Penfolds Collection 2018

Den 18 oktober släpptes de nya årgångarna i Penfolds Collection 2018 världen över. Winefinder är med på tåget och dukar upp med det bästa från undret from down under med flaggskeppet Grange i spetsen. Här hittar du årets släpp! Billigast i Europa, direkt hem till dörren.

2014 Penfolds Grange

Penfolds Grange är utan tvekan Australiens, och förmodligen även nya världens, mest hyllade ikonvin. Vinet lanserades första gången med den experimentella årgången 1951 och har sedan dess varit en enastående och konsekvent demonstration av samverkan mellan fullmogna shirazdruvor, årgång, jordmån och klimat i South Australia. Granges stil är det ursprungliga och mest kraftfulla uttrycket av Penfolds filosofi gällande att blanda vingårdar och distrikt för bästa resultat. Årgång 2014 består av 98% shiraz och 2% cabernet sauvignon från Barossa Valley, McLaren Vale, Wrattonbully, Coonavara och Claire Valley – just i år kommer 65% av frukten från Barossa. Vinet spenderade 20 månader på amerikanska 300-liters fat där 100% av faten är nya.  Peter Gago berättar att de varje år provar över 100 samples blint för att hitta den ultimata blenden för varje år. De är inte ute efter en strikt formmall – snarare en stilistisk idé om vad Grange är.

Smaknotering: I sin ungdom är årgång 2014 sluten men med en mullrande dov intensitet som vittnar om potentialen för detta stora vin. Smaken är kryddigt komplex med aromer av mörk frukt, örter, nypon och chark i så många lager att man förstår att detta vin är någonting utöver det vanliga. Att det är 100% ny ek märks inte då eken redan nu är njutbart välintegrerad. Lägg därtill till en eftersmak som fortsätter i minuter och det är lätt att förstå haussen kring Grange. Hedonistiskt drickbar redan nu (lufta länge) och de kommande 50 åren!

Köp Penfolds Grange HÄR.

2016 Penfolds RWT Bin 798

Penfolds RWT Shiraz är ett strålande alternativ i Penfolds shirazportfölj. Till skillnad mot Penfolds Grange, som är en blend från flera regioner och som lagrats på amerikanska fat, är det här vinet istället gjort på druvor enkom från Barossa Valley, och som mognat på fransk ek. RWT står för "Red Winemaking Trial", vilket var det interna namnet när vinprojektet inleddes 1995. Idag vore det dock en lögn att kalla resultatet för någon "Trial". RWT Shiraz lanserades i maj 2000 med årgång 1997 årgång. Stilen är stor och köttig, till skillnad mot Grange som är mer muskulös. Druvorna till RWT väljs framför allt ut för sina aromatiska egenskaper och fina struktur. Resultatet är ett vin som hjälper till att vidga begreppet Barossa Shiraz, på högsta kvalitetsnivå. Vinet lagrades 17 månader på franska ekfat, varav 72 procent var nya. Peter Gago beskriver RWT som ”perfekt för dem som älskar Grange men som föredrar franska ekfat framför amerikanska”. Vinet har något magiskt över sig och har i alla hänseenden framtiden framför sig, men det gäller att passa på – RWT görs i ännu färre exemplar än Grange!

Smaknotering: Peter Gago beskriver RWT som ”perfekt för dem som älskar Grange men som föredrar franska ekfat framför amerikanska”. Det är dessutom ett av få Penfoldsviner som kommer från en single region – i detta fall Barossa Valley. Ursprunget skiner igenom på det finaste sätt och detta vin är sannerligen ett av provningens finaste. Doften är fantastiskt tilltalande redan i sin ungdom med en väl avvägd seriositet och elegans med aromer av peppar och söta kryddor och i det närmaste rödbärigt elegant frukt. Vinet har en fin tanninstruktur och en läskande syra. 

Köp Penfolds RWT HÄR

2015 Penfolds St. Henri Shiraz

Ett av de bästa vinerna som provades på "Penfolds Collection 2018 Release Tasting". St Henri har blivit ett klassiskt och erkänt kvalitetssvin, och ett alldeles särskilt uttryck av shiraz. Vinet är gjort på samma druva som Penfolds Grange, men i en helt annan stil. St Henri lagras inte på nya fat, vilket är ovanligt bland australiensiska högkvalitativa rödviner. Den första årgången som lanserades kommersiellt var 1957, men det var först under 1990-talet som vinet fick sitt välförtjänta erkännande globalt. Innan dess var det inte alla som förstod stilen, som aldrig har gett vika för vare sig marknad eller trender. I årgång 2015 fick shirazdruvan sällskap av 7 procent cabernet sauvignon, för ytterligare struktur. Druvorna kommer från McLaren Vale, Robe, The Peninsulas, Barossa Valley, Wrattonbully, Adelaide Hills och Mt Benson. Vinet lagrades i 12 månader på gamla över 50 år gamla fat som rymmer 1490 liter.

Smaknotering: Årgång 2015 består av 93% shiraz och 7% cabernet sauvignon och här blir det tydligt att det är frukten snarare än eken som är huvudpersonen – vinet har en koncentration och elegans förpackat i en personligt välintegrerad stil som är stört omöjligt att inte golvas av. Peter Gago själv beskriver detta vin som ”not on steriods – it is not jacked up to be something that it is not” vilket den inneboende elegansen och självförtroendet i vinet speglar. Shirazfrukten är tydlig med toner av chark, mörk frukt och aromatiska örter – ett vin att njuta av i decennier framöver!

Köp Penfolds St. Henri HÄR.

Vill du läsa mer om när Winefinders Chefssommlier, Anna Rönngren, åkte ner till Paris för att prova nya årgången med världspressen? Du hittar hennes anteckningar här.

Penfolds car