Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Mercurey - Noblesse 2020

Albert SounitMercurey - Noblesse 2020

Ekologisk

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 13%

”Noblesse” är gjord av de bästa och mer än 70-åriga vinstockar från vingården ”En Boussoy” – ett österläge på platån strax under premiere cru-vingården ”Clos de Montaigus”. Jordmånen består av hård kalksten med en hög halt av röd lera i matjorden.   Druvorna skördas för hand och sorteras 3 gånger ···

Styckvis

949 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 694 kr

Årgång

2020

Smaknotering

Doften är djup, komplex och packad med mörka bär såsom björnbär och körsbär som kompletteras med en mycket delikat blandning av kryddor, fina toner av rostade kaffebönor och choklad.   Smaken är även den djup och intensiv och dominerad av frukt in en fyllig stil med mogna och mjuka tanniner som skapar ett mycket harmoniskt vin som övergår till en mycket lång eftersmak.

Drickes
2025-2035
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
15-17ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

”Noblesse” är gjord av de bästa och mer än 70-åriga vinstockar från vingården ”En Boussoy” – ett österläge på platån strax under premiere cru-vingården ”Clos de Montaigus”. Jordmånen består av hård kalksten med en hög halt av röd lera i matjorden.

 

Druvorna skördas för hand och sorteras 3 gånger - först när druvorna plockas, en andra gång när klasarna plockas ut plockarnas korgarna i slutet av raderna med vinrankor och en slutgiltig gång vid sorteringsbordet.

 

Klasarna avstjälkas innan druvorna får genomgå en kallmaceration vid ca 9 grader i 5-7 dagar med en kontunuerlig överpumpning för att extrahera smak och färg.

 

Därefter ökas temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 7 till 9 dagar, görs lättare nedtryckning av skalkappan.

När den alkoholhaltiga jäsningen är klar fortsätter skalmacereringen 2-4 dagar.

 

Efter pressning mognar vinet i 228-liters nya fat av fransk ek under 15 månader där endast de allra bästa faten från de gamla vinstockarna väljs ut till "Noblesse". Slutligen läggs vinet på ståltankar för att sedimentera och buteljeras efter 3 månader utan filtrering.

 

Första årgången av detta vin gjordes 2015 och görs endast bra år och produceras då i en volym om 600-900 flaskor.

Producenten

Albert Sounit ligger i Rully och Buxy där vi producerar en rad Crémant de Bourgogne och vita och röda viner från Côte Chalonnaise.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Vår nuvarande hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Eran av familjen Sounit började 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig negociant i området.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. Vi tror på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – det finns ingen anledning att inte producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vingården”.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med enorma investeringar i vingård, vingård och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005 och är idag en 16,5 ha stor egendom, med vingårdar i Rully och Montagny. Druvorna från våra egna vingårdar skördas av Domaine Bernollin och vinifieras och säljs av Albert Sounit.

Utöver det köper vi även druvor på lång sikt från lokala vinodlare.

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du