Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Rully - Le Bas des Chênes  2020

Albert SounitRully - Le Bas des Chênes 2020

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 12%

Le Bas des Chênes omfattar 1,72 ha och vinstockarna är planterade 1981.   Vingården med ett öst/sydostläge, ligger på den markerade sluttningen väster om Rully, som gränsar till Rully premiere cru-vingårdarna ”Margotés” och ”Grésigny”. Jordmånen domineras av kalksten och matjorden består av lera o ···

Styckvis

359 kr

/flaska
Låda (6 st)

2 154 kr

Årgång

2020

Smaknotering

Doften är intensiv och delikat dominerad av röd frukt såsom körsbär och jordgubbar samt söta kryddor.   Smaken är mycket fruktig och saftig, subtil och elegant. Tanninerna är närvarande, men mjuka och mogna som tillsammans med en tydligt närvarande syra bjuder på en mineraliskt och lång avslutning.

Drickes
2023-2028
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Le Bas des Chênes omfattar 1,72 ha och vinstockarna är planterade 1981.

 

Vingården med ett öst/sydostläge, ligger på den markerade sluttningen väster om Rully, som gränsar till Rully premiere cru-vingårdarna ”Margotés” och ”Grésigny”. Jordmånen domineras av kalksten och matjorden består av lera och grus. Den svala kalkstensjorden ger en elegant Pinot Noir med mineralitet.

 

Alla druvor är handskördade och soretras 3 gånger – först vid plockning av druvorna, sedan vid tömning av hinkarna i slutet av raderna och slutligen vid sorteringsbordet.

 

Druvorna avstjälkas innan de överförs till jäsningskärlen där de kallmacereras vid cirka 9 grader i 5 till 7 dagar för att extrahera smak och färg sker en frekvent överpumpning.

Därefter höjs temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 7 till 9 dagar, görs lätta pushdowns och när alkoholjäsningen är klar får skalmacerationen fortgå i 2 till 4 dagar.

Efter pressning får vinet mogna i fat av fransk ek i 8 månader och för att bevara vinets fruktighet och finess används endast 20% nya ekfat där faten huvudsakligen är på 300 och 500 liter.

 

Slutligen förvaras vinet i ståltank för att sedimentera och buteljeras efter 3 månader utan filtrering.

Producenten

Albert Sounit ligger i Rully och Buxy där vi producerar en rad Crémant de Bourgogne och vita och röda viner från Côte Chalonnaise.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Vår nuvarande hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Eran av familjen Sounit började 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig negociant i området.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. Vi tror på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – det finns ingen anledning att inte producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vingården”.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med enorma investeringar i vingård, vingård och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005 och är idag en 16,5 ha stor egendom, med vingårdar i Rully och Montagny. Druvorna från våra egna vingårdar skördas av Domaine Bernollin och vinifieras och säljs av Albert Sounit.

Utöver det köper vi även druvor på lång sikt från lokala vinodlare.

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du