu 6 av de ursprungliga hektaren och producerar läckert frisk dolcetto, seriös och smakrik Barbera och lite mer klassisk La Morra-Barolo. De nya barriquerna håller på att bytas ut mot större fat (2500 liter) av slavonsk ek och man använder också en större procent redan använda barriquer för att göra vin med mer utpräglad frukt och mindre ekfatskaraktär. De äger bland annat delar av vingårdarna Rocche del Annunziata och Bricco Manescotto och tillsammans med Mauro Veglio så hyr de även en del av Manociono i Serralunga (där de delar 50/50 på skörden). 

https://carlorevello.com/en/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du